Inlägg från: Anonym (Blä) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Blä)

    Ensam på halloween..

    Anonym (V) skrev 2016-10-26 18:47:59 följande:

    Du kanske kan bjuda in dig själv till någon fest då? Haka på nån kompis som ska på en fest? Halloween är ju iofs på måndag, blir det så mycket festande då?


    Fast googlar man så "firar" man i Sverige halloween dagen innan allhelgonadagen dvs Fredagen före första Lördagen i November..
  • Anonym (Blä)
    neverpreggo skrev 2016-10-26 21:11:38 följande:

    Nej, det har jag inte heller sagt utan du missförstod , lite otydligt kanske men antog att TS skulle förstå vad jag menade skulle firas. Allhelgona är i år 5/11 och Halloween är 31/10. Så firar man Halloween den här helgen är det ok men firar man nästa kan man få mer irriterade personer efter sig.


    Man får fira på fredagen innan allhelgonadagen, det är då det är "tänkt" att man firar halloween i sverige.
  • Anonym (Blä)
    Anonym (booh) skrev 2016-10-26 22:59:13 följande:

    Fredagen innan allhelgonadagen är nu på fredag (Allhelgonadagen på tisdag).

    Man får fira när fasen man vill.


    Man menar alla helgons dag som är första Lördagen i November. Klart man fpr fira när man bill men vill man tex skicka sina barn på "bus eller godis" utan att de framstår som fån så är det den 4/11 i år.. det är även då alla krogar har sina halloweenteman osv. Det är menat att firas då.
  • Anonym (Blä)
    sextiotalist skrev 2016-10-27 06:14:32 följande:

    Den lördagen ska man INTE skicka ut några barn. Om man nu ska skicka ut barn är den 31/10 och innan berätta att de flesta inte firar halloween så de får endast gå till de som visar att de firar halloween.

    Den 4/11 är den dagen man minns sina döda och går till kyrkogården och tänder ett ljus


    Jag har verkligen inte skrivit något om lördagen. Första lördagen i nov är den 5/11. Jag har jela tiden skrivit att man firar på fredagen FÖRE första lördagen i november, som är alla helgons dag. Det är menat att firas då, bla för att det då infaller på en helg.

    www.vett-och-etikett.com/vett-och-etikett.asp
  • Anonym (Blä)
    Anonym (booh) skrev 2016-10-27 06:37:01 följande:

    Menar man Alla helgons dag säger man lämpligen det och inte Allhelgonadagen, i synnerhet om man ska läxa upp andra är det vettigt att säga rätt själv.

    Det finns inget facit för när det är "menat" att fira men det närmsta man kan komma är just 31 okt och inget annat eftersom Halloween infaller då.

    Nej alla krogar har inte sina halloweenteman nästa fredag, många har nu på fredag och/eller lördag för att det är den helg som infaller närmast Halloween och/eller för att särskilja helt från Alla Helgons Dag.


    Då bor vi inte i samma stad iaf. Här är det nästa fredag. De skrev faktisk allhelgonadagen i vett/etikettsidan som jag länkade. Därav blev det "fel". Det är faktiskt samma dag som blivit flyttad..
  • Anonym (Blä)
    Anonym (booh) skrev 2016-10-27 06:45:15 följande:

    Allhelgonadagen är fortfarande 1 nov, inte flyttad.

    Jaja skyll på andra när du upprepade grejer skriver fel.


    "Alla helgons dag, Den var tidigare alltid den 1 november men flyttades 1772 till närmaste söndag. Vid helgdagsreformen 1953 flyttades den till den lördag som infaller mellan den 31 oktober och 6 november.[1]

    Ursprungligen var dagen alltså en fast helgdag den 1 november, en plats den behållit i andra länder. Inom den latinska riten i romersk-katolska kyrkan är den 1 november, såsom alla helgons dag, en av de förpliktande helgdagarna.

    Efter motioner i Sveriges riksdag om att öka antalet arbetsfria dagar under hösten flyttades Alla helgons dag 1953 till en lördag, som därmed blev allmän helgdag (lördag var dåförtiden en arbetsdag). Samtidigt ändrades almanackans namn på 1 november till Allhelgonadagen."

    Wikipedia
  • Anonym (Blä)
    Anonym (booh) skrev 2016-10-27 06:57:26 följande:

    Som sagt, Allhelgonadagen är inte flyttad.

    Pinsamt att säga fel flera gånger när man försöker hävda expertis.


    Förstår du inte texten eller jävlas du bara? :D Jag hävdar ingen expertis, men jag förstår skriven fakta. Det är ju intejag som hittat på!? Läs om, läs rätt. Man har "döpt" 1nov till allhelgonadagen i almanackan. Själva firande dagen har flyttats till första lördagen i nov.
  • Anonym (Blä)
    Anonym (booh) skrev 2016-10-27 07:18:00 följande:

    Nja det är nog du som inte förstår

    Allhelgonadagen är inte flyttad. Den ligger där den legat hela tiden. 1 november.

    Helgdagen Alla helgons dag har däremot gått från att vara en fast datum till att vara rörlig mellan 31 okt och 6 nov och infaller alltid en lördag.

    Om vi tar länken du postat så finns i huvudsak tre problem med att du lutar dig mot den när du försöker komma med den allena rådande sanningen.

    - De skriver själva fel (skriver bl a på minst ett ställe att allhelgonadagen är första lördagen i november).

    - De skriver emot det du hävdar, d v s att bara 4 nov (i år) är det rätta.

    - De skriver SIN uppfattning om hur man bör göra och när, precis som vem som helst kan göra och kalla det vett och etikett, utan att vara i ställning att vara rådande. Ingen fakta, inte Sanningen med stort S.


    Ja, dagen står kvar i almanackan 1 nov men firas på första lördagen. Det är då folk går till sina anhörigas gravar osv. Jag hävdar ju att 4 nov är rätt eftersom att hela högtiden baseras på "all hallows eve", (halloween) alltså dagen innan alla helgons dag, i år 5/11.

    Men vill man inte följa seder och traditioner så gör man inte det, inte mer med det.

    (Det spelar ju heller ingen roll att märka ord som du gjorde eftesom det är samma "dag/högtid" man pratar om i grund och botten)
  • Anonym (Blä)
    sextiotalist skrev 2016-10-27 07:30:18 följande:

    Jag förstår texten, titta på almanackan så ser du att allhelgonadagen är den 1:a november, men den kyrkliga dagen alla helgons dag är den 5:e november. Halloween firas den 31/10, vett och etikett skriver faktiskt helt fel där.

    För det första så är det väldigt få i Sverige som firar halloween och varje år så har det varit den 31/10 och inget annat. Alla andra (utom just denna sida) skriver den 31/10.


    Men det är ju samma jävla dag i grund och botten, vet inte folk det?
Svar på tråden Ensam på halloween..