• Anonym (Troligen)

    Får mamman bestämma detta?

    Vissa barn klarar varannan vecka redan när de är 1½, andra aldrig.

    Hur ditt brors barn fungerar vet bara föräldrarna. Men om det fungerar bra nu med den här lösningen så kommer troligen varannan vecka också fungera bra.

    Handlar det om underhållet kanske? Att hon inte vill förlora det? Ang att stämma för att få varannan v, ibland kan en viss kostnad ingå i hemförsäkringen så be honom kolla det.

    Annars är det väl så att den som förlorar får betala även motståndarens kostnader? Om det inte finns skäl för att inte ha varannan vecka kan jag inte se annat än att din bror får igenom det

  • Anonym (Troligen)
    Farfallos skrev 2016-09-22 15:02:35 följande:

    Om vi förutsätter att båda föräldrarna är bra föräldrar och det inte finns något annat "för barnets bästa" som talar för att dottern ska vara mer hos son mamma än pappa så ska det naturligtvis kunna vara 50/50. MEN det verkar MYCKET märkligt om detta är en sak som det skall göras upp om i domstol. Om det inte föreligger några sakliga förhinder, andra än att mamman sätter sig emot det, så är det helt orimligt att pappan själv skulle behöva bekosta en process för att få rätt till sitt barn


    Om de har ett skriftligt avtal så gäller ju det tills de enats om ett nytt. Och det vill ju inte mamman så hur menar du att pappan ska göra då?
  • Anonym (Troligen)
    Farfallos skrev 2016-09-22 15:38:11 följande:
    Nja... Avtal gäller generellt den tid som avtalet är skrivet för, och om det inte finns någon som säger när det löper ut så är det öppet för omförhandling när som helst, och då gäller avtalet så länge båda är överens om vad som är skrivet.

    Det här är ju inte ett affärsmässigt avtal som förbinder parterna till ekonomiska åtagande förknippat med risker, utan detta avtal är ju en överenskommelse för hur samarbetet skall fungera utifrån hur förutsättningarna var (plus överskådlig framtid) då avtalet skrevs. TS bror har ju inte förbundit sig att vara fast med detta avtal för resten av livet. 
    Det var ju inget svar på min fråga.

    Avtalet finns och mamman vill inte omförhandla. Man kan inte ingå ett nytt avtal med någon som inte vill utan att blanda in rätten. Familjerätten är valfritt att gå till och hon har medverkat där, men vägrat ändra avtalet. Då måste pappan stämma för att få till ett nytt avtal eftersom familjerätten inte är en rätt i den bemärkelsen att de har rätt att döma till nytt avtal.
    De är ju bara behjälpliga vid samtal och kan komma med förslag. men inte tvinga någon att gå med på dem.
  • Anonym (Troligen)
    Farfallos skrev 2016-09-25 07:06:13 följande:
    Vad skulle hända om pappan då (när mamman inte vill omförhandla) tar "lagen i enga händer" och har dottern halvtid mot mammans vilja men i linje med hans lagliga rätt?
    Det skulle kunna ligga honom i fatet vid en ev tvist som mamman i sin tur då kan dra igång. Han kan ses som att han har samarbetssvårigheter eftersom han egenmäktigt bryter deras skriftliga avtal.
    Fö har inte föräldrarna någon 'rätt', det är barnet som har rätt att träffa båda sina föräldrar lika mycket.

    I detta läget har de ju ett umgängesavtal som är luddigt formulerat vilket aldrig är bra. Det är en tolkningsfråga när det är lämpligt att utöka umgänget till 50/50.

    TS, be din bror kolla upp om han har visst stöd i hemförsäkringen ekonomiskt sett och även kolla upp om det inte är så att den som förlorar får betala allt. Om han har det svart på vitt att det är så kanske mamman ger med sig. Innerst inne vet hon nog att hon har fel.
    OM det nu inte är så att det finns skäl för att behålla det som det är som vi inte vet om.
    Det verkar ju dock inte vara så.
Svar på tråden Får mamman bestämma detta?