• Daniel12

    Vad fan är grejen med Oxfile?

    Jag har tillagat den på olika vis, smakat av men kan inte för mitt liv begripa varför folk ser det som exklusivare och godare kött än andra, billigare köttvaror. Därför drar jag slutsatsen att folk gärna framhåller att de äter Oxfile för att visa andra att de har råd att köpa den dyrare maten. Själv tycker jag Oxfile smakar ganska neutralt och lite tråkigt, och då har jag provat olika kryddningar.

    Jag föredrar hellre fläskfile, som är mycket billigare, har en köttigare konsistens och som får mer smak vid olika sorters tillagning. Varför måste kött överhuvudtaget vara mört för att det ska passa medelsvensson? Är det bara för att "alla andra" tycker så eller är det en egen uppfattning?

    Varför överhuvudtaget denna skrytkultur över hur dyr mat man har råd att konsumera? Tror man att man är något för att man har råd att köpa det dyraste? Tror man att maten gör människan? För oavsett hur fin mat man äter luktar det du skiter ut i toaletten ändå lika illa. Tror man att man får finare avföring om man äter finare mat, eller vad är grejen?

    Har aldrig riktigt förstått..

  • Svar på tråden Vad fan är grejen med Oxfile?
  • Jennie med ie
    Aniiee skrev 2016-06-30 20:47:36 följande:
    Dessutom, bambuskott? Det är ju nästan lika dyrt som innerfilé.....
    Ja fy bubblan. Men gott i wok!
  • Anilo
    Daniel12 skrev 2016-06-30 20:15:53 följande:

    Fan finns det ingen som äter vanlig mat längre? Vad hände med ärtsoppa, bruna böner och fläsk, sill och potäter, fläskpannkaka eller älgköttgryta med bambuskott?

    Är det ingen vanlig mat som duger åt folk längre?


    Haha älgköttsgryta med bambuskott? Bacon och makrill, jag blir nyfiken på andra smakkombinationer du brukar använda dig av.
  • Rymdmoln
    Fröjdades skrev 2016-06-30 12:30:24 följande:

    Men fläskfilé kan man ju inte äta halv eller helblodug som man gör med oxfilé!

    Skulle aldrig äta oxfilé välstekt, supertråkigt.

    Men jag håller med, det finns billigare delar och filéer på nöt som smakar minst lika bra som oxfilé fast det är mer prisvänligt.


    Vilka delar då? :) är inte så kunnig på kött...
  • Aniiee
    Rymdmoln skrev 2016-07-01 04:18:06 följande:
    Vilka delar då? :) är inte så kunnig på kött...
    När det gäller nötkött (som ju oxfilé är) så tycker jag personligen att entrecote och lår (innanlår ffa) är roligare och mer prisvärd än oxfilé. 

    Det handlar, igen kanske, lite om folks fantasi och hur väl man hanterar köttbiten. Lår går ofta i grytor, exempelvis, vilket är mycket lättare att rädda än en sönderstekt filé. 
    Demand to be challenged, to be offended, to be treated like thinking, reasoning adults!
  • Daniel12
    Anilo skrev 2016-06-30 21:48:30 följande:
    Haha älgköttsgryta med bambuskott? Bacon och makrill, jag blir nyfiken på andra smakkombinationer du brukar använda dig av.
    Det är ni unga som inte har varit med om hur det var förr. Det var vanligt på 70- och 80-talet att man hade bambuskott i köttgrytor överhuvudtaget. Många äldre minns inte heller, eftersom svenskens minne är kort, men JAG minns, ty jag är nostalgiker.

    Rullader är ju fortfarande populära i alla dess former, och dessa kan man kombinera lite hur man vill och känner för.

  • Daniel12
    MNLU skrev 2016-06-30 20:50:24 följande:
    Jag hänger inte med i svängarna här.

    Först säger du att folk bara "äter snobbmat och skryter"
    Folk kommer in här och säger att det inte stämmer, men du fortsätter att tjafsa emot.
    nu säger du helt plötsligt att du hela tiden sagt att folk äter "vanlig" mat, men att dom försöker få det att låta som att dom bara äter "snobbmat"?
    Vad är det som är konstigt? Här på FL finns många som ljuger om allt möjligt. Vissa påstår att de tjänar 100 000kr i månaden, dvs i klass med de högsta politikerlönerna och att de har råd att unna sig precis vad de vill. Inte sällan är de ingengörer eller fil.kand. Naturligtvis äger de de finaste bilarna och flottaste villorna och äter restaurangmat med franskt uttal varje dag, när de i själva verket lever på soc eller är sjukskrivna och sitter och käkar pasta med stekt falukorv eller bacon.

    Vet du hur jag kan säga det? Jo det märks på deras sätt att uttrycka sig. Högutbildade människor uttrycker sig inte så simpelt som många här på FL gör. Det blir dessutom väldigt genomskinligt när man läser trådar där folk får berätta anonymt hur mycket de har i inkomst. Var och varannan verkar tillhöra övre medelklass eller överklass. Men på hunden känner man håren och har man människokännedom och lever lite i verkligheten istället för uppe i det blå, så begriper man att högutbildade människor knappast sitter och häckar på en sajt som Familjeliv för att skryta om hur bra de har det. De har nog fullt upp med annat om dagarna.

  • Daniel12
    EnAnonumius skrev 2016-06-30 20:49:03 följande:
    Tja det är väl knappast andras problem att du inte hänger med i matutvecklingen och stagnerat på det vi 60-70-talister åt som barn och "växte upp med". 

    Även det svenska köket utvecklas det som räknades som husmanskost "vanlig mat" i går är inte husmanskost i dag. 
    Dessutom det DU anser är vanlig mat måste inte vara det för andra. Trist att du vägra att inse detta.

    Jag själv är uppvuxen på gammaldags svensk husmanskost, och DU det är knappast "vanligt" med bambuskott till älggryta. Inget jag hittar i de gamla kokböckerna jag har hemma, som jag tog tillvara på efter morsan dog, som är utgivna på från 40-60 talet.
    Konstigt, Morsan och många av mina dåvarande kompisars föräldrar brukade ofta ha bambuskott i sina köttgrytor, tillsammans med skivade morötter. Kanske är det ett lokalt fenomen då eftersom så få känner till det.

    Tja, jag är ju lite av en nostalgiker när det gäller mat, så jag gillar den äldre husmanskosten. Det var redig mat som man blev stor och stark av - som min far brukade säga: "Är man stor och stark får man gå till folkets park, är man liten och klen får man gå till frälsningsarmen", samt "Ät och drick, så får du stor pick".

    Jag är inte uppväxt i någon mesig familj där man petade bort grönsakerna ur maten för att man inte tyckte om dem. Det var bara att ta av allt som var framdukat och se glad ut. Inte fick vi slänga mat heller, för det sågs som ett hån mot fattiga barn i Afrika. Det var så pass att jag och mina syskon tillochmed kunde åka på en omgång om vi var kinkiga vid matbordet eller fick för oss att slänga det vi inte orkade äta upp. Det ni, det har ni aldrig varit med om!

  • Twister
    Daniel12 skrev 2016-07-01 06:03:11 följande:
    Konstigt, Morsan och många av mina dåvarande kompisars föräldrar brukade ofta ha bambuskott i sina köttgrytor, tillsammans med skivade morötter. Kanske är det ett lokalt fenomen då eftersom så få känner till det.

    Tja, jag är ju lite av en nostalgiker när det gäller mat, så jag gillar den äldre husmanskosten. Det var redig mat som man blev stor och stark av - som min far brukade säga: "Är man stor och stark får man gå till folkets park, är man liten och klen får man gå till frälsningsarmen", samt "Ät och drick, så får du stor pick".

    Jag är inte uppväxt i någon mesig familj där man petade bort grönsakerna ur maten för att man inte tyckte om dem. Det var bara att ta av allt som var framdukat och se glad ut. Inte fick vi slänga mat heller, för det sågs som ett hån mot fattiga barn i Afrika. Det var så pass att jag och mina syskon tillochmed kunde åka på en omgång om vi var kinkiga vid matbordet eller fick för oss att slänga det vi inte orkade äta upp. Det ni, det har ni aldrig varit med om!
    Knappast något att vara stolt över.
    Vi var också tvugna att äta av allt, men det utan hot och våld. Barnvänlig mat visste nog inte ens mina föräldrar vad det var, utan vi fick snällt äta samma mat som vuxna åt, vilket jag är glad åt idag. Jag ser inte det som något konstigt. Och absolut inget man behöver hota barn med. Snacka om att ge barnen en komplicerad relation till mat direkt från början.  
  • Twister
    Daniel12 skrev 2016-07-01 05:54:06 följande:
    Vad är det som är konstigt? Här på FL finns många som ljuger om allt möjligt. Vissa påstår att de tjänar 100 000kr i månaden, dvs i klass med de högsta politikerlönerna och att de har råd att unna sig precis vad de vill. Inte sällan är de ingengörer eller fil.kand. Naturligtvis äger de de finaste bilarna och flottaste villorna och äter restaurangmat med franskt uttal varje dag, när de i själva verket lever på soc eller är sjukskrivna och sitter och käkar pasta med stekt falukorv eller bacon.

    Vet du hur jag kan säga det? Jo det märks på deras sätt att uttrycka sig. Högutbildade människor uttrycker sig inte så simpelt som många här på FL gör. Det blir dessutom väldigt genomskinligt när man läser trådar där folk får berätta anonymt hur mycket de har i inkomst. Var och varannan verkar tillhöra övre medelklass eller överklass. Men på hunden känner man håren och har man människokännedom och lever lite i verkligheten istället för uppe i det blå, så begriper man att högutbildade människor knappast sitter och häckar på en sajt som Familjeliv för att skryta om hur bra de har det. De har nog fullt upp med annat om dagarna.
    Men på flashback är alla riktiga miljonärer? Sen måste jag säga att rik är inte synonymt med högutbildad. Jag vill också inflika att ingen skulle skryta med lite oxfile. Vill man verkligen skryta väljer man dyr fisk och skaldjur då det verkar ha lite finare "status" vad kött har. Att kunna öppna ostron och äta hummer rätt kräver lite kunskap och speciella verktyg som inte kött behöver. Det finns videor på youtube om hur man äter diverse skaldjur rätt så man slipper skämma ut sig när man äter ute. 
Svar på tråden Vad fan är grejen med Oxfile?