Inlägg från: LillaLoppi |Visa alla inlägg
  • LillaLoppi

    Vad är egentligen en bra frukost för barn?

    Finns ju superduperdunderfrukostar.

    Men det ska ju vara gott också och man ska ju mäkta med det.

    Mitt barn äter 1-2 skivor osötat bröd med becell och en skiva kalkon på. Dricker lättmjölk till det.

    Barnet är fem år och står sig på den frukosten, som serveras mellan 07:00-7:30, fram till lunch som serveras cirka 11:30.

  • LillaLoppi
    gbgumman skrev 2016-04-02 12:04:20 följande:

    Jag har inte brytt mig alls. De har alltid orkat med skolan ändå. Den äldre äter polarsmörgås och oboy och den lilla fil och eko müsli.


    Just EKO var ju väldigt viktigt att flika in...just ur näringssynpunkt...som tråden handlar om... O.o
  • LillaLoppi
    Bondförnuft skrev 2016-04-02 12:45:12 följande:

    Varför inte? Det är väl rätt bra ur näringssynpunkt om barnet slipper konsumera giftrester?


    Haha, ja, för de ekologiska odlingarna ligger ju så väldigt bra till.

    Visst, maten är inte besprutad och genmaniplulerad - MEN de flesta ekoodlningar och ekohagar ligger längs med tungt trafikerade vägar och en av de största odlingarna ligger ett stenkast från en känd kärnkraftsanläggning.

    Luften vi andas är ju knappast giftfri heller (om man inte går runt med en syrgastub på ryggen).

    Men det är ju bra med ekologiskt...så giftfritt...not.
  • LillaLoppi
    gbgumman skrev 2016-04-02 15:21:30 följande:

    Hehe glömde det är ekofil och eko"oboy"(annat märke men minns inte vilken men eko köper jag alltid om det finns.)


    Det är ingen nyhet att mer eller mindre allt, numera har ett ekologiskt alternativ (även oboy, märket oboy).

    Poängen är att ekologiskt, inte alltid är så ekologiskt.
  • LillaLoppi
    Alexi skrev 2016-04-02 15:50:48 följande:

    Men ni vars barn äter rätt olika frukostar och smoothies, gröt, olika former av ägg osv. Hur mycket tid lägger ni på att välja och laga frukost på vardagarna? Min son äter visserligen lite olika men det är ändå 30-sekundersförberedelser typ...


    Du skriver ju skolåldern - kan man inte begära att barnet klarar det själv då?

    Min son fixar sin frukost själv. Han kokar till och med mitt kaffe (med olika resultat, inatt kommer jag inte kunna sova, om vi säger så).
  • LillaLoppi
    Alexi skrev 2016-04-02 16:08:50 följande:

    Jag vet inte. Jag har ju bara en sjuåring ännu men jag tänker mig att det känns rätt länge till jag skulle låta henne tex laga gröt i en gryta själv.


    Gröt är ju bara 1 dl gryn, 2-2,5 dl vatten och konstant omröstning i cirka 3 minuter. Men då är ju ett bra bröd med ett proteinrikt pålägg, bättre.
  • LillaLoppi
    mammalovis skrev 2016-04-03 09:50:18 följande:

    Vad finns det för osötat bröd att köpa? Jag tycker allt bröd verkar innehålla en massa socker, oavsett om det har ett bättre fullkornsinnehåll eller inte. Genommörkt tror jag inte fungerar för barnen. De äter typ Guldkorn, Harmoni, Lingongrova. Eller måste man baka själv?


    Min son äter Fazers rotfruktsbröd, Skogaholms lantbröd med morot, havssalt eller olivolja, eller såna där rallarhalvor (de osötade).
  • LillaLoppi
    Mrs Green skrev 2016-04-03 14:19:45 följande:

    Helt utan socker finns väl inte, men jag brukar i alla fall kolla att det är under 4g. Fazers rotfruktsbröd är en favorit. Den som är i skivor (så man kan rosta) har 1,6g sockerarter per 100g och dottern älskar den.


    Det är ju HELT osötat. Dvs endast naturligt förekommande socker. Varken tillsatt honung, sirap eller socker.
  • LillaLoppi
    Fröken Apelsin skrev 2016-04-03 18:38:26 följande:

    Vi äter havregrynsgröt med mjölk och sylt hemma. Och ja, det är socker i sylten, men jag ser till att barnen inte öser på några mängder.


    Sylt behövs ju inte i några mängder, för att få i sig sitt veckobehov av socker. O.o Det är ju rätt så mycket socker i en rätt så liten klick sylt. I hemlagad sylt brukar man använda mellan 30-50% tillsatt socker (utöver det naturliga sockret i bären). I köpesylt är det sällan mindre än 50%. Är det stämplat "mindre tillsatt socker", så är det oftast andra tillsatser som kompenserar det lägre sockerinnehållet.
Svar på tråden Vad är egentligen en bra frukost för barn?