I kölvattnet runt och efter Trumpismen, alt right och SDs vurmare påstår de sig vara 'konservativa' och sprider alternativa fakta och kräver att fördomar och bigotteri ska normaliseras och få utrymme i svensk Public Service
Oblygt sprids har och lögner, inte bara om HBTQ utan också om de som pekar på vad de som i 'konservatismens' namn sprider detta..
www.expressen.se/kultur/hynek-pallas/falsk-balans-om-dragqueens/
”Drag – från glitter till kulturkrig” på SVT Kultur fördjupar sig i hur dragqueens hamnade i samhällsdebattens skottglugg.
Hynek Pallas varnar för vad som händer när medier jagar en falsk balans.
...
KULTURDEBATT. I boken ”Att överleva envälde” (2021) skildrar den ryskfödda journalisten Masha Gessen hur illa rustade amerikanska medier visade sig vara efter valet av Donald Trump. Hur dåligt förberedda även demokratiska flaggskepp som New York Times var på att handskas med en amerikansk president som förde krig mot medierna och spred ”alternativa fakta” på presskonferenser och Twitter. Hur medierna i sin strävan efter opartiskhet därför blev del i normaliseringen av rasism och lögner.
Jag drog mig till minnes Gessens kritik av mediernas jakt på falsk balans när jag häromdagen såg Kulturnyheternas specialprogram ”Drag – från glitter till kulturkrig”.
Det blir för all del mycket klokt sagt under programmets halvtimme om drag. Men så skulle plötsligt dragqueens som läser sagor på bibliotek debatteras av bloggaren Ivar Arpi och kulturredaktören Johannes Klenell.
Arpi – som tidigare nämnt pedofili och dragqueens med namn som ”Malestia child” i samma andetag som dessa sagostunder på sin blogg (31/12-22) – framför extrema och ogrundade åsikter om hur en ”queerideologi” handlar om att bryta ner barnens kön och sexualitet.
..
Genom att göra det till ”debatt” bidrar SVT nämligen till exakt samma slags falska balansakt som den Gessen analyserade. En där debattörer och därmed frågan görs till två sidor av ett mynt. Inte en fråga om rättigheter, utan en där den ena parten påstår att barn indoktrineras av ”queerideologi” för att dragartister läser sagor för dem.
...
Visst bör så kallade kulturkrigsfrågor diskuteras. De är ju inte minst viktiga för dem vars rättigheter alltid varit kringskurna och begränsade. Men då ska sammanhanget – som att det är rättighetsfrågor saken rör, och att den ena parten är emot dessa rättigheter – vara extremt tydlig. Liksom vilka miljöer snack om ”queerideologi” och ”indoktrinering” kommer ifrån."