Inlägg från: Padirac |Visa alla inlägg
  • Padirac

    Anser du att public service (SVT, SR, UR) är opartiska?

    Padirac skrev 2021-08-02 11:58:23 följande:
    Vad menar du inte har varit transparent? 

    Hur skall detta du efterfrågar ställas i relation till skydd av källor och lagar om styr förhållandet mellan arbetsgivare och anställda?

    Gör dessa avvägningar och hänsyn PS till partiska? Partiska _för_ vad och _mot_ vad enligt din uppfattning?
    pyssel skrev 2021-08-02 12:12:01 följande:
    Det går att göra en extern utredning utan att röja källor. Det handlar om att granska processer och rutiner, inte källorna i sig.
    Så - vem eller vilka har Ekot eller vilka det nu är tagit parti _mot_ resp _för_ enligt dig?



  • Padirac
    pyssel skrev 2021-08-02 12:44:00 följande:
    Jag tycker inte det är lämpligt att en journalist i kärleksrelation (dessutom dold) till en extremist får använda SR som plattform för en mängd snyftreportage om dessa, och försöka opinionsbilda mot SÄPO och lufta sin kritik mot SLU mot den bakgrund som avslöjats. SR skulle inte ha lagt locket på mot allmänheten, med det agerandet ökade de skadan. "Haveri" kallar DN:s chefredaktör det. Men du tycker att han har fel?
    Men journalisten är inte kvar - när historien uppdagades så granskades artiklarna i fråga och journalisten försvann från ekot/SR.

    Så journalisten tillåts alltså inte att använda SR som en plattform för att opionionsbilda mot SÄPO och  LSU (lagen om särskild utlänningskontroll)

    Så den delen tycker jag att du kan släppa eller lägga fram belägg för att SR/Ekost 'stod bakom' - vilket du tidigare ändrade till någonting annat men nu verkar ha ändrat tillbaks - detta.

    Det finns ju artiklar i alla möjliga media från i alla fall så tidigt som 2008 om islamisten i fråga... skall alla dessa artiklar märkas och kompletteras?

    Att SÄPOs arbete och LSU belyses i media är jättebra - och jag tycker det är jättebra om islamsisterna utvisas precis som SÄPO föreslår och jag tycker att LSU är bra.

    Men jag tycker inte att Ekot/SR med rätt kan beskyllas gör att vara partiska för eller mot vare sig journalisten, islamisten eller SÄPO eller LSU.

    Påverkar historien förtroendet för SR/Ekot? Ja, definitivt för Ekot - men betyder en törn i förtroendet för Ekot att SR och eller Ekot är partiska eller inte opartiska - det har jag inte sett någon lägga fram med tydlighet. 

  • Padirac
    pyssel skrev 2021-08-02 13:29:28 följande:
    Jo, de vinklade reportagen låg kvar, utan någon åtgärd som den varningstext som lades till efter Dokus avslöjande.

    Jag har givetvis inget emot vare sig granskning av SÄPO, LSU eller Migrationsverket. Men här har det gjorts med en vinkling som inte hör hemma på SR och som många anser borde kommit i ljuset senast förra hösten. Särskilt när det gäller så allvarliga frågor som en av de största extrema rörelserna och hoten vi har i Sverige.

    Med den interna utredningen som blev klar för en månad sedan kan man nog även använda sig av "stå bakom" efter att ha "stått framför" och dolt. Det senare bidrar man fortfarande till då man inte vill ha en extern utredning.
    OK - så du menar att reportagen i sig är viklande  - och att du menar att SR genom att inte ta bort reportagen står bakom kritik mot SÄPO och LSU?

    Så, kan du visa på var denna kritik utrycks mot SÄPO och LSU i de olika reportagen?
  • Padirac
    pyssel skrev 2021-08-02 13:18:50 följande:
    Du har inte förstått vad ordet betyder. Att vinkla reportage om islamister och ha en dold agenda (sitt förhållande) är inte opartiskt. Det betyder inte att man tar parti för hela IS och vad annat löjligt du och de du imiterar försöker fiska efter.
    sverigesradio.se/artikel/domstolen-sapos-utredning-problematisk

    "– Det ter sig som att alla hänvisar lite till varandra och att man förlitar sig till fullo på att Säkerhetspolisen gör en korrekt bedömning, säger Madelaine Seidlitz på Amnesty.

    Men vilka är det då som egentligen beslutar i de här ärendena i praktiken?


    – Det är säkerhetspolisen, svarar hon.


    När den nuvarande processen, med flera beslutsinstanser, infördes motiverades det bland annat av rättssäkerhetsskäl.


    – Ur ett rättssäkerhetsperspektiv så kan man ju ändå väcka frågan: vad fyller det för funktion med själva processen som sådan? Beslutet ligger ju som det ser ut idag bara i säkerhetspolisens händer, säger Madelaine Seidlitz.


    Opartiskhet och saklighet är grundbultar i SRs uppdrag liksom i Ekots rapportering. Det har blivit en kritisk debatt i media om dessa inslag. Vi vill fortsatt ge publiken en möjlighet att ta del av inslagen men vill också att publiken ska få kunskap om hur Ekots ansvarig utgivare Klas Wolf-Watz resonerat. Det kan ni läsa om här."


    sverigesradio.se/artikel/ekochefsredogorelse

    "

    I maj publicerade sajten Doku en granskning där det uppgavs att en tidigare medarbetare på Ekot har en relation till en person som förekommer i granskningar hon gjort och som bedöms som ett hot mot rikets säkerhet av SÄPO och regeringen. Debatten som följt har varit intensiv och kritik har bland annat riktats mot att det funnits en brist på öppenhet från vår sida kring vad som hänt.


    Den kritiken kan det finnas skäl att ta till sig, kanske kunde vi varit mer öppna. Samtidigt har det varit en komplicerad och för Sveriges Radio närmast unik händelse som inneburit svåra överväganden för mig som chef. Här vill jag därför redogöra för vad som hänt, grunderna för mina beslut och vad vi ska göra framöver.


    Vad hände när?


    I september 2020 vände sig en av våra dåvarande reportrar till mig och berättade att det hade uppstått en vänskapsrelation till en person som varit involverad i en granskning som hon gjort. Relationen hade ändrats på ett sådant vis att hon behövde berätta det. Det var bra att hon som medarbetare tog initiativ till detta eftersom vi som arbetsgivare trots allt är beroende av medarbetarnas egna bedömningar om en problematisk situation uppstår. Vi kan och ska inte vara inne och peta i våra medarbetares privatliv på ett otillbörligt sätt.


    Den tidigare reportern togs ur tjänst under en tid för att jag, tillsammans med experter inom företaget, skulle kunna genomföra en granskning av den uppkomna situationen. Det handlade om att granska det ur såväl ett publicistiskt som ett arbetsgivar- och säkerhetsperspektiv.


    Under det arbetet hade vi flera samtal med reportern. Exakt vad dessa diskussioner handlade om väljer jag att inte gå in på. Den integriteten måste finnas mellan en arbetsgivare och en arbetstagare och det riskerar också att skapa en publicitetsskada.

    ...


    Från dag ett redogjorde jag också för mina publicistiska bedömningar och meddelade att de skulle kunna ändras om jag fick tillgång till information som eventuellt var ny, eller visade att de sakförhållanden jag baserat mina bedömningar på kunde ses på i nytt ljus.


    I mitten av maj publicerade Dagens Nyheter en artikel som bland annat innehöll uppgifter om P-böter som jag inte kände till.


    Detta föranledde mig att titta på helheten igen. Det skedde återigen ur tre perspektiv; arbetsgivarmässigt, säkerhetsmässigt och publicistiskt. Denna analys har inneburit en djupgående genomgång av det material som låg till grund för tidigare beslut och har haft ett mer omfattande tidsspann än tidigare.

    ...


    Varken arbetsgivarmässigt eller säkerhetsmässigt har något nytt framkommit som skulle ändra tidigare bedömningar. Vi har återigen granskat säkerheten ur flera aspekter och den bedömning som säkerhetschef Marcus Qvennerstedt redogjort för tidigare står fast. Det finns inga misstankar om att brott skulle ha begåtts och det finns inget som tyder på att någon säkerhetspåverkan på Sveriges Radio ska ha skett från någon.

    För att ge ett par exempel kring denna granskning kan nämnas att på samma vis som alltid är det förstås viktigt att se till att när en situation uppstår så undersöker vi att obehöriga personer inte haft tillgång till våra lokaler, så har skett även här. Sveriges Radio har över 400 olika system för olika delar av verksamheten. Endast 8-10 av dessa finns tillgängliga för en medarbetare på Ekot för att kunna genomföra det dagliga redaktionella arbetet och ingen av dessa system ger tillgång till någon säkerhetsklassad information eller källskyddat material som inte når de reportrar som det måste. Denna typ av material hanteras alltid separat och enligt speciella rutiner. Även detta är kontrollerat.


    Men som Sveriges Radio upprepat vid flera tillfällen kan länsstyrelsen inleda en tillsyn av vårt säkerhetsarbete när de vill. Ingen sådan tillsyn har inletts.


    Frågan har också har kommit upp om en extern utredning och kring den frågan har Sveriges Radio en tydlig hållning som vd har kommenterat och här är utgångspunkterna för resonemanget. *se bifogad PDF nedan.


    Det publicistiska materialet


    Ekot har de senaste åren haft en omfattande och allsidig bevakning av terrorrelaterade frågor inte minst sedan attacken på Drottninggatan 2017. Ekot har ingående rapporterat om polisens behov av ny lagstiftning, terrorfinansiering och återvändande IS-terrorister för att ta några exempel.


    En del av Ekots bevakning var en granskning av LSU (Lagen om särskild utlänningskontroll). De flesta inslagen publicerades hösten 2019 och följdes upp i några inslag under 2020. Granskningen hade tre delar med delvis olika fokus.

    1. En kartläggning av antalet enskilda som berörts av tillämpningen av LSU och granskning av rättssäkerheten kring densamma.

    2. Svenska myndigheters problem att verkställa utvisningar i enlighet med LSU

    3. Konsekvenser för enskilda som var eller är föremål för domar enligt LSU


    Tillsammans med erfarna kollegor har jag analyserat inslagen och gått igenom de journalistiska processerna bakom dem.


    Min bedömning är att det är en relevant och nyhetsmässigt motiverad granskning av LSU. Genomgående för inslagen gäller att part som kritiseras får bemöta kritiken genom medverkan eller redovisning av argument. I några fall har berörd part avstått medverkan. Att tillämpningen av LSU berör personer som bedöms som allvarliga säkerhetshot, som hot mot rikets säkerhet står tydligt klart för lyssnarna.


    Vidare står klart att:


    ·       Rapporteringen är stringent och noggrann och vi har inte sett   några faktafel i bevakningen.


    ·       Inslagen har hanterats enligt gängse metoder på Ekot.


    ·       Reportern har arbetat nära sin arbetsledare


    ·       Arbetsledaren har löpande och vid publicering diskuterat källor, uppgifter och dokument och gjort så kallad ”line by line-granskning” inför publiceringen.


    Utifrån detta är min bedömning som ansvarig utgivare att inslagen håller för de krav som ställs på opartiskhet och saklighet.


    Reportern


    I rapporteringen har de två berörda personerna, min tidigare medarbetare och den person hon intervjuat, i medier berättat att en vänskap vuxit fram dem emellan. Det motsäger inte den bild jag själv har och har haft sedan september 2020. Samtidigt är det inte möjligt att för oss exakt definiera när detta potentiellt har blivit ett problem.


    Viktigt för mig är dock att understryka att vi i vår analys inte har hittat något belägg för att vänskapen skulle ha inletts under 2019 när själva granskningen publicerades. Vi har heller inte hittat något belägg för att det skulle vara frågan om något annat än just vänskap.


    I det stora hela är våra slutsatser efter den fördjupade analysen samma som de i höstas.


    Vilka konsekvenser får detta då för publiceringarna?


    I Sveriges Radios riktlinjer till medarbetarna är det tydligt att en reporter inte kan bevaka en fråga eller person man själv är engagerad i.


    Riktlinjerna har på SR enbart tillämpats framåt från den tidpunkt när det blivit känt att ett sådant engagemang finns. I det här fallet blev det dock känt för oss först efter att rapporteringen ägt rum och publicerats. Sveriges Radio har aldrig tidigare tagit ställning till en sådan situation så vitt jag vet.


    Med tanke på att publiceringen redan har ägt rum, att vi har en hög tröskel för att avpublicera material –  det sker framför allt vid risk för förtal och publicitetsskada – samt att publiceringarna möter kraven på opartiskhet och saklighet och i sig har ett allmänintresse mot bakgrund av vad som hänt har jag kommit fram till att jag vill låta publiceringarna ligga kvar. Nu tillsammans med en ny utökad text som länkar till  det här blogginlägget."


    sverigesradio.se/artikel/sakerhetsaspekten-ar-avslutad

    "

    I Svenska Dagbladet har akademiker krävt en utredning med anledning av ett uppmärksammat ärende gällande en tidigare reporter på Sveriges Radio. Säkerhetschef Marcus Qvennerstedt svarar.


    I en artikel i Svenska Dagbladet 10 maj framförs önskemål och åsikter om Sveriges Radios säkerhetsarbete från Wilhelm Agrell och Magnus Ranstorp både i samband med ett aktuellt ärende som har hanterats men också bredare gällande Sveriges Radios löpande säkerhetsarbete.

    Det är relevanta frågor som ställs och jag förstår att det görs med tanke på den roll Sveriges Radio spelar i det svenska samhället. Sveriges Radio tar säkerhetsarbetet på största allvar och har rutiner för det och har framförallt ett proaktivt förhållningssätt i allt som rör Sveriges Radios säkerhet.

    Vi genomför alltid åtgärder när det är relevant men vi uttalar oss förstås inte om hur vi arbetar med dessa frågor varken internt eller externt och går aldrig ut med några detaljer.


    Ekochefen fick information hösten 2020 och då vidtogs ett antal åtgärder i linje med de rutiner vi som företag har och som aktiveras då det är relevant.


    På Sveriges Radio sker detta alltid när det händer något och vi har ett löpande säkerhetsarbete i förebyggande syfte. Just det här ärendet är emellertid avslutat och vi ser därför ingen anledning i nuläget att vidta ytterligare åtgärder.


    Presskontakt: "


  • Padirac
    pyssel skrev 2021-08-02 14:23:39 följande:
    Jag tycker att Dokus Löwenmark som gjort granskningen svarar väl på era undringar.
    doku.nu/2021/05/05/ekoreporter-inledde-relati.../

    Kanske kan Padiracs påhäng, som f.ö försvarar islamistiskt motiverad terror, också läsa innantill vad Löwenmark skriver. Vi andra reagerar lika starkt på sådana avarter som vi gör på stöd för högerextrem terror.
    Jag kan ju se att Doku skriver detta:

    "Under hösten 2019 publicerade Ekot vid Sveriges Radio ett drygt femtontal reportage om handläggningen av ärendena enligt lagen. Inslagen gjordes huvudsakligen av en och samma journalist. Reportagen bestod i allt väsentligt av kritik mot Säkerhetspolisen och övriga myndigheter och mot bristande transparens i tillämpningen av lagen."

    Men sen är det lite tunt från Dokuj med vad i reportagen som utgör kritik mot SÄPO och övriga myndigheter - kanske kan du redogöra för vad i reportagen som utgör kritik mot SÄPO och LSU.

    Men helt klart är att Ekots chef och de medarbetare som bidragit till granskningarna av reportagen ställer sig bakom artiklarna då de inte ser vinklingarna eller opartiskheten i sak i fråga om kritk mot SÄPO eller LSU. Så om du kunde bidra med att peka på dessa delar i reportagen vore det bra.
  • Padirac
    pyssel skrev 2021-08-02 14:42:50 följande:
    "Kritikerna menade att hon lät Raad Al-Duhan ge en felaktig bild av det som läggs honom till last och att hans delaktighet i den islamistiska miljön förringades. En av dem var terroristforskaren Magnus Ranstorp som skrev att intervjun inte stärker känslan av opartiskhet.

    Samtidigt benämnde journalisten på Twitter de sex islamister som ska utvisas som personer kopplade till det muslimska civilsamhället och hon kallade de handlingar som hade legat till grund för Säkerhetspolisens, Migrationsverkets och regeringens bedömningar för påstådd verksamhet i Sverige."
    Så du håller med om någonting som du inte själv kan återge i sak och peka på i artiklarna?

    Eller hänger allt på tweets med formuleringarna 'kopplade till det muslimska civilsamhället' och 'påstådd verksamhet'?

    Är det partiskt att låta islamisten påstå sig inte vara del av den islamistiska miljön samtidigt som det i samma artiklar skrivs att SÄPO inte alls gör de bedömningen?

    Om en misstänkt eller dömd brottsling påstår sig vara oskyldig - kan detta tas med i en artikel utan att artikeln är partisk?
  • Padirac
    pyssel skrev 2021-08-02 14:42:50 följande:
    "Kritikerna menade att hon lät Raad Al-Duhan ge en felaktig bild av det som läggs honom till last och att hans delaktighet i den islamistiska miljön förringades. En av dem var terroristforskaren Magnus Ranstorp som skrev att intervjun inte stärker känslan av opartiskhet.

    Samtidigt benämnde journalisten på Twitter de sex islamister som ska utvisas som personer kopplade till det muslimska civilsamhället och hon kallade de handlingar som hade legat till grund för Säkerhetspolisens, Migrationsverkets och regeringens bedömningar för påstådd verksamhet i Sverige."
    Är SVT och/eller SVTs journalist partiska eller opartiska i den här artikeln? Är artikeln partisk eller opartisk?

    www.svt.se/nyheter/utrikes/de-var-inte-oskyldiga-civila-barn-2

    Mer eller mindre partiska eller opartiska än Ekot och journalisten  och än journalistens artiklar?
  • Padirac
    nihka skrev 2021-08-02 15:34:53 följande:
    Det kanske hade ansetts som mer opartiskt om hon lagt in några kommentarer om vad hon själv tyckte om både islamistens och SÄPOs syn på det hela smile2.gif
    Javvisst, jag glömde att det nya opartiska handlar om att ta och markera avstånd från personer som kan anses vara eller misstänkas vara klandervärda ur moralisk eller värdeeringssynpunkt - det är så det är opartiskt utanför PK-korridoren
  • Padirac
    nihka skrev 2021-08-02 15:52:38 följande:
    Faktiskt. På allvar. Opartisk är när du tar avstånd från det läsaren inte gillar. Funkar också tvärtom. När du inte tar avstånd från det läsaren inte gillar har du visat var du står. Minsann.

    Händer hela tiden här på FL. Jag har inte uttalat mig - om det mesta naturligtvis, och då "vet" man precis var jag står i alla dessa frågor smile2.gif  
    Jo, det är inte på skoj jag skriver detta.

    En hel del av de skribenter som påstår sig stå utanför PK-korridorens smala åsiktsområde har tagit över precis det de kritiserade och i denna tråd verkar det vara 'godhetsmarkerande' mot islamism som är måttet på opartiskhet. 

    Om de nu bara har en hammare som verktyg.. 
  • Padirac
    En blå väljare skrev 2021-08-02 16:40:12 följande:
    Vem har sagt att SDs ursprung är en hemlighet? Det är väl inte hemligare än Vs vurmande för kommunisterna. Ung vänsters vurmande för kommunistisk revolution visar väl ganska tydligt vart det partiet är på väg. Att det ens finns sådana tankegångar inom ett parti borde leda till samma reflektioner som du har kring SD.

    Ungern verkar inte ha fått den utveckling som SD tänkte sig. Då tonar man ned "vurmandet". Är det så konstigt?

    Ja, det är tråkigt för det Ungerska folket, men vad har det med Sverige att göra. Här finns det stora hotet snarare till vänster.
    SÄPO håller inte med dig om var det stora hotet finns . enligt säpo är det islamismen och extremhögern vilka besitter förmågor som utgör det största hotet mot Sverige och samhället.

    Vill du ha en länk till SÄPOs rapport?

    Jag vill gärna ha en länk som styrker ditt påstående?
Svar på tråden Anser du att public service (SVT, SR, UR) är opartiska?