Inlägg från: Xelol |Visa alla inlägg
  • Xelol

    Anser du att public service (SVT, SR, UR) är opartiska?

    Padirac skrev 2020-06-30 20:20:54 följande:
    Du verkar ha ett väldigt fritt förhållande till sakernas tillstånd - om jag säger så..

    Det ingår två partier i regeringen - själva begreppet 'regering' har en väl avgränsad betydelse

    Sen finns det samarbetspartier och det finns stödpartier och så finns det opposition. Det kan mycket väl vara så att ett parti som är samarbetsparti eller stödparti i olika frågor kan vara del av oppositionen.

    Att 'ett av regerningspartierna, i detta fall S, diskuterade med delar av oppositionen, i detta fall C, L, M och KD' vore en mer rättvisande formulering. För jag är säker på att S inte samtalade med SD, och att regeringen består av S och MP, och att partierna C och L är samarbetspartier i januariöverenskommelsen.

    S samtalade alltså inte med V, inte heller med andra regeringspartiet MP och inte heller med SD, men med samtalade alltså de andra partierna C, L, M och KD.

    SD hade över huvud taget inte med saken att göra så varför de ska nämnas kan jag inte begripa skulle vara meningsfullt.
    C+L+S+Mp är regeringsunderlaget att som SVT hävda något annat är i min värld inte objektivt 
  • Xelol
    Padirac skrev 2020-06-30 22:32:16 följande:

    Då har jag faktiskt hittat att med begreppet regeringsunderlag menas alla partier som inte röstar nej till statsministern.

    Så vilken betydelse som helst kan användas och det är fullt möjligt att vara både oppositionsparti och stödparti och regeringsunderlag. Situationen avgör vilken roll partiet har i givet läge.


     


    SVT själv anser att C+L ingår i regeringsunderlaget i normalla fall.

    Ex:
    https://www.svt.se/nyheter/analys-stefan-lofven-kan-jubla-men-hans-regeringsunderlag-vittrar-bort


    https://www.svt.se/nyheter/lokalt/smaland/wangmar-om-regeringen-kan-sitta-anda-fram-till-nasta-val

    https://www.svt.se/nyheter/inrikes/debatten-visade-tydligt-migrationsfragans-sprangkraft-i-regeringen

    J
    ag tycket bara det är konstigt att de anser något annat när det kan gynna S.

  • Xelol
    nihka skrev 2020-07-03 17:25:56 följande:
    Fast det är ju bara bevisat inne i ditt kranium.

    läs exempelvis mediestudierma om valet 2018.

    Det fanns två nyhetsmedier som drev en annan dagsordning än resten av nyhetsmedierna i Sverige, dessa var publik service samt Aftonbladet.

    Publik Service och Aftonbladet hade större fokus på vänsterfrågor så som Miljö och social förmåner.
    Mellans resterande nyhetsmedier hade mer fokus på högerfrågor så som Lag och ordning samt invandring.

    Sen kommer frågan om det är PS+aftonbladet som är vänstervridna  eller övriga nyhetsmedier i Sverige som är höger vridna?


    Personligen så anser jag det PS+aftonbladet som är vänstervriden.

    Se https://mediestudier.se/wp-content/uploads/2019/03/kampen_om_mediebilden.pdf

  • Xelol
    nihka skrev 2020-07-03 22:16:11 följande:
    Fast det är inga höger- och vänsterfrågor - bara hur man förhåller sig till respektive frågor.

    Eller menar du att någon skulle strunta i exempelvis miljön?

    Olika frågor gynnar olika partier olika mycket, Miljöfrågor gynnar Mp+C samt välfärd gynnar S+V. Visst är det konstigt att PS använder sin urvalsmakt för att driva dessa frågor i en valrörelse?


    Detta stycke säger väl allt från tidigare länkade rapport,
    ? Den nyhetsjournalistiska bevakningen av valrörel- sen 2018 visar också en strävan hos journalisterna att fungera som uttolkare, vilket kan ses som ett uttryck för tolkningsmakten. Några indikatorer på detta är att en betydande del av rapporteringen är tolkande snarare än beskrivande, förekomsten av tydligt värde- rande ord och uttalanden från journalister sida?


    Annars kan du även läsa rapporten från Kent Asp (Göteborgsk universitet) Där det står att aktuell (SVT) var det nyhetsmedie som främst gynnade de rödgrön. https://jmg.gu.se/digitalAssets/1335/1335825_63-mediernas-prestationer-och-betydelse.pdf

    L
    äser man den rapporten så ser man att hur en opartisk synpynkt skulle vara bättre att lägga ner publik service och ge alla en DN permutation istället (skulle ävem vara mycket billigare)

  • Xelol
    Padirac skrev 2020-07-05 00:19:42 följande:
    Det var en intressant läsning materialet från GU. Om något kan sägas utifrån innehållet så är det att PS inte är vänstervinklat inte heller i sin helhet inte är opartisk.

    I materialet står det tvärtemot vad du skriver att allianspartierna gynnats något och att såväl de rödgröna (inför valet 2010) som S missgynnats under 10tals år av PS. Tolkningen är att ett regeringsparti granskas hårdare än övriga partier.

    Inget konstigt alltså och trådens skribenter som rasar på vänstervinklat och opartiskt PS får hitta nya infallsvinklar som bestrider den sanna bilden av ett opartiskt och neutralt PS.

    Jag drar av detta slutsatsen att vad det beklagas över är att inte få använda PS som politiserad kanal för sina åsikter.

    PS gör ett bra jobb, vilket materialet från GU visar.
    ? En viktig aspekt att notera är dock att kritiken mot Socialdemokraterna och särskilt Sverigedemokraterna i första hand kom från andra politiska partier och handlade om politiska sakfrågor. Att dessa partier fick en mindre gynnsam bevakning beror därför inte på att journalister var mer kritiska mot dessa än mot andra partier. Däremot formulerades kritiken mot de borgerliga oftare av journalister?

    Kritiken mot S var från oppositionen mellans oppositionens kritiken var från journalister (PS). Jag skulle inte säga att det är bra jobb när journalister öppet kritiserar oppositioner.
  • Xelol
    Padirac skrev 2020-07-05 15:48:52 följande:
    Det stämmer att jag inte har något till övers för SDmedia eller annan alternativ media med kopplingar till fascism eller etnonationalism eller media som sprider alternativa fakta baserade på politiska agendor.

    Metoden att  syna premisser och argument, peka på ohederliga argumentation och falska citeringar  är naturligtvis inget som är fel. 

    Här har förepråkare för uppfattningen att PS är partiska och vänstervinklade referrat till material som stödjer uppfattningen att PS inte vänstervinklade och inte partiska och att det inte finns något partipolitisk bias eller politisk agenda i PS.

    Försvaret för ett opartiskt PS mot de som vill politisera och vinkla PS för att stödja auktoritära partier och normalisering av alternativa fakta har inte med något annat än försvar av demokrati, yttrandefrihet och en sann verklighetsbeskrivning att göra. Den som vill motarbeta detta utgör ett hot mot Sverige, Sveriges befolkning och demokrati.

    Det iaf jag vill är att Public Service läggs ner. Neddlägning av publik service skulle frigöra 8,5 miljarder per år som kan användas till något mycker mer värdefullt. Förstår inte varför alla ska sponsra en kanal som ett fåtal uppskatta.

    Bara en sån sak som att SVT tar avstånd från SD dagarna förre ett val är bevis på opartiskhet.

  • Xelol
    Padirac skrev 2020-07-05 14:27:56 följande:
    om vi istället för att som du cherrypicka en liten del av texten i materialet du använder  - men inte vill refererat till -  skrivs hela stycket så här:

    "Förflyttar vi oss till frågan om tolkningsmakten är en central fråga hur rapporteringen av de politiska partierna såg ut. Här visar resultaten att även om de rödgröna och Alliansen fick lika stor medieuppmärksamhet var i synnerhet bilden av Socialdemokraterna mer negativ. På så sätt gynnades Alliansen som regeringsalternativ helt klart i bevakningen av valrörelsen.

    Även Sverigedemokraterna fick en mindre gynnsam behandling, och liksom för det största regeringspartiet kombinerades en stor medieuppmärksamhet med mycket kritik.En viktig aspekt att notera är dock att kritiken mot Socialdemokraterna och särskilt Sverigedemokraterna i första hand kom från andra politiska partier och handlade om politiska sakfrågor. Att dessa partier fick en mindre gynnsam bevakning beror därför inte på att journalister var mer kritiska mot dessa än mot andra partier. Däremot formulerades kritiken mot de borgerliga oftare av journalister, vilket hade att göra med diskussionerna kring regeringsbildningen och relationen till Sverigedemokraterna. De konfliktlinjer som framkom i den nyhetsjournalistiska bevakningen speglade dock i första hand vilka motståndare de politiska partierna själva valde att fokusera på, där de borgerliga drev ett tvåfrontskrig mot Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna. Detta var särskilt tydligt hos mittenpartierna Liberalerna och Centern. På liknande sätt bedrev de rödgröna ett tvåfrontskrig mot Alliansen och Sverigedemokraterna. Bilden av konfliktlinjerna ger inte vid handen att någon gynnades eller missgynnades av medierna när det gäller vem som målades upp som fiende eller vän."

    Vidare skrier det i materialet du använder men inte vill referera till

    "En given följdfråga, inte minst mot bakgrund av anklagelser mot nyhetsmedierna för att vara partiska, är om det finns några tecken på partipolitisk partiskhet. En sak är vilka partier som gynnas eller missgynnas av den nyhetsjournalistiska bevakningen, en annan är hur mönster i den nyhetsjournalistiska bevakningen ska förklaras. Handlar förklaringarna om medialisering och strukturell partiskhet eller om politisk partiskhet? Vår slutsats är att det är svårt att se några tydliga drag av politisk partiskhet. Om vi börjar med valfrågorna är det ganska klart att de är ett utslag av strukturell partiskhet och medialisering snarare än någon form av politisk partiskhet, det vill säga vilka frågor som sågs nyhetsmässiga eftersom partierna förde fram dem och människor såg dem som viktiga. Lika lite som att miljöfrågorna fördes fram för att gynna Miljöpartiet fokuserade medierna på bilbränder för att gynna Sverigedemokraterna. Det är ett tydligt exempel på att mediernas urvalsmakt ifråga om nyheter under valrörelser inte handlar om att medvetet gynna vissa partier. Det är andra faktorer ? inte minst institutionaliserade nyhetsvärderingar ? som styr"

    jag ser det som att du försöker vilseleda och förfalska genom ohederlig argumentation och cherrypicking av enstaka rader text ur ett material som du dels inte anger och dels vill framställa som att vara från ett annat material.

    Här är materialet du citerar valda delar ur och som du ger ett falskt innehåll.

    http://mediestudier.se/wp-content/uploads/2019/03/Medialiserad-eller-politiserad-bevakning.pdf

    https://mediestudier.se/publikationer/kampen-om-mediebilden/
    Återigen,

    ?Neutrala? Journalister kritiserar Alliansen mellans Alliansen får kritiserar regeringen.

    Typ,
    Nu låter vi Annie Lööf kritisera S under 30 sek.
    Sen får vår politiska kommentator kritisera C under 30 sek.

    Nu har både blivit kritiserad i 30 sek men ingen höjd tar till att PS låter sina Politiska kommentatorer kritisera alliansen mellan politiker kritiserar regeringen.

    Jag ser det inte som opolitisk rapporteringen då olika befattningar har olika betydelse i debbaten, detta tas inte upp i artikeln.
  • Xelol
    Padirac skrev 2020-07-05 19:31:25 följande:
    Här är stycket du plockar rader från utan källredovisning

    "Förflyttar vi oss till frågan om tolkningsmakten är en central fråga hur rapporteringen av de politiska partierna såg ut. Här visar resultaten att även om de rödgröna och Alliansen fick lika stor medieuppmärksamhet var i synnerhet bilden av Socialdemokraterna mer negativ. På så sätt gynnades Alliansen som regeringsalternativ helt klart i bevakningen av valrörelsen.

    Även Sverigedemokraterna fick en mindre gynnsam behandling, och liksom för det största regeringspartiet kombinerades en stor medieuppmärksamhet med mycket kritik. En viktig aspekt att notera är dock att kritiken mot Socialdemokraterna och särskilt Sverigedemokraterna i första hand kom från andra politiska partier och handlade om politiska sakfrågor. Att dessa partier fick en mindre gynnsam bevakning beror därför inte på att journalister var mer kritiska mot dessa än mot andra partier. Däremot formulerades kritiken mot de borgerliga oftare av journalister, vilket hade att göra med diskussionerna kring regeringsbildningen och relationen till Sverigedemokraterna. De konfliktlinjer som framkom i den nyhetsjournalistiska bevakningen speglade dock i första hand vilka motståndare de politiska partierna själva valde att fokusera på, där de borgerliga drev ett tvåfrontskrig mot Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna. Detta var särskilt tydligt hos mittenpartierna Liberalerna och Centern. På liknande sätt bedrev de rödgröna ett tvåfrontskrig mot Alliansen och Sverigedemokraterna. Bilden av konfliktlinjerna ger inte vid handen att någon gynnades eller missgynnades av medierna när det gäller vem som målades upp som fiende eller vän."

    samma källa som ovan
    Sen hopade du över nästa stycke där det står,

    En tolkning av Medievalsundersökningen 2018 skulle givetvis kunna vara att Sverigedemokraterna backade i valspurten på grund av den negativa medie- bilden. Troligen hade de också fått ett bättre valresul- tat om mediedagordningen i högre grad hade fokuse- rat på frågor om invandring och flyktingar, på samma sätt som exempelvis Miljöpartiet hade fått ett bättre valresultat om miljöfrågan legat högre på mediedag- ordningen och Liberalerna om skola och utbildning hade dominerat mediedagordningen.?

    Sen kan man gå till sidan 60 och läsa att AB och PS är dom som främst skiljer ut sig inom Medie Sverige gällande vilka frågor man ska lyfta.

    ? Går vi ner på enskilda nyhetsredaktioner varierar måtten på överensstämmelse mellan .61 (Dagens Nyheter och Aftonbladet) och .78 (Expressen och TV4 Nyheterna). De flesta parvisa jämförelser mellan nyhetsredaktionernas dagordningar visar en överens- stämmelse med en ÖK-koefficient på antingen runt .70 eller .75 Likheterna är därmed uppenbara om än inte absoluta. De redaktioner som skiljer ut sig mest är Aftonbladet och Ekot. Dessa redaktioners nyhets- värdering liknar i något mindre utsträckning de andras (se appendix tabell 1).?
  • Xelol
    Padirac skrev 2020-07-06 16:45:50 följande:
    Det du pratar om är det som kallas demokratiparagrafen - Om JÅ kunnat knipa om sina och partiets odemokratiska politiska övertygelser om andra människors essens/egenskaper så skulle han klarat sig utan detta.  Men likt Dr Strangelove ryckte det i de bruna nervändarna....

    "jag tror inte att man behöver vara orolig som vanlig medlem, om man bara använder det sunda förnuftet och försöker att inte kontinuerligt lyfta fram rasistiska, nazistiska, antidemokratiska idéer, tankar, artiklar och så vidare, säger Mattias Karlsson."

    lite rasism, nazism och antidemokratiska tankar är OK enligt SDs chefsideolog - men just detta går inte hem i PS som har att förhålla sig till demokratiparagrafen.

    Jimmie gjorde verkligen bort sig ordentligt - det begriper vem som helst Tyst
    Konstigt att till och med granskningsnämdem höll med om att SVT var partisk när de tog avstånd från SD. Men som vanligt så sker inget när svt bryter mot partiskhet.

    Det vanliga är att personer som är uppenbart partisk blir befodrad.

    Exempelvis så erkände Sofia Thermaeius att hon gjorde vinklade reportage för att missgyna SD.


    ">



    Som tack för detta arbete så blev hon befodrad till Redaktör av PS.

    Varför ska alla sponsra denna tydligt vinklade journalistiken?
  • Xelol
    Padirac skrev 2020-07-06 17:53:17 följande:
    Avpixlat

    Hahahaa... det var ingen dålig kanon du tog fram

    Det är att bekänna färg ordentligt - brunaste brun Kräkshttps://sv.wikipedia.org/wiki/Avpixlat

    Bloggen har av svenska, finländska och internationella medier beskrivits som en rasistisk hatsajtfrämlingsfientlig och högerextrem.[9][10][11][12][13][14][15][16][17][18]
    Samtidigt så säger en journalist på SVT att hennes arbetsuppgift är att inte redovisa sanningen.
Svar på tråden Anser du att public service (SVT, SR, UR) är opartiska?