Inlägg från: K Markatta |Visa alla inlägg
  • K Markatta

    En käftsmäll till undergångsprofeterna

    Kan forumet experter komma med ett råd till den här undergångsprofeten?

    www.svt.se/nyheter/inrikes/boende-i-varnamo-tryggheten-forsvinner-nar-valdet-kommer-sa-nara-inpa

    Skottlossningar och explosioner är idag inte bara en verklighet i storstädernas utsatta områden, en fjärdedel av dåden inträffade på mindre orter.

    Fyra explosioner och två skottlossningar har den senaste månaden drabbat Värnamo. Enligt lokalpolisområdeschef Håkan Boberg placerades i förra veckan en sprängladdning utanför en trappuppgång i ett bostadsområde i Värnamo som detonerade.

    - Det känns väldigt obehagligt med tanke på att man har barn. Tryggheten försvinner när det kommer så nära inpå, säger NN boende i området.

  • K Markatta

    www.svt.se/nyheter/lokalt/orebro/orebro-kommun-ska-spara-102-miljoner-pa-skolan

    Örebro kommun ska spara 102 miljoner på skolan

    Örebro kommun ska spara drygt 100 miljoner på årets skolbudget.

    - Det beror på att staden växer och antalet elever ökar, säger Charlotta Karlsson Andersson, programdirektör barn och utbildning.

    Enligt kommunen fick Örebro 800 fler elever i skolan och förskolan förra året. En ökning som nu gör att pengar måste sparas.

    Varför saknas pengar? Har inte skattebetalarna blivit fler när antalet skolbarn ökat?

    - Jo, men intäkterna matchar inte ökningen av invånare.

    Den totala budgeten för skolverksamheten är drygt 3,5 miljarder. Men Svante Tideman, lärare på Tullängsskolan och kommunombud för Lärarnas riksförbund, håller inte med om att det finns pengar att ta av.

    - Det här är katastrof, en chock för alla. Man har redan sparat in på allting annat som friluftsdagar och studiebesök, säger Tideman.

    - Det finns ingenting att spara på förutom personal, och 100 miljoner innebär nästan 200 lärartjänster.

  • K Markatta

    Från senaste numret av Trygghetsnytt:

    sverigesradio.se/sida/artikel.aspx&artikel=7150525

    Nästan varannan kvinna i Örebro län, hela 47 procent, undviker att gå ut ensam på kvällen, vilket är den högsta siffran i landet - det visar färsk statistik från Folkhälsomyndigheten (2018).

    Nästan hälften av kvinnorna i länet i åldern 16-84 år uppger att de ofta eller ibland undviker att gå ut ensamma av rädsla för att bli överfallna, rånade eller på annat sätt ofredade.

  • K Markatta

    En liten anekdot om De låga förväntningarnas rasism och Olikhet inför lagen:

    www.metro.se/artikel/straff-kortas-mamma-visste-inte-att-barnaga-var-f%C3%B6rbjudet-i-sverige

    En mamma erkände att hon slagit sina barn under flera år, men menade att hon inte visste att barnaga är förbjudet i Sverige. Nu döms hon men får sänkt straff eftersom tingsrätten tar hänsyn till uppgifterna om att det i Afghanistan och Iran är tillåtet att aga sina barn.

    Rätten konstaterar att det inte är helt utrett att mamman kände till att det är olagligt att slå sina barn i Sverige, även om det i utredningen finns uppgifter om att familjen via tolk fått den informationen. Rätten tar även hänsyn till "de förhållanden som mamma kommer ifrån" och "den till synes isolering i hemmet och avsaknad av kontakt med det svenska samhället som hon befunnit sig i sedan familjen kom till Sverige".

  • K Markatta

    Nu har vi gjort våra kära grannländer osäkra igen:

    www.nrk.no/norge/tre-menn-knivstukket-i-oslo-sentrum-1.14424144

    Tre menn knivstukket i Oslo sentrum

    Politiet jakter to mistenkte gjerningsmenn etter at tre menn ble knivstukket i Oslo sentrum natt til søndag. En av de skadde behandles på Ullevål sykehus for livstruende skader.

    ... Den ene mistenkte skal være en svensktalende tynn mann på 25-30 år, cirka 165 cm høy, med nordafrikansk utseende, ifølge Grøttum. Han skal ha vært ikledd en sort lue og sort jakke.

  • K Markatta

    www.sydsvenskan.se/2019-02-23/ups-levererar-inte-paket-till-rosengard-risk-for-att

    UPS levererar inte paket till Rosengård: "Risk för att utsättas för rån"

    Malmöbon Marco Padoan beställde visitkort som skulle levereras till dörren av UPS, ett av världens största paketdistributionsföretag. Men paketet dök inte upp. UPS har stoppat hemleveranser till Rosengård efter att chaufförer attackerats.

    Det var två månader sedan som företaget beslutade sig för att stoppa hemkörningen av paket på Rosengård.

  • K Markatta

    Följande nyhet publicerades för en timme sen:

    www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/var-tredje-skjutning-sker-i-folkmassan

    Utomstående i fara vid allt fler skjutningar

    Sedan 2015 har antalet skjutningar fördubblats i Järfälla. Många av skotten har avlossats på platser med mycket folk i rörelse, som bostäder, restauranger och matvarubutiker, och det här blir allt vanligare.

    Man illustrerar nyheten med två exempel:

    Scen 1: I en restaurang i Jakobsberg visas fotbollsfinal när en skåpbil kör förbi och öppnar eld mot gästerna. En 17-åring skadas i armen.

    Scen 2: December 2017. I en villa i Kallhäll ligger tre barn och sover med sina föräldrar när två män dyker upp strax efter midnatt och avlossar åtta skott rakt in i bostaden. Ingen kom då till skada.

  • K Markatta

    www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/manga-tjejer-vill-lara-sig-sjalvforsvar

    Allt fler tjejer vill lära sig självförsvar

    Allt fler vill lära sig självförsvar. Det märks av ute hos självförsvarsutbildarna i Uppsala. Och en orsak är att många unga kvinnor känner sig otrygga i utemiljö på kvällar och nätter.

    "Tack för att ni har kommit, fan va tråkigt att ni är här". Så inleder Daniel Heinrici sin självförsvarskurs i Uppsala där antalet deltagare har ökat lavinartat det senaste året. Från 20 till 70 personer, och alla är tjejer.

    Med sig har han Frida Byström som också är instruktör. Hon berättar varför så många tjejer väljer att gå en självförsvarskurs idag.

    - Som tjej ska man egentligen inte behöva lära sig självförvar men många känner sig otrygga. Speciellt nu efter det som har hänt den senaste tiden i Uppsala. Då är det ju situationer där faktiskt kvinnor blir överfallna och inte män. Därför behöver vi lära ut självförsvar till tjejer, säger hon.

  • K Markatta

    Utomstående drabbas aldrig, avsnitt 471:

    www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/en-skjuten-vid-pendeltagsstation-i-stockholm

    Man skjuten till döds vid pendeltågsstation i Stockholm

    En man har avlidit efter en skjutning vid Älvsjö station i södra Stockholm. Flera personer ska ha blivit vittnen till händelsen och polisen har inlett en stor insats i området.

    Skjutningen inträffade vid entrén till stationen, i närheten av spärrarna. ... På Älvsjömässan, intill pendeltågsstationen, höll en stor båtmässa på att stänga för dagen.

    - Det var massor med folk som strömmade mot pendeln, säger Folke Rydén.

    Han var på väg hem från mässan när han möttes av rop om skottlossning.

    - Folk föreföll helt klart chockade. Jag frågade en kvinna vad som hänt och hon hade sett allt, säger han.

Svar på tråden En käftsmäll till undergångsprofeterna