köttätning känns som ett psykopatiskt drag
Välj ett miljöproblem. Ska vi ta det enklaste att resonera kring: utsläpp av CO2-ekvivalenter, dvs klimatet?
Quorn ger upphov till ca 5 kilo CO2-ekvivalenter per kilo Quorn och 100g Quorn ger 104 kcal.
En normalt uppfödd kyckling ger upphov till ca 1,5 kilo CO2-ekvivalenter per kilo kyckling och 100g kyckling ger 115 kcal.
Kycklingen är alltså ett bättre alternativ än Quorn ur klimatsynpunkt.
En grönsak som tomat har utsläpp som varierar från knappa kilot om den växer utomhus i Sverige på sommaren till uppåt 9-10 kilo CO2 per kilo tomat om den odlats i uppvärmda växthus off-season. Ett normalvärde ligger på ungefär samma som för kyckling, eller lite högre. Dryga kilot upp till 2-3 kilo CO2.
Osv, osv.
Själv har jag inga problem med att kunna fånga fisk med bara ett kastspö och ett drag som insats. Den fisken är garanterat miljövänlig ur ett klimatperspektiv.
Att vi har olika syn på moral är alltså tydligt. Får jag fråga hur du definierar moral och vad som är moraliskt riktigt handlande? (Du måste inte svara, men det vore intressant att höra.)