• Anonym (Me)

    köttätning känns som ett psykopatiskt drag

    Jag tycker också att det vore bättre om folk minskade på att äta kött.


    Både för att köttindustrin är en enorm miljöbov! Kor och boskap står för mer än 51 % av koldioxid utsläppen.. Så skulle folk inte äta så mycket kött, och det inte skulle produceras så mycket kött så skulle planeten excitera lite längre.


    Att kött innehåller protein stämmer, men inte så mycket som folk tror. Och kroppen behöver inte enorma mängder protein om du inte är extrem muskelbyggare då...


    Kött innehåller också hormoner, gifter, och ger tarmcancer, magcancer.


    Sen får folk tycka kött är gott bäst fasen dom vill, Men det är inte bra för miljön, jorden vi bor på. Man skövlar ca 36 fotbollsplaner regnskog i minuten... För köttboskap för att folk vill äta kött. Det finns många skäl till varför folk bör sluta äta kött eller åtminstone minska. 

  • Anonym (Me)
    sextiotalist skrev 2015-11-18 12:45:28 följande:

    Har du inte funderat på var denna koloxid kommer ifrån, det är en del av det naturliga kretsloppet. Det är rester av den kol som finns i gräset, i löven, i de örter som de äter.

    I Sverige behös korna, de betar på områden som inte kan användas till växtodling (om man inte tillför en massa utifrån), de bidrar till mångfalden i naturen.

    Däremot är det vansinne att fälla skog/djungel) för att utöka betesmark (förekommer det verkligen, är det inte så att den fällda djungeln blir mark för odling istället)


    Kolla på cowspiracy på netflix. Den beskriver ganska bra om djurskötsel och varför dom skövlar skog och vart koldioxid utsläppen ökar.
  • Anonym (Me)
    sextiotalist skrev 2015-11-18 13:47:18 följande:
    Och det mest intressanta är hur det kan öka? Tar de fossila bränslen och matar djuren med?

    När det gäller djurhållning så känner jag både mjölk och köttbönder (och även en grisbonde) och jag vet att de djuren har det bra

    Jag är vegetarian, Inga djur behöver ha det dåligt för att jag ska äta eller dricka.


    Spelar ingen roll hur bra dom har det, dom är inte fria och dom är för många.


    För mig när det gällde att bli vegetarian var miljöfrågan större. Just för kornas gaser är det som ökar koldioxiden sjukt mycket. Och kor matas med andra djur. Som döda tuppar och annat.. Vilket inte är en naturlig kost för korna.Sen tar korna upp enormt många och stora betesmarker. Därav måste det skövlas skog och göras större utrymme för kor och andra betande djur. Istället för att vi odlar mat till oss själva på dom betesmarkerna.


    Sen har vi antibiotika som dom ger kossor från start för dom ska leva så länge som möjligt utan att bli sjuka i spiltan. Dom slits från sina kalvar efter bara 2-3 dagar och sen får dom endast stå och bli mjölkade tills dom dör.


    Det är väldigt få djur som har det bra hos bönder. Många tror djur har det bättre än vad dom har det. Nu säger jag inte att just dom bönderna du känner är dåliga. Dom kanske har jätte bra djurhållning osv. Men köper alla du känner kött ifrån dom? Köper du endast kött som är därifrån?


    För det är ju dom stora industrierna som häver ut enorma mängder kött, mjölk och ägg. Och så mycket som kastas från affärerna för det har gått ut i datum eller blivit gammalt. Alltså dör enormt många djur i onödan för folk köper inte så mycket kött och ändå produceras det enorma mängder. Så egentligen skulle dom kunna producera mindre kött och det köttet skulle förhoppningsvis köpas upp.


    Ja jag vet att vegetarianers mat får färdas, som soya osv Och det måste odlas någonstans..


    Om vi inte åt så mycket kött, så skulle hela världen kunna ha mat som är vegetariskt odlat, för det skulle finnas plats att odla mat om djuren inte betade för att folk vill ha kött.

  • Anonym (Me)
    sextiotalist skrev 2015-11-18 14:27:04 följande:
    Jag utgår från svens djurhållning. Nej, man ger inte döda djur till kor, jag vet att man gjorde det förut, varav galna ko-sjukans spred sig. Nu vet man bättre.
    De betesmarker man använder i Sverige är många gånger inte lämpade för att odla på, anknytning till skogsmarker etc.
    I Sverige bidrar nötkreaturen till vår miljö på ett positivt sätt, håller strandängar öppna, bidrar till det öppna landskapet.

    Att odla upp all mark skulle vara en katastrof för många insekter, småfåglar och floran. För odling är monokultur (hur ekologiskt det än är) men betesmarken bidrar till mångfald.

    Ja men hallå? Vi har massa djur som dör ut pga den globala uppvärmningen och korna står till stor del av den globala uppvärmningen. Fordon,flyg+båt+tåg var inte ens i närheten tillsammans i koldioxidutsläpp som boskapen är.


    Det är exakt det som görs. 36 fotbollsplaner om dagen skövlas i regnskogen mycket för att djur behöver betesmarker så att människor kan fortsätta äta kött.


     


    "Känsliga ekosystem, utrotningshotade växter och djur och områden som redan är kraftigt påverkade av utsläpp eller skövling är mest sårbara för klimatförändringar. Klimatzoner förflyttas i dag ovanligt fort ur ett historiskt perspektiv. Arter som inte hinner anpassa sig pressas då till gränsen. Inträffar dessutom ett extremt väderfenomen, som en översvämning, värmebölja eller torka, kan en art helt gå under."


     


    "Effekter i dag

    Klimatförändringens effekter märks över hela jorden. Vi ser redan:


    Global glaciärsmältning. I och med att isar smälter ökar risken för förlorade ekosystem, översvämningar och brist på vatten, det visar en rapport från IPCC om klimatförändring och glaciärsmältning. Miljontals människor i lågländer är i fara. 

     


    Arktis smälter. Medeltemperaturen vid Arktis ökar mycket snabbare än för resten av planeten. 2012 hade isarna minskat med 40 procent mer än medelvärdet för de senaste årtiondena. Mätningar från National Snow and Ice Data Center, som sköter mätningar åt Nasa, visar att isarna smälter allt snabbare. När isarna smälter blottläggs mörkare hav och land, mörkare ytor absorberar mer värme än ljusa och temperaturen riskerar att stiga ännu mer. När Arktis isar smälter hotas Isbjörnen och sälarna som är beroende av sin naturliga levnadsmiljö och havsnivåerna riskerar att stiga. Läs mer om hoten mot Arktis.

     


    Havsnivåer stiger. Enligt SMHI kan havsnivåerna stiga med upp till en meter de närmaste hundra åren. När vatten värms ökar volymen. Smältvatten från ismassor tillkommer också. Ö-nationer i Indiska oceanen och Fijiöarna i Stilla havet drabbas redan idag av höjda havsnivåer och några av öarna kan på sikt försvinna helt visar data från IPCCLäs mer om hur haven påverkas

     


    Extremt väder. Klimatförändringarna kan antagligen föra med sig fler och kraftigare extrema väderförhållanden så som exempelvis värmeböljor. Den förstärkta växthuseffekten var antagligen en nyckelfaktor när Europa år 2003 drabbades av en värmebölja som kostade mer än 20 000 liv. Den europeiska miljöbyrån, EEA (2004), anger också att kraftiga värmeböljor kan bli allt vanligare i Europa i framtiden.

     


    Djur som påverkas. När klimatet förändras påverkas också miljön som alla djur bor i och även om många hittills har kunnat anpassa sig så kommer det blir svårt för många av dem. Ett exempel är när isen smälter i Arktis. Isbjörnen och de olika sälarterna i Arktis behöver isen för att klara sig, utan den blir det svårt att hitta någonstans att äta eller vila sig. Ett annat exempel är beståndet av nordatlantisk lax som minskade drastiskt när havstemperaturen steg 6ºC över det normala 1997. Ju varmare vattnet blir, desto mer mat behöver laxen. Blir det för varmt svälter fisken ihjäl. I och med att vintrarna blir mildare och djur som sprider sjukdomar får det lättare att klara sig kan malaria och liknande sjukdomar spridas till nya områden. 

     


    Ökade kostnader för katastrofer. Enligt Swiss Re, försäkringsbolaget vars experter årligen sammanställt rapporter om katastrofkostnader på FNs initiativ, har kostnaderna för klimatrelaterade katastrofer ökat från 5 till 60 miljarder USD de senaste 40 åren. Likaså pekar en rapport från EUs miljöbyrå, EEA, på att nästan två tredjedelar av alla katastrofer i Europa sedan 1980 orsakats av stormar, översvämningar och extremt väder och de ekonomiska förlusterna har dubblats på 20 år. Bland annat flyttar fler människor till städer och vi bygger mer i utsatta områden. I kombination med allt fler naturkatastrofer ökar därför kostnaderna. "
  • Anonym (Me)
    Vårt jordbruk bidrar till växthusgaserna

    7 miljoner ton koldioxidekvivalenter från växtodling och djurhållning, och är främst lustgas från gödsling och gödselhantering, samt metan från djurens matsmältning och gödselhantering. Dessa utsläpp har minskat med 16 procent sedan 1990.
    2 miljoner ton koldioxidekvivalenter från jordbruksmarkens kolförråd. Till största delen är det koldioxid från så kallade mulljordar på före detta våtmarker.
    1 miljon ton koldioxid från energianvändningen i jordbruket. Främst från dieselanvändning i traktorer och arbetsmaskiner, samt eldningsolja för uppvärmning av växthus och spannmålstorkar.

    Indirekt orsakar den svenska jordbruksproduktionen även växthusgasutsläpp i andra länder genom användning av importerad mineralgödsel och importerat foder.
  • Anonym (Me)
    Anonym (Jiggly) skrev 2015-11-19 06:45:44 följande:

    Inte alla djur föds upp under såna hemska omständigheter, det är ett väldigt svepande påstående du gör.

    Här där jag bor (USA, västra delen) så går det stora flockar med kor precis utanför min tomtgräns, ibland hoppar dom över stängslet och äter min gräsmatta och lämnar fina koskitar lite här och var. Det är alltså hundratals kor som går helt fritt över flera hundratals tunnland, vilket består av en underbart vacker prärie med vår bergkedja som vy. De kommer nästan aldrig i direktkontakt med människor och lever som vilda, föder massor av kalvar på våren och sommaren. Där får de leva i ca 3 år, (kanske 4) sen tas de in för slakt. Kalvar slaktas aldrig. Ibland får cowboysen rycka in och rädda nån ko som ramlat i en å och inte kan komma upp själv eller så får dom dra ut och leta efter nån ko som smitit.

    Dom är riktig gulliga, särskilt kalvarna som är nästan som hundvalpar som små. De skuttar, hoppar och stångas med varandra. De är verkligen lyckliga och lever underbara liv.

    Hade vi människor inte ätit kött hade de inte fått detta liv alls, ingen hade velat föda upp dessa stora djur. Kossor hade väl vart nåt vi hade fått gå till ett zoo för att få oss en titt på.

    Jag avskyr djurmisshandel och jag är väldigt medveten när jag handlar mitt kött som måste vara ekologiskt och humant. Och det är lätt här för vi har stora livsmedelskedjor som säljer endast ekologiska varor som behandlar både människor och djur humant. Jag skulle aldrig kunna leva utan att äta köttproteiner. För det första är det gott, en självklar del av kostcirkeln. Sen är det ohälsosamt att inte äta kött. Vi behöver det för att fungera optimalt. De flesta vegetarianer jag träffat på har haft en eller flera åkommor/sjukdomar och de ser helt enkelt inte friska ut. Våra kroppar behöver kött.

    Jag hoppas att du inte tvingar på dina eventuella barn med din ideologi utan låter dom få äta kött just när de växer. Sen får dom göra sina egna val. Det är mer psykopatiskt att förstöra ens barns uppväxt med förvridna åsikter än att äta en köttbit. Du borde spendera din tid på att föra kampanjer för att djuren ska behandlas mänskligt istället för att kalla oss köttälskare för diverse otrevliga namn.


    Enligt miljösynvinkel är kor som lever fritt farligare för miljön än kor som bor inomhus pga av metan gaser kor avger som är enormt stor del till miljöförstöringen och den globala uppvärmningen.


    Det snälla mot djuren är att ha dom leva fritt, Dock behövs inte mängden som det är på kor i dagens läge. Ska man både vara djurvän, och miljövän. Så måste de betande djuren speciellt kor minskas drastiskt för våran jord skull. För att andra djur inte ska dö ut, för att den globala uppvärmningen ska stanna av lite och för att våra kommande generationer ska kunna leva.


     


    Javisst grottmänniskor åt nog kött.... Men knappast 365 dagar om året... Dom åt det nog endast på vintern, eller om dom fick tag på ett byte. Annars var det mest bär, rötter grönsaker och saker du kunde odla och annat du kunde hitta som var mer tillgängligt och lättfångat och som heller inte ruttna eller vart dåligt.


    Och jo båda mina barn är vegetarianer. Av flera skäl.


    Mina barn har aldrig gillat kött, ingen av dom, inte ens när det blivit serverat.


    Dom vill inte äta djur. Lika lite som dom vill äta hundar, fiskar, björnar, fåglar,hamstrar,lamm,kalvar. För mina barn kommer det inte "Naturligt" att äta kött, det är något vuxna lär dom. Om ett barn får välja helt själv, väljer den "OFTAST" att äta vegetariskt hellre och vara vän med djuret än att äta kon eller dylikt.


    Köttindustrin gör saker enkelt. Dom gör grov jobbet, som att döda, flå, rensa. Skulle du själv göra det på dina egna djur eller på din bondgård? Jag skulle aldrig kunna döda ett djur och flå det, rensa på den och sen steka och äta det.. 


    Och jag kan också säga att jag har kollat alla mina vitaminer, mineraler osv likaså min make och mina barn. Och vi är fullt friska, inte vitaminbrist alls.


    Jag tror det är vanligare att få vitaminbrist på en bit kött, 2 potatis, och gräddsås och pytte lite grönsaker (Vanlig husmanskost). Än när man äter varierat med grönsaker, bär,frukt, baljväxter, bönor och massa annat .Jag hade iallafall vitaminbrist innan jag vart vegetarian. Och jag mår bättre både i samvete och kropp när jag tänker på att jag inte äter någon levande varelse. Jag bidrar inte till miljöförstöringen i samma utsträckning, jag stödjer inte köttindustrin. Och det känns rätt hel hjärtat.


     

  • Anonym (Me)
    Flash Gordon skrev 2015-11-19 09:29:23 följande:
    Kor producerar inte mer, eller mindre, "avgaser" för att de lever utomhus eller inomhus.

    Det som gör inomhusuppfödning till ett sämre miljöval är all den energi som går åt till kraftfoder, uppvärmning och lyse.
    Anonym (Me) skrev 2015-11-19 08:59:08 följande:

    Javisst grottmänniskor åt nog kött.... Men knappast 365 dagar om året... Dom åt det nog endast på vintern, eller om dom fick tag på ett byte. Annars var det mest bär, rötter grönsaker och saker du kunde odla och annat du kunde hitta som var mer tillgängligt och lättfångat och som heller inte ruttna eller vart dåligt. 


    Människan har ätit kött när hon kommit åt det. Om det sedan varit 365 dagar om året eller färre berodde bara på tillgång.

    Att vi började äta kött för 2,6 miljoner år sedan är en av huvudorsakerna till att vi överhuvudtaget utvecklades vidare från ap-stadiet.
    Jag tror nog du kan döda djur utan att tänka särskilt mycket på det. Flugor och mygg är också djur.

    Så det är knappast dödandet i sig som är problemet. Snarare är det väl någon slags "gullighetsfaktor" som spelar in. Ju gulligare djur, desto svårare att döda.

    Men det är sant att avlivandet av djuren har flyttat ifrån oss. Det har uppstått ett glapp, en okunskap, i vårt medvetande kring matproduktion. Då frodas lätt felaktigheter om vad denna matproduktion egentligen innebär.
    Anonym (Me) skrev 2015-11-19 08:59:08 följande:

     


    . Och det känns rätt hel hjärtat.


     



    Ja, det är väl det som det handlar om? Känslor.


    Självklart produceras det inte mindre metangaser för att djuret står inomhus, Däremot så kommer det inte ut i luften lika mycket om djuret står inomhus. Därmed är det bättre ur miljösynpunkt om kor står inne istället för ute. Det finns flera dokumentärer om ämnet det e bara du kollar upp det


    Finns många olika länder och människor som har tillgång till kött, men använder kött som en krydda inte som huvudrätt. alltså använder några gram till en hel familj. Och jag tror inte att man äter 365 dagar om året om man får välja. tex i skolan har dom pannkaka, grönsaksoppa, ärtoppa, som vegetariska alternativ även i skolan. Och äter man då 5 gånger om dagen så är det sjuka mängder kött om du ska äta kött till varje måltid. Så mycket behöver ingen människa.


    Sen säger folk b12 hit och dit, b12 lagras i kroppen och kan tillgodoses även 5 år efter du slutat äta kött, och behöver sällan tillföras för att hålla en normal nivå. och behövs det tillföras behövs det bara fyllas på för att hålla en längre tid, Och då kan man ta kosttillskott under en kort period. eller dricka soya mjölk berikad på b12 eller dylikt.


    Vi dödar inte djur, varken spindlar,myggor,flugor, fjärilar eller liknande. Vi släpper ut dom om dom är inomhus.  Vi försöker i största mån att inta skada, eller döda djur. Vi värdesätter djurets liv.


    Apor äter också kött och dom har inte utvecklats från apstadiet. Vi har helt enkelt en annan genuppsättning samt hjärna som tagit oss hit. Med eller utan kött. 


    Det handlar en del om känslor, ja. Jag vill lära mina barn att värdesätta liv på denna jord.  Inte döda andra levande varelser.

  • Anonym (Me)
    Mandel skrev 2015-11-19 09:32:52 följande:

    Du vet att alla växter "äter" växthusgaser för att växa? När en ko äter gräs så måste gräset växa och växa och behöver då mer och mer växthusgaser. Så summa summarum är ungefär +-0 i utsläpp för gräsbetande djur.


    Djur som däremot står uppstallade och föds upp på enbart kraftfoder är en helt annan femma.Kraftfoder är inte ens kossans naturliga föda utan det är gräs. Kossor är gjorda för att käka cellulosa.


    Kolla på Cowspiracy eller Forks Over Knives


    Det blir inte plus minus noll. 

  • Anonym (Me)
    border1 skrev 2015-11-19 09:44:13 följande:

    Den moraliska aspekten: Av någon anledning anser vissa veganer och vegetarianer att det är omoraliskt att vi människor äter kött. För dessa individer är det svart eller vitt. Dessa personer har en enormt stark övertygelse, och utan denna övertygelse slutar man inte konsumera kött.
    Jag anser att det finns en fin gråskala gällande den moraliska biten. Jag är en medveten köttätare. Jag vet till och med vilken gris jag äter. För mig är det betydligt viktigare att djur har det bra när de lever än att försöka stoppa köttindustrin.

    Hälsoaspekten: Det finns många ämnen, så som B12, animaliskt protein, kreatin och karnosin, som veganer inte får i sig naturligt. Järn och Omega 3 är ytterligare två ämnen som dessa personer inte får i sig naturligt. OM en vegetarian eller vegan tar tillskott så måste då detta tillskott komma från växtriket. Det är bevisat att kroppen har betydligt svårare att ta upp järn och Omega 3 från växtriket än från animaliska produkter. Att en eller annan person säger att "men MINA värden är så bra så bra" bevisar ingenting. Anekdoter är inte bevis.

    Slutligen: Jag äter kött, och det kommer jag fortsätta att göra. Jag anser inte att det är omoraliskt att äta kött.


    Jag tror inte det krävs någon speciell övertygelse.


    När jag vart vegetarian från början så var det maken som ville pröva. Då han läst massa bra om att vara vegetarian och fördelarna. Jag var mer skeptisk och tänkte "Ett liv utan kött? Vad äter man då?" Jag var inte alls inställd. Och första gången vi prövade gick det åt helvete då jag inte var intresserad av att bli vegetarian. Det var omständligt och man fick krångla med recept och jag visste inte vad jag skulle äta? Min ursprungsfamilj var riktiga förespråkare för kött och alla dess fördelar. Så den gången gick vi tillbaka till kött, och jag ville pröva LCHF, jag gick på LCHF några månader och drabbades av matförgiftning pga av kött på restaurang. Sen fick jag överkänslighet mot animaliskt protein, fick alltså en  allergisk reaktion. Och efter äckligt mycket köttätande tröttnade jag. Jag vart verkligen illamående av ens tänka på kött. Så jag frågade maken om vi skulle pröva igen att bli vegetarianer? Och han vart super glad. Denna gången läste jag igenom ordentligt på olika recept, näringsämnen, vad man kunde ersätta maten med, vad jag borde tänka på? Och ja sen dess har jag varit vegetarian. Efter ett år hade mina naglar stärkts, min hy klarnat upp, och mitt hår hade växt enormt och blivit super friskt. Jag gick till doktorn 3 år senare för att kolla att jag inte led av vitaminbrist då jag både tränade och var mycket igång. Alla vitaminer var helt i ordning, ingen brist på något. Maken gjorde detsamma. Sen fick vi barn och jag ville först inte "pracka" på barnen en viss kost. Så jag ammade fram till året, och sen erbjöd varierad kost, inklusive kött. Men barnen ratade kött varenda gång. Dom var endast intresserade av grönsaker, pasta, potatis och bönor osv. Så vi gav dom vegetariskt istället. Som mamma var jag orolig att dom inte skulle få sina vitaminer, eller att dom skulle växa mindre eller nåt som alla skrämt en med att vegetarianer inte får tillräckligt. Vi gick till läkaren och båda barnen har varit helt friska, ingen näringsbrist. Dom båda låg perfekt på sina kurvor, hy hud och hår är friskt och fint. Ingen fara, ingen oro.


    Egentligen var det idiotiskt och tro att dom skulle få näringsbrist eller vitaminbrist av vegetarisk kost som är så varierat Haha. Läkaren sa att barnen var 100% friska och det var ingen fara att fortsätta som vi gjorde. Och det har vi gjort sen dess.

  • Anonym (Me)
    Mandel skrev 2015-11-19 10:02:26 följande:
    Om du länkar till en studie över svenska djur kan jag titta på den, men jag är inte intresserad av att se hur sydamerikanska eller den amerikanska köttindustrin påverkar för det skulle aldrig falla mig in att köpa hem sådant kött.
    Där kan man snacka om miljöförstöring och djurmisshandel. Där skövlar man skog för odling av foder samt för att få betesmarker.

    www.vegetarian.se/Kottfolder.html


    Där har du lite läsning. Källorna står längst ner om du vill läsa mer om ämnet.

Svar på tråden köttätning känns som ett psykopatiskt drag