Inlägg från: Världsmedborgare |Visa alla inlägg
  • Världsmedborgare

    Hur många flyktingar bör/klarar vi av att ta emot?

    Micke skrev 2015-10-14 23:24:28 följande:
    Och som sagt, det är en prognos och ingen absolut sanning då ingen vet hur tekniken kommer se ut om 20 år. 

    Jag tro att nya arbetstillfällen kommer att skapas pga den nya tekniken. Samtidigt kommer du vara tvungen att skola om dig ett antal ggr under arbetslivet för att hänga med i förändringarna. 
    Jag tror inte heller det blir färre jobb totalt sett, bara att det som vanligt blir en helt ny arbetsmarknad när stora förändringar sker.
    En arbetsmarknad som dessutom kommer att bli långt mer global.

    Märkligt nog så har svensken till skillnad mot övriga EU, inte förstått att Sveriges arbetsmarknad idag är EU och inte Sverige.
    Svenska småföretagare generellt, har heller inte fattat att dom idag ska jobba och verka över hela EU, och detta trots att vi idag har varit med i EU i 20 år!!

    Det är mer än hög tid att sluta tjata om Sverige, och ta tillvara de möjligheter som EU ger, gör vi inte det nu så kommer vi aldrig att lära oss att se EU som en del av Sverige.
    Det är så illa i Sverige, att det knappt finns ett mindre företag som har en hemsida med engelska som valbart språk!?
    Hur tänker dom eg, att alla i EU kan svenska, eller är det som jag påstår, att dom inte fattat att Sveriges arbetsmarknad är EU och inte Sverige.
  • Världsmedborgare
    Ulltand skrev 2015-10-15 09:03:44 följande:
    Det kommer att skapas ny jobb men inte i närheten av alla de som försvinner. Visst är det en prognos men den är mycket väl underbyggd.
    Precis så där har det låtit över hela Världen sen första industrirevolutionen startade i England i slutet på 1700-talet, men det har aldrig blivit sant, så varför tror du att det skulle bli så den här gången?

  • Världsmedborgare
    familjenstyg skrev 2015-10-15 12:44:40 följande:
    Någon EU-arbetsmarknad att tala om finns inte annat än för ett fåtal. Det finns inte heller mycket som tyder på att det inom överskådlig framtid kommer att bli någon större mellanstatlig rörlighet inom EU.
    Det är ju det jag säger, att svenskarna inte förstått att jobben finns inom hela EU, nu bekräftar du bara det jag redan sagt.
    Gör jag en sökning på engelska på en produkt, så hittar jag massvis med företag utanför Sverige/inom EU, men var är dom svenska?
    Ofta är de enda "svenska" man hittar, företag som eg har sitt säte/ägande utanför Sverige, men som de flesta tror är svenska.
  • Världsmedborgare
    Ulltand skrev 2015-10-15 12:08:54 följande:
    Nej det tror jag inte att man sagt. men att varit en första teknisk revolution som medfört att maskiner tagit över många arbeten stämmer ju. Dock har nya arbeten skapats istället. Det vi ser nu är en andra teknisk revolution där mänskligt tänkande också tas över av maskiner.

    Varför jag tror på det? Främst för att forskarna ser att det kommer att hända. Jag ser heller ingen forkning som hävdar motsatsen, bara oinsatta personer som säger näe det tror jag inte på...titta hur det var förr. Med samma resoneman kan man säga att man inte tror på någon global uppvärmning heller, det var ju faktisk kallare än vanligt sista deceniet.

    Om mänsklighten ska överleva och göra framsteg måste våra beslut bottna i vetenskaplig rön och inte i önsketänkande. Om du vill skrota tesen om att jobben tas över av maskiner måste du bemöta forskarnas argument sakligt och visa var de har fel. Kan du inte det gör man iaf klokast att som minimum tillämpa försiktighetsprincipen och utgå ifrån att de kan ha rätt.
    Du måste skilja på antal och antal, att det försvinner jobb/yrken/yrkesgrupper betyder inte att det inte tillkommer nya, vilket är precis vad som hänt, trots att man sagt att mekanisering, industrialisering m.m skulle göra oss arbetslösa.

    Vi skulle ju bli det papperslösa samhället i.o.m datoriseringen åxå, men nu använder vi mer papper än någonsin.

  • Världsmedborgare
    Ulltand skrev 2015-10-15 15:02:34 följande:
    Men har du läst rapporten eller inte! Det står tydligt att de nya jobben som tillkommer inte är i närheten av de som försvinner i antal!
    Då tar jag det igen.
    Så där har det låtit i 200 år, men alltid har experterna haft fel, så vad säger att dom har rätt den här gången?
    Och jag är säker på att dom, lika lite som jag, som du, eller som nån annan, har en aning om vilka nya jobb som kommer att skapas i framtiden.

    För mig är såna där spekulationer, att likna med det som domedagsprofterna håller på med.
  • Världsmedborgare
    Micke skrev 2015-10-15 15:15:21 följande:

    Om robotise- ring framskrider snabbt, kan det emellertid bli viktigare att Sverige har relativt god tillväxt och därmed råd att investera i och även producera de nya maskinerna.


    För länder som klarar omflyttning av skatter och regler till andra instrument hägrar möjligen en rätt behaglig framtid. De stora tekniklyften som Brynjolfsson och McAfee målar upp för ju med sig enorma förbättringar i sjukvård, utbild-


    ning, eller äldreomsorg. Produktionskostnader på många va- ror och tjänster sjunker väsentligt och kvaliteten förbättras. Det kan därför också bli billigare att tillhandahålla en god materiell standard även för människor med små inkomster. Den som tror att Sverige kan ligga i täten för de reformer som behövs har all anledning att vara optimist.


    En återgång till en situation där mänsklig arbetskraft inte efterfrågas i lika utsträckning behöver således inte vara någon katastrof. Däremot blir det besvärligt för de länder som vill fortsätta att upprätthålla välfärd genom pålagor på arbete. För länder som i stället ligger före i att anpassa sig till de nya förutsättningarna kan däremot framtiden te sig betydligt ljusare. 


    Att vi anpassar oss är nyckeln till framgång.
    Vi har de senaste decennierna flyttat massor med jobb utomlands, men inte har vi drabbats av nån enorm massarbetslöshet för det, inget land i Väst har gjort det.

    Att vi generellt kommer att se en högre arbetslöshet i framtiden, det tror jag, men det beror mest troligast inte på färre jobb, utan hur anställningarna kommer att se ut.
    Folk kommer att få byta arbetsplats mycket oftare än nu, därför kommer det i statistiken se ut som fler är arbetslösa.
    Det är korta uppehåll i anställningarna som kommer att synas, den typen av korta upphåll finns ännu bara i liten omfattning, men dom kommer troligen att dominera i framtiden, när anställningsformerna och lagarna kring en anställning har anpassats till den "nya tiden".
  • Världsmedborgare
    Flash Gordon skrev 2015-10-16 05:43:06 följande:

    Ja, en del jobb kommer att komma till. En del jobb vi inte ens kan föreställa oss idag.

    Men inte i samma omfattning som det ramlar bort jobb.

    Läs resonemanget om hur dagens innovationer gör att de nya produkterna kräver mindre folk och mindre investeringar snarare än att som förr kräva större fabriker och mer folk vid löpande banden.

    Läs exemplet om hur Spotify visserligen har skapat en del jobb men samtidigt slagit ut desto fler inom musikbranschen och musik-media.

    Tänk webhandel och Amazon. Har Amazon skapat fler jobb med att sälja böcker än de har slagit ut från de som jobbat i numer nedlagda boklådor?

    Det riktigt tuffa kommer att bli när icke-fysiska medelklassjobb som ekonomer börjar ersättas inte bara med datorer utan med självlärande mjukvara som kan förbättra sig själv allt eftersom. Som en mänsklig ekonom - fast klagar inte på att jobba 24h/dygn.

    Samtidigt kan ett enda team i Indien producera alla appar vi behöver i hela världen.

    Nu säger inte rapporten att 53% av de svenska jobben KOMMER att försvinna inom 20 år. den säger att 53% av jobben KAN rationaliseras bort inom 20 år.

    Sedan finns det andra aspekter på detta. Exempelvis sociala.
    Internet har skapat flera miljoner nya jobb över hela Världen, och Internet fanns inte ens i fantasin bara för några tiotal sedan.
    Så räkna med att det kommer miljoner nya jobb, som idag inte heller finns i vår fantasi.
  • Världsmedborgare
    Lars E skrev 2015-10-16 09:02:01 följande:
    Endast Sverige svenska politiker har. Övriga EU tittar med förundran på hur våra folkvalda gör allt för att på kortast möjliga tid byta ut sin egen befolkning och bädda för ett framtida inbördeskrig. Samtidigt har dom mage att höja sina egna löner fr.om 1/11 kraftigt och kräva att övriga ska dra åt svångremmen. Men röstboskapen lär tyvärr även framöver rösta för sin egen välfärdskrasch och kanske förtjänar vi det.
    Röstboskap?.., alltid detta hat och förakt för Sverige och svenskarna.
  • Världsmedborgare
    Flash Gordon skrev 2015-10-16 09:46:56 följande:

    Vilka jobb har internet skapat menar du?
    Googla, det finns en hel del att läsa om det.

    Här en gammal artikel från 2009 i computersweden, så antalet jobb ligger idag långt över vad som sägs här.

    Totalt har internet skapat 1,2 miljoner jobb bara i USA. Internetrelaterade företag står för 2,1 procent av USAs bruttonationalprodukt, eller 300 miljarder dollar.

    It och relaterade verksamheter går i dagsläget bättre än under åren 2000 och 2002 när dotcombubblan sprack. Konsumenterna genomför 10 procent av alla sina inköp online, bortsett från livsmedel, visar undersökningen.
    Det uppger John Deighton, som är professor i företagsekonomi på Harvard Business School och en av författaren till studien, som har gjorts i samarbete med företaget Hamilton Consultants. Studien mäter internetekonomins utveckling och är genomförd på uppdrag av branschorganisationen Iab, Internet Advertising Bureau i New York.

    Vid sidan om det direkta jobbskapandet, så har även över 1,5 miljoner nya jobb skapas indirekt, vilket gör att internet är draglok till över 3 miljoner arbetstillfällen. Flest jobb, en halv miljon, har skapat av i e-handelsföretag, följt av internetoperatörer med 181 000 och innehållsleverantörer med 60 000 jobb.
  • Världsmedborgare
    Lars E skrev 2015-10-16 09:26:18 följande:
    Det är tyvärr sådana som du som gör allt för att marginalisera oss som folk och nation. Ditt användarnamn säger väl allt om hur mycket du värnar det lilla av nationell stolthet som ännu finns kvar hos gemene man.
    Ja jag ser Världen som boplats, och mycket av det som du troligen kallar för nationell stolthet, som hinder för oss vanliga människor.
    Hinder att arbeta, hinder att bostätta sig, hinder att investera, hinder att resa o.s.v.
    Men som tur är, så är det precis det som man Världen över försöker göra nåt åt, tpp är det senaste i den vägen.
    Även om det är ett handelsavtal, så kommer det givetvis betyda att folk kommer att resa, flytta, bo och arbeta mer flexibelt inom det området.
Svar på tråden Hur många flyktingar bör/klarar vi av att ta emot?