Inlägg från: Moderno |Visa alla inlägg
  • Moderno

    Hur många flyktingar bör/klarar vi av att ta emot?

    För mig är det självklart att inte skapa extra drivkrafter att söka sig till ett speciellt land (i vart fall inom norden). Vi bör därför ha exakt samma villkor för asylsökande som våra grannländer. Om sedan fler ändå väljer Sverige, t.ex. för att de har anhöriga här, må det vara hänt. Dem ska vi ta emot med en fullgod organisation och en struktur som underlättar och främjar assimilering, eller i vart fall en hög integration (eventuellt i kombination med instrument för dem som vill stå utanför det svenska samhället t.ex. av kulturella skäl). 

    Jag tror inte att de människor som kommer påverkar oss negativt (tvärtom). Däremot är jag helt övertygad om att den fattigdom som riskerar att drabba dessa människor över tid, i allra högsta grad kan drabba även "oss" (dvs. vi som ännu har det relativt gott ställt - och då menar jag ju inte generaldirektören för Migrationsverket; generaldirektörer kommer nog knappast att påverkas hur illa ställt det än blir).

    Jag är rädd för att fattigdomen kan bli ett hot mot det samhälle vi känner och om inget görs räds jag den utvecklingen. 

  • Moderno
    Galadramun skrev 2015-09-27 00:02:32 följande:
    De flesta läkare i Syrien har absolut inga kunskaper om svensk sjukvård. Det är som en jurist i USA skulle jobba i Kazakstan. Det är totalt helt olika lagsystem. Fundamentala skillnader.

    Sveriges och Syriens sjukvård är radikalt olika. Alla mediciner vi har här är heter helt annorlunda och fungerar oftast annorlunda länderna emellan. Hela vårdtänket med casemetodik är helt olikt. Det räcker att bara sticka till ett grannland Tyskland. Redan där är sjukvården annorlunda än mot Sverige.
    Jag instämmer att en jurist i de allra flesta fall är bunden vid nationsgränser och sitt eget geografiska rättsområde (även om t.ex. en duktig affärsjurist nog klarar sig rätt bra vid gränsöverskridande transaktioner m.m. så utger sig vederbörande främst att vara expert på sitt eget lands rätt).

    Men för läkare skulle man kunna tycka att saken är annorlunda. Människokroppen är universell och samma patient kan ju få vård varhelst i världen hen befinner sig. Att behandlingsmetoder och vårdtraditioner skiljer sig framstår som uppenbart (t.ex. beträffande den "casemetodik" som du nämner) men medicinerna skiljer sig ju i första hand åt beträffande handelsnamnet. De aktiva substanserna/molekylerna är väl desamma och har internationella generiska namn, vilket kanske är viktigast för en förskrivande läkare. 

    Så en läkare borde ju vara rätt så rörlig över nationsgränserna, kunde jag tycka. Men du hyser större tvivel?
  • Moderno
    Flash Gordon skrev 2015-09-27 08:09:13 följande:

    Det handlar ju inte om att biologin i kroppen ser annorlunda ut. Det handlar om allt runt omkring.

    Arbetssätt, kultur, språk och fack-språk ...

    Det är samma sak med tekniskt utbildade.

    Fysiken och kemin skiljer sig inte mellan Sverige, Kina och Irak men många, många kineser och irakier blir faktiskt ganska usla som medarbetare när de kommer till Sverige bara av en sådan enkel anledning som att de inte begriper det svenska arbetssättet där ansvar normalt sett delas ut hela vägen ned till golvet.

    Är man van att bara ta order och bara göra det som andra säger åt en att göra blir det lätt kortslutning i proppskåpet när den enda order de får är "ta ansvar och lös uppgiften".


    Har du uppgifter om exakt hur många kinesiska fysiker och kemister som blir usla medarbetare i Sverige? Många, många låter som en övervägande del, men kan det verkligen stämma och hur har man mätt detta (eller är det en allmän känsla inom företagen)?
  • Moderno
    Flash Gordon skrev 2015-09-27 12:35:58 följande:

    Varför tror du att jag skulle ha exakta siffror på hur många det handlar om?

    Varenda kines jag har jobbat med/mot har i princip varit hopplös. Särskilt om de jobbar i kinesiska formor med kinesiska chefer.

    Av MENA-folk som irakier finns det en del som kunnat anpassa sig till vårt arbetssätt medan merparten suttit fast i handlingsförlamning - gör man något på eget initiativ riskerar man ju att göra fel.
    Jag undrade om du hade sett någon undersökning som tar sikte på att kinesiska ingenjörer är sämre än svenska, eftersom anekdotiska berättelser kan vara problematiska att bygga en diskussion kring (det finns ju alltid risk för att den som berättar om erfarenheter i sitt liv t.ex. kan bära på fördomar vilket kan vara svårt att urskilja utan mer bakgrundsfakta), och dessutom mot bakgrund av att flera kinesiska företag tillhör de mest effektiva företagen i världen.

    Ditt uttalande om att många, många kineser som kommer till Sverige blir usla medarbetare tydde också på att du baserade omdömet på något annat än dina personliga erfarenheter. 

    Att varenda kines du jobbat med i princip varit hopplös kan därför ha ganska stor betydelse om du t.ex. arbetar som nordenchef för Huawei eller Lenovo, men kanske inget värde alls om du sitter som inköpsansvarig på Börjes smide i Allingsås. 
  • Moderno
    Flash Gordon skrev 2015-09-28 07:24:49 följande:

    Jag har kanske jobbat med/mot 100-200 kineser genom åren. Ytterst få av dessa har fungerat bra - enligt vårt sätt att värdera vad som är "bra" på en svensk arbetsplats. Så gott som alla har varit rädda för att ta egna initiativ och deras managment skills mot de underlydande bygger mer på militär taktik än någon slags samarbetesteori.

    Du får ursäkta om jag tycker att jag har ett någorlunda underlag ändå för att säga att "många, många" inte fungerar särskilt bra.

    Och då har vi inte talat om Bangladeshierna ...

    Alltså, hela poängen är att förstå att i Sverige har vi en relativt udda arbetskultur med normalt sett en väldigt platt organisation och ansvaret fördelat hela vägen ned. Detta utgör ett hinder för att få många av dagens invandrare att fungera väl på svenska arbetsplatser.


    Ok, det köper jag. Tack för att du delade med dig av infon.
  • Moderno
    suziz skrev 2015-09-30 15:02:49 följande:

    Detta var väldigt nyttigt att höra Hans Rosling prata om flyktingskatastrofen, han har många kloka poänger. Ca 7.58 minuter in i videon så säger Hans Rosling: 

    "Det finns de som säger: 'Det finns en gräns för hur mycket flyktingar man kan ta emot.' - Ja det är rätt, Libanon har nästan nått den gränsen. Ett land med 4-5 miljoner människor som tagit emot mer än 1 miljon flyktingar, då bågnar landet. Det finns inget land i Europa som är i närheten av den gränsen".

    Han säger även i videon även att UNHCR behöver så lite som 25 kr/person/dag för att kunna hjälpa alla flyktingar området runt Syrien. De har hitintills fått klara sig på mindre än hälften alltså 10 kr/person/dag. Det räcker ju inte för att hålla igång skolor eller att alla ska få tillräckligt med mat ens än gång. I Sverige så har man för nästa år i budgeten reserverat 500 kr/person/dag.

    Ett till citat från Hans Rosling:

    "Och den tiden man kunde hålla på och tjafsa - ska vi stödja flyktingar här, ska vi stödja flyktingar där va, våran politik är si - den är över! Alla människor ska ha hjälp överallt. 

    Nä, men se klippet själv vet jag:

    www.tv4.se/hela-sverige-skramlar/klipp/hans-rosling-f%C3%B6rklarar-flyktingkatastrofen-3205848


    Undrar vad som skulle hända om vi inte lyckades hjälpa alla överallt? Tänk om någon, någonstans, inte skulle nås av vår hjälp, vilka konsekvenser skulle det få?
  • Moderno
    Gert skrev 2015-10-03 09:45:17 följande:

    Klart att det är provisoriska och tillfälliga lösningar, men även tillfälliga lösningar kan hålla på i flera år. Den akuta situationen kan hålla på i flera år.

    Du skrev nyss så här:  Vi Sverigevänner anser att alla barn ska ha samma rättigheter, möjligheter och lika värde.

    Men du menade alltså inte barn till EU-migranter.


    Jag tycker faktiskt att den här synpunkten är värd att lyfta fram. Kan vi acceptera att de nyanlända flyktingarnas barn sover i tält eller i bilar, när vi också låter de ekonomiska flyktingarnas barn göra det?

    Eller tycker ni att det är acceptabelt att göra skillnad på människor?
  • Moderno
    KillBill skrev 2015-10-03 14:09:43 följande:

    Vilka är ekonomiska flyktingar?


    Tendensen är att det görs en skillnad på människor trots att deras behov kan vara detsamma. Spelar det någon roll ur ett moraliskt perspektiv om någon flyr från ett läger i turkiet eller ett läger i Rumänien eller någon annanstans i hopp om att skapa sig ett bättre liv för sig själv och sina barn i Sverige?
  • Moderno
    KillBill skrev 2015-10-03 14:30:10 följande:

    Kan du inte svara på frågan i stället.

    Menar du att Sverige har ekonomiska flyktingar? Vad är i så fall definitionen av en ekonomisk flykting?


    Tja, vad sägs om någon som flyr till ett annat land i hopp om att skapa sig en bättre framtid? Känner du mindre medkänsla för någon som flyr från ett läger i Rumänien, jämfört med någon som flyr från ett läger i Turkiet? Om bådas situation och drömmar är desamma?
  • Moderno
    Dasking skrev 2015-10-03 23:23:13 följande:

    Det är ju iofs inte så svårt om man vet vad man håller på med. Men vad menar du att de som kommer ska bo då?


    Vilken lösning man än väljer, måste man ju göra det fort. Det är ju inte helt uteslutet med dödsfall om man låter människor bo utomhus (som skett nyligen) i kombination med en kall vinter. Då duger det ju knappast med tältläger, och idrottshallar kan ju inte tas i anspråk annat än en kortare period.

    Kanske kan man hyra inackorderingsmöjligheter i andra länder. Finnarna kanske ändrar sig om de kan ta en hyra på 60000 kr i månaden på svenska statens bekostnad för sina lägenheter i Torneå? För de pengarna kan de ju sedan själva leva gott i t.ex. spanien där boendet är relativt billigt.
Svar på tråden Hur många flyktingar bör/klarar vi av att ta emot?