• Siskame

    Fusk före gbp

    Hej alla ni som gjort en gastric by pass! Jag går nu på flytet sedan 3 veckor tillbaka och ska göra det i ytterligare 1 vecka. Jag har under denna tiden fuskat lite men vanlig mat istället för flytet. Men har totalt gått ner 10 kg på 3 veckor. Är det någon annan son fuskade före operation?

    Hur gick det fick ni operera ?

    Jag skulle ner 5 kg före operation men har nu alltså gått ner 10 kg

  • Svar på tråden Fusk före gbp
  • zemer
    Erizajo skrev 2015-08-29 16:34:56 följande:

    Det är ju alltså inte för att gå ner i vikt du ska äta flytande utan för att avfetta levern så att de ser med titthål. Annars är det risk att de måste öppna hela magen om levern är för stor.


    Man äter flytande eller väldigt kalorisnål mat för att gå ner i vikt. Du minskar fettet kring levern genom att snabbt går ner mycket i vikt. Det är självklart lättast att gör genom pulver, men finns dom som inte klarar av att äta/dricka det och då istället äter "vanlig" mat, men väldigt kontrollerat.
  • zemer
    gavlemamma skrev 2015-08-29 16:49:25 följande:

    Någon sa att man ska äta flytande föda innan för att gå ner i vikt snabbt, annan säger att det är för att avfetta levern.


    Samma sak. Man avfettar levern genom att gå ner i vikt snabbt.
  • gavlemamma
    zemer skrev 2015-08-29 16:51:37 följande:
    Samma sak. Man avfettar levern genom att gå ner i vikt snabbt.
    Okej så man kan säga att Erizajo var den som inte hade koll riktigt då. Jobbigt när folk uttalar sig utan veta, kan förstöra så mycket.
  • EnGladPingvin

    Tycker du ska prata med din läkare om vilka konsekvenser och risker som finns. En sådan stor operation är allvarlig och inget man slarvar med . Konsekvenserna kan bli allvarliga om man inte håller sig till det man är tillsagd.

  • Mandygirl

    Om du nu lyckades gå ner 10 kg på bara 3 veckor så varför ska du operera dig?? Ät mindre och rör dig mer bara så lyckas du gå ner utan op.

  • uacp

    Man äter ju pulver före operationen för att fettet runt levern ska minska så att det kommer åt magsäcken bättre. Sen återhämtar man sig bättre även efter operationen och minskar risk för lunginflammation och proppar osv.

    Jag vet för jag började min diet den 28 oktober och hade operationstid den 16 nov, sen flyttades op tiden till 30 nov. När jag låg klar för op kom de in och sa att operationen måste ställas in. Fick en ny tid till 14 dec. Men som tur var fick jag en tidigare tid så blev opererad nu den 3 december.

  • RosaSmurf
    gavlemamma skrev 2015-08-29 17:01:07 följande:

    Okej så man kan säga att Erizajo var den som inte hade koll riktigt då. Jobbigt när folk uttalar sig utan veta, kan förstöra så mycket.


    Erizajo har svarat helt korrekt. Man ska gå ner i vikt just för att får bort fett kring levern.
  • Westperg

    Tråkigt att se hur mycket okunskap som florerar kring sådana här frågor, lätt att bli förvirrad :) Min fru har gjort en GBP operation och gick via en klinik som är ledande inom forskning om fetma så både hon och jag fick ta del mycket kunskap som vi senare förstått att väldigt få GBP-patienter i landet faktiskt får. Kände mig därför nu tvungen att skriva ett lite längre svar.

    Avfetta levern?
    -Ja huvudsyftet med viktnedgången innan operationen är för att avfetta levern för att underlätta proceduren, däremot spelar det väldigt liten roll vilken typ av mat man äter/hur man går ner i vikt. Mängden fett som vi har runt inre organ (inkl levern) är relativ till din totala fettmängd och påverkas alltså inte av om födan är flytande eller ej. Min fru åt vanlig bra mat och gick ner närmare 30kg inför sin operation, ingen flytande föda alls.

    Varför ens operera då om hon nu gick ner så mycket innan?
    -Därför att personer som lider av sjukdomen fetma har flera andra bakomliggande problem till varför de i princip alltid går upp i vikt igen även om de flesta tillfälligt lyckats gå ner både 10 eller 30 kg vid flera tillfällen. En av dessa orsaker som min fru led av var förstärkta hungersignaler till hjärnan vilket helt enkelt betyder att man kan känna sig konstant hungrig även om man äter helt rätt. Ett tillstånd som är ohållbart i längden, ingen vill vara hungrig för jämnan. En GBP operation hjälper till att minska dessa signaler ett faktum som ofta har större långsiktig påverkan än den faktiska magsäcksförminskningen.

    Så TS - jättebra jobbat att du gått ner 10kg, du riskerar absolut ingenting med att fuska lite med maten så länge du har såpass god marginal och tänker på helheten. En stor anledning till att de förespråkar just flytande kost är helt enkelt för att det ska vara så tokenkelt och tydligt som möjligt. Ett stort lycka till :)

    Slänger med en länk också för den som vill fördjupa sig lite :)


    www.ltdalarna.se/Halso--och-sjukvard/Specialiserad-vard/Kirurgi/Sater/Sjukdomen-fetma/

  • RosaSmurf
    Westperg skrev 2015-12-15 23:20:57 följande:

    Tråkigt att se hur mycket okunskap som florerar kring sådana här frågor, lätt att bli förvirrad :) Min fru har gjort en GBP operation och gick via en klinik som är ledande inom forskning om fetma så både hon och jag fick ta del mycket kunskap som vi senare förstått att väldigt få GBP-patienter i landet faktiskt får. Kände mig därför nu tvungen att skriva ett lite längre svar.

    Avfetta levern?

    -Ja huvudsyftet med viktnedgången innan operationen är för att avfetta levern för att underlätta proceduren, däremot spelar det väldigt liten roll vilken typ av mat man äter/hur man går ner i vikt. Mängden fett som vi har runt inre organ (inkl levern) är relativ till din totala fettmängd och påverkas alltså inte av om födan är flytande eller ej. Min fru åt vanlig bra mat och gick ner närmare 30kg inför sin operation, ingen flytande föda alls.

    Varför ens operera då om hon nu gick ner så mycket innan?

    -Därför att personer som lider av sjukdomen fetma har flera andra bakomliggande problem till varför de i princip alltid går upp i vikt igen även om de flesta tillfälligt lyckats gå ner både 10 eller 30 kg vid flera tillfällen. En av dessa orsaker som min fru led av var förstärkta hungersignaler till hjärnan vilket helt enkelt betyder att man kan känna sig konstant hungrig även om man äter helt rätt. Ett tillstånd som är ohållbart i längden, ingen vill vara hungrig för jämnan. En GBP operation hjälper till att minska dessa signaler ett faktum som ofta har större långsiktig påverkan än den faktiska magsäcksförminskningen.

    Så TS - jättebra jobbat att du gått ner 10kg, du riskerar absolut ingenting med att fuska lite med maten så länge du har såpass god marginal och tänker på helheten. En stor anledning till att de förespråkar just flytande kost är helt enkelt för att det ska vara så tokenkelt och tydligt som möjligt. Ett stort lycka till :)

    Slänger med en länk också för den som vill fördjupa sig lite :)

    www.ltdalarna.se/Halso--och-sjukvard/Specialiserad-vard/Kirurgi/Sater/Sjukdomen-fetma/


    Men om din fru gick ner 30kg inför sin op, på kort tid (?) varför gjorde då en operation? Det gick ju bra att gå ner 30kg utan operation genom att lägga om kosten?

    Hungersignalerna minskas inte med hjälp av en operation. Det krävs psykolog/KBT för det.

    Så jag förstår faktiskt inte varför man vill riskera sitt liv, få vitamin och mineralbrist när man själv utan shakediet klarar att gå ner 30 kg på relativt kort tid. Får man ens göra op om man klarar att gå ner så mycket själv?
  • Westperg
    RosaSmurf skrev 2015-12-15 23:27:37 följande:
    Men om din fru gick ner 30kg inför sin op, på kort tid (?) varför gjorde då en operation? Det gick ju bra att gå ner 30kg utan operation genom att lägga om kosten?

    Hungersignalerna minskas inte med hjälp av en operation. Det krävs psykolog/KBT för det.

    Så jag förstår faktiskt inte varför man vill riskera sitt liv, få vitamin och mineralbrist när man själv utan shakediet klarar att gå ner 30 kg på relativt kort tid. Får man ens göra op om man klarar att gå ner så mycket själv?


    Försökte ju att ta med den frågeställningen i mitt första svar just för att undvika denna fråga :) Problemet är aldrig just att gå ner i vikt, det kan alla göra med större eller mindre framgång, problemet är att behålla sin viktnedgång på lång sikt, förhoppningsvis resten av livet. Det är därför man tar hjälp av GBP.

    Att hungersignalerna minskar med operationen är bevisat och dokumenterat bortom allt rimligt tvivel. Däremot att en en psykolog eller KBT skulle kunna påverka dessa är helt orimligt då det rör sig om fysiska signaler i kroppen. Då gissar jag istället på att du pratar om/har läst om psykiska besvär som lett till övervikt, t.ex. depression/tröstätning i vilket fall du har helt rätt att KBT skulle vara de lämpligaste verktyget för att komma tillrätta med det bakomliggande problemet.

    Men detta gäller som sagt inte vid sjukdomen fetma och GBP operation, läkare är väl medvetna om och ser till så att den som beviljas operation är vid god psykisk hälsa och inte lider av depression just för att undvika att en sådan miss skulle inträffa.

    Så återigen läkarteamet som opererade min fru var enbart positiva till hennes stora viktnedgång innan operationen eftersom de liksom vi visste att det handlar om en långsiktig åtgärd och inte om hur mycket man råkar väga för tillfället. Bifogar en bild på frun när hon var ungefär som störst och samma dag som hon opererades.


Svar på tråden Fusk före gbp