Måste alla ta med mormödrar farmödrar o hela halva släkten till avslutningar ?
För vem gör vi det för? Komisens mormor eller ens egen mamma?
Jag tycker att det låter väldigt tråkigt att förbjuda andra släktingar, det visar att man inte riktigt förstår hur en del barn har det. Alla lever liksom inte med två trygga föräldrar som bägge kan gå på avslutningar och liknande.
- Farfar kan vara den viktigaste i ett barns liv.
- En del har föräldrar som inte kan komma på avslutningen och därför tar man med morföräldrarna istället. Mamma kanske bara kan stanna en kort stund och därför finns både farfar och farmor med som kan stanna på det efterföljande fikat. Någon förälder kanske har jou och måste kunna dra på stubinen om telefonen ringer.
- Om man bara har en förälder och inga syskon, ska man bara få ha en enda person med sig då, på alla avslutningar alltid, samtidigt som kompisen kommer med två föräldrar och fyra syskon till alla avslutningar?
- En del har faktiskt tre-fyra föräldrar om man räknar nya bonusfamiljer, att räkna bort en älskad bonusmamma för att någons biopappa ska slippa stå trångt känns.. lite dumt. Ingenting skolan borde ta ställning för, vem som är familj även om man hade en sådan regel om "bara familjen". En del har ju farmor boende med familjen. Hur förklara för en sexåring att farmor som bor med oss räknas inte?
Vad är viktigast? Att Kalles vuxna mamma får se perfekt, eller att vi visar alla barn att alla är välkomna och viktiga och lär dem värderingar som "finns det hjärterum.."
Som lärare uppskattar i alla fall jag enormt när den äldre generationen visar intresse för skolan, när de kommer och är med en dag eller hälsar när de hämtar och lämnar. I nästan varje lågstadieklass finns det mor- och farföräldrar som jag känner bättre än föräldrarna till något barn och även bland dem som bor 70 mil bort finns flera som verkligen visar att de vill engagera sig i barnbarnets skolgång. Känns bra för mig att få visa deras barnbarn att jag uppskattar att de intresserar sig för skolan och det känns fint att få krama en och annan farmor glad sommar.
Vi har avslutningar och Lucia och allt sådant ute och då får man plats. Men då kommer en tråd om att det är så kallt och man hör inte och bla bla. I landet där det snart är nationalsport att leta fel på skolan och tro att man själv vet bättre än alla som jobbar där så är det inte lätt att få till en perfekt avslutning som passar alla.
Eller reserverar platserna framme för föräldrar och syskon så kan den övriga släktingarna få ståplatserna bak....
Men hur svårt kan det vara att förklara för sitt barn att det är flera hundra barn på skolan och minst lika många föräldrar på avslutningen? På vår skola har vi avslutning utomhus, kören sjunger för alla elever som sitter på första raderna och eftersom skolan har ca 400 elever totalt står föräldrarna en bit bakom. Man får helt enkelt förklara för att barn att det kommer vara många människor där och även om barnet inte ser sin förälder från scenen så finns ju föräldern där. Förbereda och förklara innan. Och kanske dra en vit lögn om att man såg bra fast man inte gjorde det.
Avslutningen är till för BARNEN, inte för att föräldrar (eller andra släktingar) ska få se en perfekt show. Varje skola eller förskola anpassar efter sina förutsättningar och det går inte att göra alla nöjda eftersom alla tycker så olika.
Eller så lägger vi ner avslutningar, för alltid blir någon sur. Skolans uppdrag är att undervisa barnen, inte lägga enormt mycket tid och pengar på att skapa den ultimata avslutningen som tillfredsställer alla vuxna. Visst kan man klaga på avslutningen på föräldraråd och föräldramöten, men då ska man kanske inte bli så förvånad om rektor och lärare inte riktigt hinner med att utveckla undervisningen i den takt de önskar.
Eller reserverar platserna framme för föräldrar och syskon så kan den övriga släktingarna få ståplatserna bak....