• Mecros

    Barngröt utan socker

    Hej! 


    Jag är visslingen fortfarande gravid och är beräknad om 2 månader. Men till min fråga, jag är mest nyfiken på era erfarenheter. 


    Gröt till 6 månaders barn, som man köper på ica t.ex nestlé eller semper och vad det nu finns, är ju känt för att vara socker i, nu står det osockrat på paketen men socker benämns i andra termer än just socker. Det sägs att barnet hellre vill äta dessa gröter och välling istället för att bli intresserade av "riktig" mat just för att dem är så söta. 

    Har ni något tips på hur man kan göra egen barnvänlig gröt? Jag äter själv havregrynsgröt varje morgon, men flingorna är ganska stora för ett 6 månaders barn. Läste någonstans att någon hade blandat havregrynsgröt med lite bröstmjölk. vad är era erfarenheter? 


    Jag själv äter ekologiskt och så sockerfritt som möjligt, då socker är sjukt svårt att undkomma i vår dagliga kost tyvärr. 

  • Svar på tråden Barngröt utan socker
  • Natulcien
    Mecros skrev 2015-05-22 16:17:18 följande:

    Nu känner jag att tråden gled ur sin ursprungsfråga. Tack för alla tips, kommer absolut ta del av dem när bebis är redo för gröt.

    Andra som köper gröt, puréer och allt vad det finns får gärna göra det och jag ser inget fel med det. Jag gör som jag känner så får andra göra som de känner.

    Men jag vill laga allt från grunden hemifrån för då vet jag exakt vad mitt barn får i sig. Och inga konserveringsmedel, surreglering och diverse för att kunna förvara i barnmatsburkar på i en butik. Många skriver också att det står ju faktiskt vart sockret kommer ifrån osv, men som träning/kostnörd i många år har jag lusläst allt möjligt och man ska inte va så godhjärtad mot dem som säljer barnmat. Se allt med skeptiska ögon, iaf när det gäller mat och grejer man stoppar i sig. Men sen år det upp till var och en att göra vad man vill :) tack och hej! Nu lämnar jag tråden.


    Det låter bra! Vi gav heller aldrig burkmat till sonen, utan lagade själva. Jag tycker att det är klokt att utesluta raffinerat socker och annan skit så mycket man kan. Däremot tror jag inte att man behöver vara rädd för söta smaker.
    Lycka till med bebisen! Glad
  • Donum
    Natulcien skrev 2015-05-22 14:25:13 följande:

    Exakt. Barnmatföretagen har spridit en myt om att alla bebisar i princip dör av järnbrist vid exakt 6 månaders ålder om de inte omedelbart får järnberikad föda. En lukrativ myt, vad det verkar...


    Ja, inget företag tjänar ju på att marknadsföra amning så det är väl säkrast för plånboken att försöka sprida att bröstmjölk är av ondo efter 6 månaders ålder... Märkligt hur det kan bli så att informationen att man KAN ge annan föda från 4 månader omtolkas till att man SKA.

    Nåväl, vill man lägga pengar på järnberikade produkter så kan man väl göra det. Jag gör det inte.
    I've gone to look for myself. If I should return before I get back, please keep me here.
  • Mecros
    Natulcien skrev 2015-05-22 16:39:09 följande:
    Det låter bra! Vi gav heller aldrig burkmat till sonen, utan lagade själva. Jag tycker att det är klokt att utesluta raffinerat socker och annan skit så mycket man kan. Däremot tror jag inte att man behöver vara rädd för söta smaker.
    Lycka till med bebisen! Glad
    Ja precis! Tack så mycket!
  • Djävulens Högra Hand

    Nyfiken fråga bara. Vad för socker är det i Fruktgröt med äpple & päron från Semper tex?

    Ja nu undrar ni väl vad den där jävla handen är här och surrar men ja av nyfikenhet så undrar man ju.

  • Mecros
    Djävulens Högra Hand skrev 2015-05-22 17:35:00 följande:

    Nyfiken fråga bara. Vad för socker är det i Fruktgröt med äpple & päron från Semper tex?

    Ja nu undrar ni väl vad den där jävla handen är här och surrar men ja av nyfikenhet så undrar man ju. smile2.gif


    En ingrediens är skummjölk vilket innehåller socker, en ingrediens är grädde vilket innehåller mjölkpulver=socker.
  • Dasha
    Mecros skrev 2015-05-22 17:55:02 följande:
    En ingrediens är skummjölk vilket innehåller socker, en ingrediens är grädde vilket innehåller mjölkpulver=socker.
    ursäkta.. förstår inte....

    tänker ni inte ge barnet något mjölk överhuvudtaget? till vilken ålder då?

    menar du laktos när du säger socker?

    mitt första barn hade mjölkallergi, och läkare var väldigt bekymrade att, citerar "barnet går miste om så väldigt mycket när barnet inte får mjölk". Och då ammade jag hela tiden! men läkare ändå insisterade på att ge barnet Nutramigen (typ ersättning, gjort på hydraliserad mjölk). de ville att jag skulle tilläga den i alla mjölkfria grötar och puréer. och då åt mitt barn också 2 kalktabletter om dagen.
  • Mecros
    Dasha skrev 2015-05-22 18:02:25 följande:
    ursäkta.. förstår inte....

    tänker ni inte ge barnet något mjölk överhuvudtaget? till vilken ålder då?

    menar du laktos när du säger socker?

    mitt första barn hade mjölkallergi, och läkare var väldigt bekymrade att, citerar "barnet går miste om så väldigt mycket när barnet inte får mjölk". Och då ammade jag hela tiden! men läkare ändå insisterade på att ge barnet Nutramigen (typ ersättning, gjort på hydraliserad mjölk). de ville att jag skulle tilläga den i alla mjölkfria grötar och puréer. och då åt mitt barn också 2 kalktabletter om dagen.
    Fast nu var det frågan om tillsatser osv och inte om att utesluta mjölkprodukter.

    Finns ju alltid två sidor av ett mynt så sådana här diskutioner kan pågå förevigt.
  • Dasha
    Mecros skrev 2015-05-22 18:17:58 följande:
    Fast nu var det frågan om tillsatser osv och inte om att utesluta mjölkprodukter.

    Finns ju alltid två sidor av ett mynt så sådana här diskutioner kan pågå förevigt.
    nej, jag bara förstår inte riktigt.

    trodde du menade mjölk. Men du menar alltså mjölkPULVER?

    vad är det i mjölkpulver som är socker? om man alltså jämför med mjölk från min kyl hemma?

  • Madmoiselle
    Dasha skrev 2015-05-22 18:20:35 följande:

    nej, jag bara förstår inte riktigt.

    trodde du menade mjölk. Men du menar alltså mjölkPULVER?

    vad är det i mjölkpulver som är socker? om man alltså jämför med mjölk från min kyl hemma?


    All mjölk innehåller socker oavsett om det är mjölken hemma i kylen eller mjölkpulver. Det kallas mjölksocker eller laktos. Det finnas alltså naturligt i mjölken det är inte tillsatt.
  • Djävulens Högra Hand
    Mecros skrev 2015-05-22 17:55:02 följande:

    En ingrediens är skummjölk vilket innehåller socker, en ingrediens är grädde vilket innehåller mjölkpulver=socker.


    Okej ja då hänger jag med i tänket. Kollade tex vad modersmjölk, det innehåller 7,9g kolhydrater/100g och gröten 58g kolhydrater/100g fick tyvärr inte ut vad båda hade för antal sockerarter och hur mycket men ja iaf jag är med.

    Tack.
  • Dasha
    Madmoiselle skrev 2015-05-22 18:32:11 följande:
    All mjölk innehåller socker oavsett om det är mjölken hemma i kylen eller mjölkpulver. Det kallas mjölksocker eller laktos. Det finnas alltså naturligt i mjölken det är inte tillsatt.
    ja men precis, så tänker jag också.

    men mecros vill utesluta gröt på grund av mjölpulver, men vill inte utesluta mjölkprodukter.

    ursäkta, jag är nog lite trög idag, kan någon förklara detta för mig? jag kanske också slutar köpa industrigröt då.


  • Mecros
    Dasha skrev 2015-05-22 18:40:13 följande:
    ja men precis, så tänker jag också.

    men mecros vill utesluta gröt på grund av mjölpulver, men vill inte utesluta mjölkprodukter.

    ursäkta, jag är nog lite trög idag, kan någon förklara detta för mig? jag kanske också slutar köpa industrigröt då.


    Grejen är att jag inte vill använda mig utav t.ex Sempers egna barngröt då den är väldigt söt och har tillsatser däribland socker och så som Apple/päronjuicekoncentrat samt andra tillsatser. Jag vill göra egen gröt där jag vet att inga tillsatser använts. Även om laktos/mjölkpulver/skummjölk finns i vanlig mjölk så har den här "mjölken" i barngröten behandlats och gjorts torr. Då blandar jag hellre ner mjölk i gröten själv. Och jag undviker gärna socker i största mån därav vill jag just undvika gröten.

    Men alla gör som de vill.
  • Dasha

    tack för förklaringen!

    en till fråga bara Skäms


    Mecros skrev 2015-05-22 18:56:11 följande:
     t.ex Sempers egna barngröt har tillsatser däribland socker

    menar du nu mjölksocker eller annan socker?

    googlade lite själv, fick t.ex. den här artikeln:
    www.dt.se/allmant/dalarna/barngrotens-dolda-socker

    i slutet av artikeln erbjuder dem ett recept på "bra hemlagad gröt" som inte har så mycket socker som köpegröt:

    Receptet kommer från dietisterna på Barnkliniken på Falu lasarett och innehåller tillräckligt med järn för ett barn. En portion på 150 gram innehåller drygt en sockerbit.


     


    1/2 deciliter havregryn, krossa eller mixa dem om barnet vill äta slät gröt


    2 teskedar smulat paltbröd (innehåller järn som barnet behöver)


    1-1,5 deciliter vatten


    1 tesked fett, olja, smör eller flytande margarin


    1 matsked rivet äpple, päron eller annan frukt



    FATTAR INTE: DEN HÄR GRÖTEN HAR JU INGEN MJÖLK I

    hur kan de jämföra sockerinnehåll på gröt med mjölk och utan mjölk?  och säga sedan att mjölkfri gröt är bättre för att den innehåller mindre socker!!!!!????

    det är inte attityd fråga, det är logiken som haltar här.
    Möjligen min logik. Påpeka gärna var jag har fel.

  • MandyLane

    Vi fick råd av bvc att ge dottern "köpgröt" iaf innan 1årsdagen. Den är berikad med massa bra speciellt järn och därmed "bättre" än att göra egen enligt bvc. Annars är det väl upp till var och en tycker jag.

Svar på tråden Barngröt utan socker