VARFÖR får man inte äta blodigt kött?
Hej!
Jag vet att man bör undvika blodigt kött när man är gravid, tex oxfile som inte är helt genomstekt. Men varför?!
Kan de vara farligt om man äter det? Isf på vilket sätt?
Hej!
Jag vet att man bör undvika blodigt kött när man är gravid, tex oxfile som inte är helt genomstekt. Men varför?!
Kan de vara farligt om man äter det? Isf på vilket sätt?
Toxiner som kan finnas i köttet som kan vara skadligt för fostrets hjärnceller eller som kan starta förlossningen i förtid så fostret dör
Bakterier dör vid upphettning över 70 grader, blodigt kött är inte upphettat så bakterierna dör. Risken är liten men finns så därför avråds man från att äta blodigt kött. Av samma anledning avråds man från opastöriserad ost och kallrökt mat. Blir man sjuk av maten finns risk för missfall.
Okej, tack för snabba svar!
Även om köttet legat i ugn i 200grader men är blodigt? Är bakterierna fortfarande kvar då?
Rått kött kan innehålla toxoplasmabakterier om den överförs till fostret kan det innebära missfall eller hjärnskador på barnrt.
Upphettning till 70grader och frys till minst -18 gr dödar bakterien. Tänk på att gravat och torkat kött då kan innehålla bakterien.
Upphettning till 70grader och frys till minst -18 gr dödar bakterien. Tänk på att gravat och torkat kött då kan innehålla bakterien.
Okej, tack för snabba svar!
Även om köttet legat i ugn i 200grader men är blodigt? Är bakterierna fortfarande kvar då?
Vi får äta blodigt kött, så länge det varit djupfryst innan för då dör toxinerna :)
Fast var står det att man inte bör äta rött nötkött? Hittar inget om det i slvs kostråd
Vi får äta blodigt kött, så länge det varit djupfryst innan för då dör toxinerna :)