Inlägg från: FDFMGA |Visa alla inlägg
  • FDFMGA

    Hur mycket kan Socialdemokraterna minska?

    Anonym (S vill inte minska kriminaliteten) skrev 2021-06-29 19:22:05 följande:
    Vad fick du lära dig i skolan på din tid? Att alla skulle rösta på Socialdemokraterna?

    .
    Aha, det var den gamla pluggskolan jag gick i där man fick lära sig sådant som grundlagar och annat.

    Jag har redan sen tidigare noterat att många som vurmar för en brunblå regering inte bara har en mycket liberal inställning till fakta utan även till basämnen som matematik och svenska.

    Nåväl - i skolan fick jag bland annat lära mig att en av grundlagarna stadgar att riksdagsledamöterna är folkets främsta representanter.

    Något som antidemokratiska krafter sällan köper, de brukar i stället se sig själva som folkets representanter - men skälet till att de gör detta är ju bristen på folkvett bland sådana krumelurer.

    För övrigt verkar det som om ingen av folkets främsta representanter trycker fel - eller fastnar i hissen - så säger folket nej till det brunblå alternativet på måndagSolig
  • FDFMGA
    Flash Gordon skrev 2021-06-30 14:19:19 följande:

    Om ni någonsin tvekat på sossarnas makthunger och hur långt de är beredda att gå och hur lågt de är beredda att sjunka för att få makten.

    twitter.com/susannasilfver/status/1410132542695542787

    Så Löfven planerar att gå rakt i strid mot konstitutionell praxis och entlediga en minister, endast för att säkra sin egen maktposition. Imponerande skamlöshet.

    .
    Och precis som med alla andra grepp man tar till för att behålla makten och försöka styra utvecklingen (Delmi, politiserade myndigheter osv osv) så får ska man veta att förr eller senare går svinhugg igen.


    Är det någon twittertuting som inte kan tolka konstitutionsutskottets texter igenSkrattande

    Nåväl, det måste svida ordentligt att samtliga riksdagsmandat får ta ställning till en eventuell brunblå regering.

    Det demokratiska sinnelaget tycks vara en aning påklistrat bland somliga twittrare. Tänk om det handlade om motsatsen - att man försökte trolla bort ett SD-mandat.

    Ropen från skrikhögern skulle höras till Andromedagalaxen, minstSkrattande
  • FDFMGA
    Flash Gordon skrev 2021-06-30 14:50:06 följande:
    Inkompetens .. ja, troligen.

    Men framförallt principlöshet.

    Och det farliga med att ta bort principer är att när man väl tagit bort dem så kommer de att vara borta för alla andra också. Ett race ned till mot demokratins botten.
    .

    Sak samma om det handlar om "informationsskyltar" på ett statligt museum, att låta myndighet försöka påverka oberoende journalistik eller att bryta mot uttalad praxis för hur ministerposter hanteras under en övergångsregering.
    Ja, det är ju oerhört att samtliga av folkets främsta representanter ska få ta ställning till en brunblå regeringSkrattande
  • FDFMGA
    Anonym (Sakfrågor) skrev 2021-06-30 20:01:10 följande:
    Fascinerande hur man kan vara så tvärsäker och klaga på att motparten skulle bli underkänd i samhällskunskap på mellanstadienivå (läser man ens samhk på mellanstadiet?) och samtidigt själv ha FEL!
    Statsministern tolereras av riksdagen på förslag av talmannen. Sedan utser statsministern övriga statsråd utan att riksdagen blir inblandad.
    Mm, tror att det kallas SO nuförtiden.

    Såvitt jag minns trodde personen vars inlägg jag besvarade att regeringen inte är tillsatt av folket och då utifrån uppfattningen att hen bättre än folkets främsta representanter kan avgöra folkets vilja.

    Läs gärna på lite om representativ demokrati.

    För övrigt verkar det som Ulf inte kommer att lyckats få till ett folkligt mandat för en blåbrun regering - frågan är väl om folkets främsta representanter ens behöver  ta ställning till Ulf som statsminister på måndag.

    Vad tror du - kommer talmannen att lämna över uppgiften till Stefan Löfven redan i morgon?
  • FDFMGA
    Anonym (Sakfrågor) skrev 2021-07-01 07:33:41 följande:
    Nu var det ditt inlägg jag påpekade felet i. Att den du svarade också må ha haft fel är, för ögonblicket, irrelevant. Det har redan framförts. Uppenbarligen är det inte främst jag som behöver läsa på.
    Det är inte riksdagen som utser regeringen, det är statsministern.
    Nja, skrev jag verkligen att det är riksdagen som utser regeringen, i så fall var det slarvigt av mig.

    Men jag har för mig att jag skrev att regeringen är tillsatt av folket - läs gärna på lite om representativ demokratiGlad


  • FDFMGA
    Anonym (Sakfrågor) skrev 2021-07-01 10:51:53 följande:
    Exakt vad du skrev framgick av det jag citerade i inlägg #6427. Vem som behöver läsa på tror jag framstår tydligt för den som eventuellt är intresserad.
    Jaha, då får jag be så mycket om ursäkt, något som knappast kostar på i och med att sakfrågan för mig är om huruvida regeringen var demokratiskt legitim eller inteGlad

    Våra - alltså folkets - främsta representanter utser statsminister som i sin tur utser ministrar som riksdagen har möjlighet att avsätta.

    Stackars Ulf - tänk så många politiska strider han har förlorat för att han inte förmått vara den vuxne i rummet, och nu tycks han förlora ytterligare en.

  • FDFMGA
    Flash Gordon skrev 2021-07-08 18:40:14 följande:

    Vi har ju två partiaktiva socialdemokrater här på forumet.

    Kan inte någon av dem förklara för oss andra om detta med att ropa "Hitler!" så ofta som möjligt, om det är något som gått ut som ett direktiv centralt eller om det är fritt fram för varje delorganisation och individ inom rörelsen att nyttja det?

    Hur länge tänker Socialdemokraterna hålla på med detta?


    Padirac skrev 2021-07-08 19:37:10 följande:
    KillBill skrev 2021-07-08 12:16:28 följande:
    Vad menar du? Det Flash påstår om att SCB fuskar är ju en stor lögn. 


    KillBill skrev 2021-07-08 12:16:28 följande:
    Vad menar du? Det Flash påstår om att SCB fuskar är ju en stor lögn. 

    Jag tror att det är er bägge hen syftar på, vilket förklarar varför hen så ofta klockar tiden det tar innan hen får svar av någon av er och skriver att partiarbetarna jobbar frenetiskt, eller något liknande.

    Men har hen inte fått det där om bakfoten. KillBill är väl sosse men inte med i partiet och frågan är om Padraic ens är sosse.
  • FDFMGA
    Padirac skrev 2021-07-08 18:17:01 följande:
    Du menar att en journalist är representant för partiet socialdemokraterna för att denna ställer frågan? 

    Eller är det statsvetarptofessorn du menar är representant för partiet socialdemokraterna?

    Det är ingen hejd på galeskaperna från SDs svans och vurmare

    "Bör det verkligen vara möjligt att fälla en regering utan att ha ett eget alternativ?

    Det är inte på något sätt självklart. En annan modell är att man låter riksdagen rösta mellan olika kandidater till statsministerposten. I så fall måste en opposition enas om en annan kandidat och samla majoritet för den.


    Med vår nuvarande modell kan Sverige mycket väl hamna i ett läge där ingen kan bilda en ny regering. Och där landet skulle styras långa tider av övergångsregeringar. I ett krisläge skulle det kunna sluta i katastrof.


    I Tyskland har man istället valt en modell med konstruktivt misstroende där man helt enkelt inte kan skapa ett maktvakuum i centrum av den tyska demokratin. Det krävs att man har en ny regering som kan tillträda om man vill fälla den sittande.


    Bakgrunden är de historiska erfarenheterna från Weimarrepubliken där demokratin lamslogs vilket gynnade extrempartier både till höger och vänster.


    Bland andra statsvetarprofessorn Olof Petersson har föreslagit att samma modell införs i Sverige. Idén är inte ny och i takt med att riksdagen blivit allt mer fragmentiserad och låst ökar tyngden i argumenten.


    Den nu avslutade regeringskrisen visar tydligt hur lätt det är för tillfälliga allianser att fälla en regering utan att för den skull ha några som helst ambitioner att regera. Ulf Kristersson slängde in handduken utan att ens våga ta votering i kammaren."


    Det vore ju mycket rimligt att ett misstroendevotum gentemot en regering var villkorat till förslag på en alternativ regering.

    Efter den här mandatperiodens lekstuga borde det kunna vara något som samtliga partier utom möjligen V och SD kan ställa sig bakom.

    Antar att det skulle kräva en grundlagsförändring.
  • FDFMGA
    Padirac skrev 2021-07-09 11:22:40 följande:
    Det skulle skapa mer stabilitet, men missnöjespartier som levererar kaos till sina kärnväljare skulle väl skrika om diktatur   -  en del skriker ju redan nu diktatur för att SD inte är med i regeringen eller för möjligheten att S+M skulle samregera. 
    Tja, de skriker ju diktatur eller demokratur hursomhelst.

    Det handlar ju mest om en  ryggmärgsreflex från kverulanthögerns eller kverrulantvänsterns anhängare.

    Som vän av ordning så kan jag undra vad Ulfs, Ebbas, Jimmies, Nyamkos och Nooshis missnöjesyttring kostade oss skattebetalare.

    Med ett liknande stabilitetssystem som i Tyskland hade Nooshi fått ta ställning till om hon föredrar en brunblå regering framför en rödgrön.

    Låt mig gissa att hon inte hade varit så pigg på att rösta fram en regering där Ulf, Ebba och Nyamko kivas om vem som ska ha den mittersta platsen i Jimmies knä.

    Eller som Jimmie sa: En regering som SD ger sitt stöd kan inte kallas borgerlig utan präglad av SD.

    Man kan ju hoppas att Jimmie inväntar nästa ordinarie val innan han agerar för att få till en SD-präglad regering.
  • FDFMGA
    Flash Gordon skrev 2021-07-09 11:41:23 följande:

    Fortfarande ingen av de bägge partiaktiva socialdemokraterna som vill förklara "nazi-taktiken" ...


    Jag tror att du fått det där om bakfoten.

    Ingen av dem är partiaktiv, det har bägge förklarat för dig åtskilliga gånger.

    Sen må det vara en helt annan femma om du hört något annat under tomtarnas vaktparadTomte

    Fast det var onekligen gulligt när du klockade hur lång tid det tog innan den socialdemokratiska partiapparaten responderade på dina inläggSkrattande


Svar på tråden Hur mycket kan Socialdemokraterna minska?