Inlägg från: Padirac |Visa alla inlägg
  • Padirac

    Hur mycket kan Socialdemokraterna minska?

    Flash Gordon skrev 2021-07-10 15:28:47 följande:
    Daterat. Skadligt för samtalet. Panikartat.

    En förlust för demokratin att inte kunna tala med alla invalda.

    Men det kändes nog bra i magen där ett tag från 2006/2010 och framåt.

    .
    Nu känns det nog inte lika bra, skulle jag tro. Den där känslan att man är på väg att förlora och inte kan göra någonting åt det. Frustrationen det skapar. Det hat som väller fram som. Sorgen över det man känner är på väg att glida en ur händerna.

    Men verkligheten vinner alltid i slutänden.

    Jag skulle tro att de flesta sossar ligger någonstans mellan "denial" och "anger" nu

     


     
    Jag tror att socialdemokratiska om partiet om någonting befinner sig i acceptansläget, de vet att de inte längre är ett 40%-parti utan att de måste förhandla och kompromissa i det parlamentariska läge som nu råder.

    Finns det partier som säger att de inte kommer att förhadla och kompromissa  - i betydelsen att ingen kan få allt men alla kan få någonting?   

    Det är väl fortfarande SD som säger att de inte kommer att backa från sina ultimata krav för att stödja en regering. Det är också från SD, SDs svans och vurmare som det rens hatet mot S, C, L, MP kommer.
  • Padirac
    Anonym (Direktörn) skrev 2021-07-20 11:22:12 följande:
    I praktiken har MP kontrollerat vissa frågor sen 1998. De stora partierna har låtit det ske. De har kallat det för att "ta ansvar", men som så ofta är det precis tvärtom.

    Att låta MP styra invandringspolitiken i 20+ år har gett oss en gängkriminalitet vars tentakler numera når ut i näringslivet, rättssystemet och troligen även regeringen. Jag tvivlar starkt på att Sverige klarar att ta sig ur detta. Med sittande regering är det definitivt omöjligt att vända detta.

    När barn blir skjutna gör regeringen ett par trötta uttalanden och somnar sedan om i hängmattan. Det är oacceptabelt.
    Moderaterna vet visst allt om hängmattor

    sverigesradio.se/artikel/6179463

    "I hängmattan med Ulf Kristersson

    ...

    !  oktober 2010 blev Strängnäsbon Ulf Kristersson socialförsäkringsminister i Fredrik Reinfeldts regering. Att det skulle bli politik för hans del var inte helt självklart. Han drömde om ett yrke som läkare, men istället blev det ekonomistudier i Uppsala.

    Politik har alltid varit en stor del av Ulfs liv. Han var under några år ordförande för Moderata ungdomsförbundet och redan som 25-åring hamnade han i riksdagen.


    I hängmattan talar Ulf Kristersson inte bara om rollen som minister, det handlar även om träning, föräldraskap och om intresset för fotografering. Han hoppade nämligen av sina studier när han blev erbjuden ett årslångt vikariat i fotoaffären Expert i Eskilstuna."


  • Padirac
    Anonym (Direktörn) skrev 2021-07-20 12:48:17 följande:
    Du refererar till 2010. Då var kanske inte hotet från gängkriminaliteten lika allvarligt.
    2013 stoltserade Ulf med sin hängmatta i svensk PS
  • Padirac
    Anonym (Direktörn) skrev 2021-07-31 17:47:50 följande:
    Var inte länge sedan regeringen drev igenom en ny lag som enbart syftade till att 9000 afghaner utan asylskäl skulle få stanna.

    Det finns ingen reglering. Invandringen styrs enbart av hur många som tar sig hit i kombination med rent godtycke.

    Gränserna är vidöppna. Åker man t.ex tåg från Danmark så existerar ingen gränskontroll.
    Det är många år sedan kontrollerna infördes vid Öresundstågen  - när det startade upp reste jag ett tag via Sturup istället för att resa via Kastrup+ Öresundståget.

    Senare då jag åter reste genom Kastrup+ Öresundståget var det ofta personer som saknade giltiga papper för inresa som leddes av i Hyllie

    www.oresunddirekt.se/se/jag-arbetar-i-danmark/pendla-over-%C3%B6resund/granskontroll-vid-inresa-i-sverige

    "Den svenska polisen utför gränskontroll när du reser till Sverige från Danmark. Det innebär att du ska uppvisa giltig resehandling vid resa mot Sverige. Läs om vad det innebär för dig som pendlar mellan Sverige och Danmark och vilken resehandling som är godkänd."

    polisen.se/om-polisen/polisens-arbete/granspolisen/resor-inom-eu-granskontroller/

    "
    Gränskontroll vid inre och yttre gräns

    Polisen har det övergripande ansvaret för gränskontrollen. Syftet är bland annat att motverka illegal migration, hot mot den inre säkerheten, och gränsöverskridande brottslighet.


    Med inre gräns menas Schengenländernas gemensamma landgränser, flygplatser och hamnar med förbindelser till och från länder som ingår i samarbetet. Med yttre gräns menas ländernas övriga landgränser, flygplatser och hamnar.


    Det beror alltså på var en person kommer från, respektive ska resa till, om personen ifråga passerar en yttre eller inre gräns. Om en resenär anländer till Sverige från ett land som ligger utanför Schengen passerar han eller hon en yttre gräns. Om resenären anländer från ett land inom Schengen passerar han eller hon en inre gräns.


    Kontroll vid inre gräns

    Resor inom Schengenområdet är närmast att jämställas med inrikesresor. Detta kompenseras bland annat med att medlemsländerna noggrant kontrollerar sina yttre gränser. Polisen har det huvudsakliga ansvaret för kontrollverksamheten. Kustbevakningen medverkar vid gränskontroller till sjöss.


    Kontroll vid yttre gräns

    De yttre gränserna får bara passeras vid särskilda gränsövergångsställen under bestämda öppettider. Vid de yttre gränserna genomförs kontroller, både vid in- och utresa."




    polisen.se/om-polisen/polisens-arbete/granspolisen/tillfalliga-granskontroller/

    "
    Sverige har haft tillfälligt återinförda gränskontroller vid gräns mot andra länder som ingår i Schengensamarbetet, så kallad inre gräns, sedan november 2015. Regeringens beslut om att återinföra gränskontroll vid inre gräns baseras på bedömningen att det fortsatt finns ett hot mot den allmänna ordningen och den inre säkerheten i Sverige.

    Polismyndigheten bestämmer var och hur gränskontroll ska genomföras och kontrollerna ska anpassas till vad som nödvändigt för att värna allmän ordning och inre säkerhet. Polisen kontrollerar att du har giltiga resehandlingar med dig."

  • Padirac
    Anonym (Direktörn) skrev 2021-07-31 21:32:00 följande:
    Sannolikheten för att bli kontrollerad på Öresundståget är lika stor som att åka dit för fortkörning i norrlands inland. I stort sett noll. Det är fakta.


    Nu har jag pga pandemin inte åkt senaste året, men före det så kontrollerades giltiga ID-handlingar av polis som klev på tåget. När de inre kontrollerna startade var det kontroll som genomfördes av väktare för att komma ut på perongen på Kastrup.

    kanske är det annorlunda nu.

    De gånger jag åkt bil över har det också varit kontroll av giltiga ID-handlingar
  • Padirac
    Anonym (Direktörn) skrev 2021-07-31 22:14:39 följande:
    Jag har också blivit kontrollerad när jag åkte bil 2015, men det var sannerligen inte mycket till kontroll. Hade nog funkat med ett körkort från flingpaketet.

    Senaste gångerna jag och mina vänner åkt tåg så har ingen kontroll skett och tågen har f.ö varit fullpackade med människor som såg ut som de skulle kunna ha utomeuropiskt härkomst, men det kan jag såklart inte veta.
    polisen.se/aktuellt/nyheter/2020/september/granspolisen-bemoter-kritik-efter-id-kontroll/

    "Gränspolisen har under de senaste dagarna ifrågasatts i media sedan en mörkhyad man, i samband med en id-kontroll, fått lämna tåget för vidare kontroll på perrongen.

    - Jag förstår att filmklippet som spridits i sociala medier från händelsen väcker känslor, men det kan finnas omständigheter bakom polisens agerande som inte framgår av filmen, säger Thommy Brännström, chef för gränspolisen i region Syd.


    Händelsen utspelade sig den 11 september på Hyllie station i Malmö. Där utför gränspolisen så kallad inre gränskontroll för att säkerställa att passagerare som reser in i Sverige med tåg har rätt att vistas i landet.


    - När vi går på ett tåg kontrollerar vi samtliga passagerare. Om en passagerare inte vill medverka i en kontroll kan vi behöva be personen att gå av tåget eftersom vi inte kan uppehålla tåget. Det är vad som har skett här.


    Mannen menar själv att han blivit särbehandlad på grund av sin hudfärg.


    - Vi har tydliga riktlinjer för hur kontroller ska gå till. Att göra ingripande baserat på en persons etniska ursprung och utseende är inte förenligt med polisens värdegrund, säger Thommy Brännström.


    Thommy Brännström framhåller att polisen har rätt att utföra kroppsvisitation, men det ska inte används rutinmässigt.


    Den som anser sig blivit illa behandlad har möjlighet att själva göra en anmälan. Då hanteras ärendet av avdelningen för särskilda utredningar och en oberoende instans granskar händelsen.


  • Padirac
    Anonym (Direktörn) skrev 2021-07-31 22:14:39 följande:
    Jag har också blivit kontrollerad när jag åkte bil 2015, men det var sannerligen inte mycket till kontroll. Hade nog funkat med ett körkort från flingpaketet.

    Senaste gångerna jag och mina vänner åkt tåg så har ingen kontroll skett och tågen har f.ö varit fullpackade med människor som såg ut som de skulle kunna ha utomeuropiskt härkomst, men det kan jag såklart inte veta.
    www.oresundsinstituttet.org/fakta-granskontroller/

    "Mellan 1952 och 2015 förekom inga gränskontroller i Öresundsregionen, i enlighet med den nordiska passunionen och sedan Schengenavtalet. Men den 12 november 2015 införde Sverige tillfälliga gränskontroller för resande från Danmark och Tyskland, i samband med flyktingkrisen. Sedan dess har det kontinuerligt genomförts svenska gränskontroller av resande från Danmark till Sverige och sedan den 12 november 2019 även danska gränskontroller av resande från Sverige till Danmark. Under coronapandemin har först Danmark och sedan Sverige delvis stängt gränserna och intensifierat gränskontrollerna, men under 2021 har båda länderna åter börjat öppna upp. Den 31 maj tog Sverige bort alla coronarelaterade reserestriktioner från Danmark, medan Danmark den 26 juni lättade på reserestriktionerna från Sverige.

    Genom åren har gränskontrollerna haft tre huvudsyften:


    att kontrollera asylmottagandet och förhindra terrorism (från och med 12 november 2015)
    att sätta stopp för gränsöverskridande kriminalitet (från och med 12 november 2019)
    att minska smittspridning under coronapandemin (i perioder från och med 14 mars 2020)"
  • Padirac
    Anonym (Direktörn) skrev 2021-07-31 22:14:39 följande:
    Jag har också blivit kontrollerad när jag åkte bil 2015, men det var sannerligen inte mycket till kontroll. Hade nog funkat med ett körkort från flingpaketet.

    Senaste gångerna jag och mina vänner åkt tåg så har ingen kontroll skett och tågen har f.ö varit fullpackade med människor som såg ut som de skulle kunna ha utomeuropiskt härkomst, men det kan jag såklart inte veta.
    "Att resa från Danmark till Sverige

    Sedan den 31 maj 2021 är det åter fritt att resa in i Sverige från Danmark, så som före coronapandemin. Det finns inte heller längre några rekommendationer om karantän efter inresan.


    Danskar, som har besökt Sverige, behöver sedan den 26 juni 2021 inte gå i karantän eller genomföra ett covid-test efter inresan till Danmark.


    Om de svenska reglerna för inresa under coronapandemin går att läsa mer om här. De svenska gränskontrollerna som motiveras med att skydda landets säkerhet och förhindra terrorattentat finns dock kvar – läs mer här."!

    "


    Sveriges gränskontroller mot Danmark och Tyskland


    Den 12 november 2015 införde Sverige en tillfällig inre gränskontroll för trafiken från Danmark och Tyskland. Den 4 januari 2016 införde Sverige dessutom ett så kallat transportöransvar som omfattade resande från Danmark och Tyskland. Det tvingade tåg-, färje- och bussbolag att införa id-kontroller, eftersom transportöransvaret innebar att de bara fick tillåta de resenärer som kunde visa upp en giltig legitimation att åka med till Sverige.


    Bakgrunden till regeringens beslut om gränskontroller och transportöransvar var att en stor mängd asylsökande och migranter kommit till Sverige under flyktingkrisen, som var som mest intensiv under hösten 2015. Gränskontrollerna motiverades med att den stora mängden ankommande flyktingar innebar akuta utmaningar för viktiga funktioner i samhället.


    Sedan dess har gränskontrollerna förlängts och det finns inget planerat slutdatum. Resenärer kontrolleras bland annat vid tågstationen i Hyllie, vid Öresundsbron och vid färjelägena i Helsingborg och Trelleborg. Motivet till kontrollen har dock förändrats över tid, till att vid de senaste förlängningarna handla om landets säkerhet och att förhindra terrorattentat. Även utformningen har förändrats och numera sköts gränskontrollen av svensk polis samt civilanställda pass- och gränskontrollanter.


    Den 4 maj 2017 avskaffade Sverige transportöransvaret och därmed id-kontrollerna vid resa med tåg, buss eller färja från Danmark och Tyskland till Sverige. Samtidigt förstärktes gränskontrollen.


    När gräns- och id-kontrollerna infördes ökade restiden för främst tågresenärerna med upp till det dubbla, samtidigt som antalet avgångar minskade. En betydande anledning till den ökade restiden var att två kontroller gjordes: en id-kontroll vid Köpenhamns flygplats i Kastrup, då passagerarna var tvungna att byta tåg, och en gränskontroll vid ankomsten till Sverige. Avskaffandet av id-kontrollen och en tidsmässigt förkortad gränskontroll i Hyllie har dock gjort att mertiden nu är under fem minuter för trafiken i riktning mot Sverige, jämfört med i riktning mot Danmark."

  • Padirac
    Anonym (Direktörn) skrev 2021-07-31 22:14:39 följande:
    Jag har också blivit kontrollerad när jag åkte bil 2015, men det var sannerligen inte mycket till kontroll. Hade nog funkat med ett körkort från flingpaketet.

    Senaste gångerna jag och mina vänner åkt tåg så har ingen kontroll skett och tågen har f.ö varit fullpackade med människor som såg ut som de skulle kunna ha utomeuropiskt härkomst, men det kan jag såklart inte veta.
    www.swedenabroad.se/sv/om-utlandet-f%C3%B6r-svenska-medborgare/danmark/reseinformation/lokal-reseinformation/in--och-utresebest%C3%A4mmelser/

    "

    Inom Norden gäller passfrihet för nordiska medborgare. Även om du inte behöver pass för att besöka Danmark måste du kunna legitimera dig vid behov, samt uppvisa giltig resehandling vid inresa till Sverige. Medtag därför giltig ID-handling, till exempel pass, nationellt ID-kort eller körkort. 


    De tillfälliga ID-kontrollerna som transportörer genomfört på buss, tåg och färjor i Öresundsregionen sedan den 4 januari 2016 har upphört efter beslut från regeringen. Observera att ID-kontrollerna kvarstår på övriga färjor i enlighet med gällande sjösäkerhetslagstiftning.


    Polisen genomför dock fortsatt gränskontroll innan inresa till Sverige. Giltiga resehandlingar för nordiska medborgare är pass, nationellt ID-kort och giltigt körkort utfärdat i ett nordiskt land. Observera att det är resenären som har ansvaret för att kunna styrka sitt medborgarskap.


    För medborgare från övriga EU/EES-länder gäller giltigt pass eller nationellt id-kort. För personer med uppehållstillstånd eller visum i Schengen krävs att man, förutom dessa dokument, kan uppvisa giltigt pass. För medborgare från övriga länder gäller giltigt pass.


    Mer information om de tillfälliga gränskontrollerna finns på polisens hemsida.


    Senast uppdaterad 18 jun 2021, 12.55"
  • Padirac
    Anonym (Direktörn) skrev 2021-07-31 22:39:42 följande:
    Säkerligen förekommer det kontroller då och då. Men många tåf rinner rakt igenom.

    Sen kan man ju fråga sig hur vissa kan påstå att Sverige alltid haft reglerad invandring när gränserna stått på vid gavel före 2015 och man infört möjlighet att leva papperslöst i landet.
    Sverige är ingen polisstat som kontrollerar alla personers görande och varande - och med schengenavtalet så finns 'fri' rörlighet inom schengenområdet - så hur tänkte du dig att det inte skulle vara möjligt att leva under samhällets och myndigheternas radar?

    I en del andra länder nu och tidigare krävdes det att varje person registrerade sig direkt hos myndigheterna eller att den som försåg de inresande med boende gjorde denna registrering. 

    Invandring till Sverige har varit reglerad i alla tider - vill du ha exempel från de senaste 100 åren - om du inte själv kommer ihåg några av dessa alltså?
Svar på tråden Hur mycket kan Socialdemokraterna minska?