Inlägg från: KillBill |Visa alla inlägg
  • KillBill

    Hur mycket kan Socialdemokraterna minska?

    Flash Gordon skrev 2017-06-11 21:31:55 följande:
    Det är väl lite av poängen.

    Dessa lite åldrade sossar utan behov av att positionera sig för en karriär låter en hel del som SD:are i rätt många frågor.

    Föga oväntat eftersom SD idag i mångt och mycket är vad S en gång var, för 20-30 år sedan.

    Socialistpartiets nya ledare Benoît Hamon var tidigare utbildningsministern i François Hollande socialistregering medan Emmanuel Macron var dess ekonomiminister.  Medan Macron startat vänster/mitten partiet La république en marche som driver en politik som av allt att döma ligger nära den politik som de svenska socialdemokraterna vill driva så har Hamon drivit det franska socialistpartiet åt väster (tänk socialdemokraterna för 30 år sedan, löntagarfonder etc. så förstår du vad jag menar).


    Både Socialistpartiet och Nationella fronten (tänkt SDs rasism, SDs moralkonservatism och SDs vurmande för Vladimir Putin) gör katastrofval medan Macrons vänster/mitten politik går kraftigt framåt. Förstår du inte att det är väldigt dåliga nyheter för ditt äskade SD?


    Flash Gordon skrev 2017-06-12 06:16:19 följande:
    SD idag är till stora delar S då.

    Nyckelord: "då".

    S i idag är något helt annat: islamister, identitetspolitik, genus osv osv. Det vet vi.
    Flash, ingen tar dig på allvar och du tappar all din trovärdighet när du kallar Socialdemokraterna för islamister..
    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    FDFMGA skrev 2017-06-12 08:19:30 följande:
    Jag tycker man ska ta Flash och en del andra skribenter här på FL på stort allvar och se påståenden som att S är islamister för vad de är - visserligen befängda men inte desto mindre en slags indikator på tillståndet inom högerpopulismen.

    Jag tror att det finns en desperation över att utvecklingen går SD och de som vill se SD som en del av ett alliansunderlag går dessa förbi och att desperationen tar sig sådana uttryck som att S skulle vara islamister.

    Läser man lite på nätet så är ju inte Flash ensam om dessa synpunkter, särskilt på de genuint högerextrema sajterna så är påståenden som att S är ett landsförrädarparti som sålt sig till islamismen vardagsmat och en etablerad alternativ sanning.

    Ja självklart ska man ta Flash på allvar, Det blir bara, så som du konstaterar, befängt, när hen tar till påståendet att S skulle vara islamister..


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Kung Markatta skrev 2017-06-12 20:38:24 följande:

    Det räckte tydligen inte för S att lägga ner BB i Sollefteå med följd att kvinnor tvingades föda barn i bilen mitt i vintern när det var -20 ute. Nu läser man även följande:

    www.allehanda.se/vasternorrland/solleftea/cancersjuk-fick-inte-antibiotika-tvingades-vanta-flera-timmar-pa-ambulans-fran-solleftea-till-sundsvall

    En cancersjuk man i Sollefteå ombads av läkare att omgående komma in till Sollefteå sjukhus på grund av sina stegrande provvärden.

    Men när mannen kom till sjukhuset var akutkirurgin på Sollefteå sjukhus stängd och mannen tvingades vänta på sjuktransport till Sundsvall - en väntan som dröjde nära sex timmar. Först på natten var mannen framme på Sundsvalls sjukhus.

    Nu menar Ivo att det finns brister i undersökningen och övervakningen av patienten under väntetiden på akutmottagningen. Det saknas dokumentation om patientens vitalstatus och allmäntillstånd. Mannen befann sig flera timmar på akutmottagningen utan att bli bedömd eller undersökt av sjuksköterska eller läkare och någon behandling påbörjades inte.


    Denna händelse skedde alltså 6 månader innan sjukhuset i Sollefteå lades ner och om du har följt debatten så vet du att beslutet att lägga ner sjukhuset i Sollefteå handlat om att man vill öka kvaliteten genom att satsa ordentligt på 2 sjukhus i Västernorrland i stället för tre.


    Patienten hade fått bättre vård om han hade fått komma till ett sjukhus som var öppet och bemannat än ett mindre sjukhus av Sollefteås storlek där alla avdelningar inte alltid var bemannade så det är mycket troligt att det som hände inte hade inträffat idag.


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Kung Markatta skrev 2017-06-12 20:38:24 följande:

     


    Vad du tycker du om att 500 barn väntar på vård i alliansens skrytbygge NKS som kostat stockholmarna flera tiotals miljarder kronor? Nu pratar man om krissituation och att det kan ta upp till ett år för ett barn att få en operationstid (just nu står 500 barn i operationskön och den växer hela tiden).



    omni.se/500-barn-i-operationsko-till-nya-sjukhuset/a/3nj6L


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Flash Gordon skrev 2017-06-13 08:42:38 följande:
    Därför att Sverige i princip har en nolltillväxt över de senaste 15-20 åren.

    Vi får inga nya pengar i samhället att skapa ny välfärd för.

    Om man då inte håller i pengarna 100% effektivt så måste kostnaden för detta tas från exempelvis sjukhus.

    Så länge vi inte får en tillväxt så blir vi så illa tvugna att acceptera en sänkning av välfärdens nivåer. 

    Skillnad på 60- och 70-talet då det fannns en nettotillväxt mot befolknignsökningen på runt 4% årligen. Det var då vi tyckte att vi hade råd med att bygga ut alla välfärdssystem.

    Var har du fått uppgiften att Sverige har haft nolltillväxt de senaste 15-20 åren? Uppgiften stämmer inte. Sverige har under denna period haft positiv tillväxt alla år utom 2009 och 2012.


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Flash Gordon skrev 2017-06-14 06:30:27 följande:
    Från bland annat denna video.

    Förklarar pedagogisk ca 6-7 minuter in.

    Men då måste man förstå att det handlar om BNP per capita och att "nolltillväxt" är ett bildligt uttryck som i själva verket innebär några tiondelars tillväxt per år, i snitt.

    Dessa tiondelar räcker dock inte alls om man vill utveckla välfärden.

    Jag har ju förklarat för dig att du ska ta den där Jensevik med en nypa salt. Om du hade kontrollerat uppgifterna så hade du funnit att Jenseviks påståenden inte stämmer.  


    Näringslivets ekonomifakta har sammanställt Sveriges BNP per capita från 1950 och framåt så det är relativt enkelt att själv kontrollera Jenseviks påståenden (www.ekonomifakta.se/Fakta/Ekonomi/Tillvaxt/BNP-per-capita/)



    Gör du det så ser du att den genomsnittliga ökningen av BNP per capita, de senaste 20 åren, har uppgått till 2,46% och att den rödgröna regeringen just nu har en ökningstakt på 2,49%. Det var bara under alliansens tid vid makten som ökningen var låg. Kanske Jenseviks uttalande bara gäller BNP utveckling vid alliansstyre?


    Sedan är det intressant att sätta Sveriges ökning av BNP per capita i en internationell kontext. Då ser man att Sveriges BNP per capita har ökat mer än Finland och Danmark (länder med låg befolkningstillväxt). Sveriges BNP per capita har också ökat mer än stora Europeiska ekonomier som Tyskland, England och Frankrike.


    BNP per capita, PPP (fasta internationella $ 2005) 1990 - 2015




    www.google.se/publicdata/explore&met_y=ny_gdp_mktp_cd&idim=country:SWE:NOR:FIN&hl=sv&dl=sv#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=ny_gdp_pcap_pp_kd&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=region&idim=country:SWE:FIN:DNK:DEU:GBR:FRA&ifdim=region&hl=sv&dl=sv&ind=false
    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Flash Gordon skrev 2017-06-14 09:41:16 följande:
    Ja du har den personliga uppfatninger ja, men du får faktiskt visa på vad i hans siffor som är fel om det ska vara så.

    Och det gör du inte genom att lägga in egna siffror och argumetnera utifrån utan du måste använda hans siffror och visa på felen i hans resonemang.

    En av er är nationalekonom och har jobbat som expert på området i 30+ år. Den andre är en glad amatör med en åsikt. Tills experten är motbevisad på de siffror han presenterar får expertens ord gälla som mer trovärdiga.

    Även Sanadaji mfl:
    http://cornucopia.cornubot.se/2015/01/sverige-har-haft-fallande-bnp-per.html

    Lita andra tidsperioder och lite andra siffor men samma slutsats - det står stilla. I bästa fall.

    Detta är också bland annat Jenseviks käpphäst. Vi måste styra om från fördelningspolitik till tillväxtpolitik. Så vi får något att fördela.
    Har du synpunkter på tillförlitligheten på uppgifter från näringslivets ekonomifakta?

    Borde vi inte kunna utgå från dessa siffror i en faktabaserad diskussion?

    Om du klickar på länken i mitt inlägg kan du själv kontrollera alla uppgifter men i stället väljer du att lita på uppgifter från en person som lagt upp en video på youtube och som inte lämnar några källor för sina uppgifter..
  • KillBill
    Flash Gordon skrev 2017-06-14 19:44:19 följande:
    Vill du försöka motbevisa Jensevik måste du motbevisa det ahn faktsikt säger och de siffror han använder. Inte komma med egna siffror.

    För andra: han till och med förklarar med siffror varför finansministern talade om "tomma lador".
    Det jag skriver om BNP tillväxt och tillväxt BNP per capita handlar inte om vad jag tycker utan det jag skriver baseras på officiell statistik. Varför kan du inte gå in och ta del av uppgifterna som jag länkat från näringslivets ekonomifakta (som bygger på uppgifter från SCB) eller den andra länken som hämtar uppgifterna från Världsbanken så tar vi diskussionen vidare därifrån?

    Jensevik har rätt att tillväxten var låg under den alliansledda regeringen åren 2009-2014 men det berodde på den globala lågkonjunktureren och krisen gällde alla länder i västvärlden. Det är faktiskt så att Sverige under den globala lågkonjunkturen hade en högre tillväxt än många länder i vårt närområde (Danmark, Finland, Tyskland osv). Jag tycker att man luras om man drar slutsatser kring tillväxten efter en lågkonjunktur och försöker koppla den låga tillväxten till helt andra faktorer än lågkonjunktur.
  • KillBill
    Anonym (mr happy) skrev 2017-06-14 21:18:32 följande:
    Okej...och varför har vi inte längre råd med det som tidigare uppfattades som självklart?

    Vi jobbar fler timmar än någonsin och är på många håll extremt mycket effektivare än för 40 år sedan.
    Vad är det för självklara saker som vi inte längre har råd med?
  • KillBill
    Flash Gordon skrev 2017-06-15 06:52:21 följande:
    Vill du visa att Jensevik har fel måste du använda samma siffror som han gör coh förkalara varför hans beskrivning av dem är felaktig.

    Inte ta fram egna som, oavsett källa, likaväl kan visa på något annat. Snarlikt, men annat. Det har vi sett så många gånger förr.

    Jensevik är alltås inte den enda ekonom som beskriver samma fenomen.
    I den intervju som du hänvisar till så redogör Jensevik för hur tillväxten har utvecklats i Sverige och han gör ett särskilt nummer av att det är BNP per capita som har utvecklats svagt i Sverige.

    Jag hänvisar till näringslivets ekonomifakta som hämtar sina data från SCB (Sveriges officiella statistik).

    BNP och BNP per capita är vedertagna och väl definierade nyckeltal.

    På vilket sätt menar du att jag inte använder samma siffror som Jensevik?
Svar på tråden Hur mycket kan Socialdemokraterna minska?