Inlägg från: Flash Gordon |Visa alla inlägg
  • Flash Gordon

    Hur mycket kan Socialdemokraterna minska?

    KillBill skrev 2017-04-23 20:57:08 följande:
    . De mindre antal på ca 10% av dessa yrkesgrupper dom kommer upp i lönenivåer på 38 200
    Källa på det?

    Totalt får 80000 ytterligare betala statlig skatt om regeringens får genom sitt förslag.

    Det finsn ca 20000 poliser, 140000 sjuksköterskor och 8000 barnmorskor.

    Många av dem betalar redan idag statlig skatt och deras medellöner/medianlöner ligger redan nära gränsen för statlig skatt (se ovan).

    Att det efter regeringens eventuella skattehöjningar bara skulle vara 10% av alla desa individer som betalar statlig skatt behöver visas med en länk.
  • Flash Gordon
    KillBill skrev 2017-04-24 21:37:50 följande:
    www.statistikdatabasen.scb.se/pxweb/sv/ssd/ST...
    Ja, men nu bad jag om en källa på att bara 10% av "dessa yrkesgrupper" betalar statlig skatt.

    Det du visar är två år gammal lönestatsitik och med den som bas kan vi anta att i alla fall runt en 20-25% av sköterskorna betalar statlig skatt år 2017.

    Samma även för de poliser du länkat till.

    Detta är alltså minst 25%.
  • Flash Gordon
    KillBill skrev 2017-04-24 23:09:42 följande:
    Lönerevisioner sedan 2015 kommer inte på något angörande sätt förändra bilden av att det är ytterst gå poliser och vårdpersonal som kommer upp i lönenivåer på 38 200 kronor eller mer per månad som gör att de måste betala statlig skatt. Det är nästan skrattretande att du försöker få det till att poliser och vårdpersonal tillhör den kategori på ca 30% som tjänar mest. Förstår du inte att det stora problemet är att sjuksköterskor och poliser är underbetalda?
    Du påstår att det bara är 10% som kommer att drabbas men du har ingenting att backa upp det påståendet med.

    Förståeligt nog eftersom jag heller inte sett någo räkna ut det exakt.

    Det du länkar är lönestatistik från 2015.

    En lönestatistik som dels visar att stora delar av grupperna redan år 2015 har sin 25:e-percentil ligger på (kommande?) statlig skatt för år 2018.

    Dels inte heller innehåller övertidsersättningar vilket drar upp än fler över statlig skatt-gränsen.

    Ditt påstående håller helt enkelt inte för en granskning.
     
  • Flash Gordon
    KillBill skrev 2017-04-24 23:09:42 följande:
    Lönerevisioner sedan 2015 kommer inte på något angörande sätt förändra bilden av att det är ytterst gå poliser och vårdpersonal som kommer upp i lönenivåer på 38 200 kronor eller mer per månad som gör att de måste betala statlig skatt. Det är nästan skrattretande att du försöker få det till att poliser och vårdpersonal tillhör den kategori på ca 30% som tjänar mest. Förstår du inte att det stora problemet är att sjuksköterskor och poliser är underbetalda?
    Du gär dessutom ett logiskt felslut.

    Du tror att det faktum att stora delar av en grupp behöver betala statlig inkomstskatt innebär att andra delar av gruppen samtidigt inte kan vara "underbetald".

    Istället visar detta förhållande det asurda i ett vanliga knegare med vanliga löner skall drabbas av statlig inkomstskatt. Att gränsen för denna är allt för låg.
  • Flash Gordon
    KillBill skrev 2017-04-25 09:47:15 följande:

    Det är ett felaktigt påstående att stora delar av poliser och sjuksköterskor skulle få betala statlig skatt.


    Tar du exempelvis en vanlig sjuksköterska så uppgick medianlönen (50 procent av de anställda har lika eller lägre lön än medianlönen) år 2015 till 30 800 kr. och för en polis till 31 400 kr. Om vi räknar med en löneutveckling pö 6% så ligger medianlönen för en sjuksköterska år 2017 på  32 648 och för en polis på 33 284 kr. Detta är alltså långt ifrån gränsen på 38 200 kr när man måste betala statlig skatt.


    En sjuksköterska som har nöjet att tillhöra den lilla skara som har en lön på exempelvis  39 000 kronor per månad (6 352 kr högre månadslön än vad hälften av sjuksköterskorna tjänar) kommer betala 160 kr per månad i statlig skatt. Är det verkligen något att förfasa sig över? Jag tror att de sjuksköterskor som har så hög lön att de betalar statlig skatt gärna är med och bidrar till en förbättrad välfärd. 


    Det felaktiga påståendet är ditt om att "10% av dessa grupper" drabbas av statlig skatt.

    En mer rimlig gissning - utifrån de siffror vi har att tillgå - är att en 20-30% av dessa grupper omfattas av statlig skatt 2018.

    När uppemot var tredje barnmorska, polis eller operationssköterska drabbas av statlig skatt så börjar det bli avsevärda grupper av helt vanliga knegare och LO-medlemmar som plötsligt faller in under det som de flesta nog skulle se som höginkomsttagare och dessas pålagor.

    Det du har visat med dina siffror är att gränsen för statlig skatt är orimligt låg.
  • Flash Gordon
    KillBill skrev 2017-04-25 10:13:11 följande:

    Det är rimligt att vi har en progressiv skatt


    Det är inte rimligt att vanliga knegare ska behandlas som höginkomsttagare och behöva drabbas av statlig skatt.
  • Flash Gordon
    kvarnfot skrev 2017-04-25 11:39:43 följande:
    Återigen pratar du om grundlönen....
    I dessa grupper är OB samt övertid väldigt vanlig, därför klagar nu deras fack mfl...
    SCB har, förvirrande nog, olika defintioner på "månadslön" beroende på vilket område som avses men för kommuner och landsting gäller att det bara är den "fasta kontanta lönen" som presenteras:

    http://www.scb.se/sv_/Hitta-statistik/Temaomraden/Loner-och-arbetskostnader/Begrepp-och-klassificeringar-i-lonestatistiken/

    "Summan inne­håller ej rörliga tillägg såsom exempelvis ersätt­ning för OB, över­tid, jour och bered­skap."
  • Flash Gordon
    Rataxes skrev 2017-04-25 19:25:39 följande:
    Den skattehungriga vänstern förnekar sig aldrig. Det går naturligtvis inte att förstå att sjuksköterskans/polisens köpkraft ökar lika mycket med sänkt skatt.
    Lafferkurvan tycks vara ett okänt begrepp.
    Och då har Sverige inte ens en inkomstkris utan en utgiftskris. Åtminstone när Alliansen lämnade över hade Sverige mer skatteintäkter än någonsin tidigare.

    Det är inte högre intäkter som behövs utan lägre utgifter.
  • Flash Gordon
    KillBill skrev 2017-04-26 15:55:03 följande:

    Att  Sverige hade mer skatteintäkter än någonsin när Alliansen förlorade makten är en sanning med modifikation. Då bortser man nämligen från att den svenska befolkningen ökade med drygt 600 tusen människor under åren 2007 till 2014. Ställer man statens intäkter i relation till antal innevånare (statens intäkter per capita) så minskade statens intäkter under alliansen tid vid makten.


    Din påstådda modifikation är dock rätt ointressant då kostnaderna för samhället inte ökar linjärt mot befolkningsökningen.

    Sverige hade, när Alliansen lämnade makten, mer pengar än någonsin att handla välfärd för. Ladorna var sprängfyllda. Detta tack vare de dynamiska effekterna av löneskattesänkningarna som gav fler arbetade timmar co hdärmed fler skattekronor in - trots en formellt sett lägre skatteprocent.

    Det finns ingen intäktskris. Det finns bara en utgiftskris.

    Sverige har helt enkelt dragit på sig för höga utgifter de senaste åren.
  • Flash Gordon
    KillBill skrev 2017-04-26 15:38:20 följande:

    Du måste läsa längre ner i sammanställningen. Den statistik som jag refererar till ingår i SCBs lönestrukturstatistik och i den statistiken ingår rörliga lönetillägg såsom OB ersättning, ansvarstillägg, etc. även eventuella beskattningsbara förmåner ingår i statistiken. 


    Så kan det vara. Likväl så ingår inte övertid i siffrorna.

    Den faktiska inkomsten är alltså högre än den som presenteras i listorna.
Svar på tråden Hur mycket kan Socialdemokraterna minska?