Inlägg från: Ewald01 |Visa alla inlägg
  • Ewald01

    Hur mycket kan Socialdemokraterna minska?

    FP som numera heter L har jag fått fram som "rekommenderat parti att rösta på" för något år sen när jag testade valkompassen.

    Partiet verkar dock inte alltid ha "liberala 
    åsikter".

    Vanligtvis är det mycket vanligt att liberala partier vill avskaffa värnplikten. 

  • Ewald01

    Det händer inte ofta.

    En politiker har bytt parti. Han bytte från Miljöpartiet till Högerpopulsterna.

    Undrar hur noga han läser partiernas partiprogram ....

    wien.orf.at/news/stories/2836709/

    Han är emot jämställdhet och gillar inte Miljöpartiets trafikstrategi. 

  • Ewald01

    Analys av partier:

    Nu hittade jag ändå ngt som är mindre bra med C.

    Vad jag förstår så vill C avskaffa Allemansrätten? Alltså att alla har rätt till att plocka svamp och bär och röra sig i skogarna osv. trots att de inte äger skogen?

    Det är inte så bra.

    Jag tycker t.ex. att EU-migranter från Östeuropa ska plocka svamp och bär istället för att tigga och sen sälja dessa skogsprodukter till restauranger eller företag som handlar med mat/exporterar mat.

    Då skulle de kunna få in pengar .... 

    Sen ska ju vi alla ha samma möjlighet, men för de flesta av oss är det väl inte intressant. Det är viktigare att kunna cykla eller vandra i skogen .... eller plocka bär för att kunna göra sin egen marmelad.

  • Ewald01
    Anonym (Guttaperka) skrev 2017-04-15 14:37:19 följande:
    Finns ett problem,beroende på hur man ser det, nämligen att bärplockarna i vissa fall kan ha rätt till avtalsenlig lön om det handlar om en anställning (tycker jag är fullständigt rimligt för att förhindra att utländska bärplockare kommer hit under förespegling att det finns lätta pengar att tjäna).

    För övrigt börjar jag helt återfå förtroendet för socialdemokraterna. Nu hoppas jag bara man kan hänga av mp (och c för den delen) och verkligen driva sin politik (samt kontrollera sin vänsterfalang inom partiet). Har faktiskt aldrig haft så stort förtroende för Löfven!

    Är däremot orolig för Kinberg Batra som ser väldigt sliten ut (brukar annars vara stilig och självbehärskad och säker).
    Som bärplockare får man väl jobba som egen företagare - om man får säga så. Man plockar bär/ svamp och säljer de till den som betalar mest för dem. Bärplockare/ svampplockare var ju aldrig ett yrke utan att plocka svamp är väl mer ett hobby. 

    Har man större mängder f
    år man väl i regel sälja till ngt bolag som handlar med mat respektive exporterar mat. Man får i regel betalt per kg.

    Jag vet inte hur man d
    å skulle kunna få (fast) lön. 

    I dagens läge är det mer så att priset på svamp/bär är så lågt att de flesta företag som handlar med svamp/bär har lagt ner. Ofta täcks ju inte kostnader för distribution längre. I regel är det väl östeuropeiska företag som levererar kantareller och bär. Blåbär och hallon levereras ofta från Spanien vad jag konstaterar när jag handlar.

    Tidigare var det s
    å att företag som köpte bär/svamp hade sammelplatser på landet. Ofta var det (kvinnliga) pensionärer (som inte ens hade körkort och inte var så rörliga) som drev sådana sammelplatser. Det var ofta folk från området som brukade plocka svamp. Ofta barn, jordbrukare, arbetslösa, pensionärer osv. .... 
    .. man kunde inte direkt leva p
    å det, men barn sparade ofta t.ex. till en cykel och var man duktig hade man råd med en cykel efter säsongen .

    Företagen 
    åkte sen runt i kylbilar och hämtade alla svamp/ bär. Österrikiska företag brukade till och med exportera svamp och bär till Tyskland (München).

    Så var det i alla fall när jag var liten. 

    Min idé är att folk fr
    ån Östeuropa kunde starta med att plocka svamp och bär och sälja/ distrubuera dem till t.ex. restauranger. Bättre än att sitta utanför Centralstationen och tigga i alla fall!

  • Ewald01

    Så om romerna börja med att plocka svamp och bär kan de inte samtidigt sitta och tigga. De har inget fast jobb utan kan jobba hur de vill och när de vill. 

    En bra idé tycker jag ... och kanske skulle man d
    å kunna köpa svenska bär till rimligt pris igen. Matbutikerna är ju väldigt dyra med sina bär från Spanien!

  • Ewald01
    Rataxes skrev 2017-04-15 19:32:03 följande:
    Jag är för ett avskaffande av allemansrätten, som bl.a. inneburit att skogsägare fått planteringar förstörda av skoterförare som inbillat sig att skoteråkande på annan mark ingår i allemansrätten, att markägare drabbats av olagliga läger med nedskräpning och förstörelse m.m.
    Allemansrätten betyder inte att man kan kasta skräp i skogarna. Det är en annan sak. Man kan ju ha Allemansrätten, men samtidigt ha regler som gör det att man kan straffas om man slänger sin skräp i skogen.

    Visst kan det i praktiken vara svårt att hitta den som slänger skräp i skogen.

    Sen kan det generellt vara omöjligt att "bevaka" sin skog. Om du t.ex. 150 ha skog, hur vet du om någon annan har varit inne och plockat svamp? Du måste i princip bygga ett stängsel. 

  • Ewald01
    Nu hoppas jag bara man kan hänga av mp

    Miljöpartiets förslag om att fotboja ska beläggas på personer som fått avvisningsbeslut och bedöms vara en säkerhetsrisk har väckt kritik. Det är ett tydligt exempel på Miljöpartiets svårigheter att hitta sin plats.

    Miljöpartiet försöker just nu hitta sin plats i Sveriges partilandskap. 
    Jag håller med författaren här. Miljöpartiet kan tappa en hel del av sina väljare till andra partier. De kör ett program som deras väljare troligtvis inte kommer att godkänna ....

    www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article24728062.ab

    De komemr att tappa väljare till V, FI och C om de fortsätter så här!
  • Ewald01
    Anonym (Guttaperka) skrev 2017-04-17 08:49:51 följande:
    Det är också min bild av hur bärplockning brukade se ut en gång i tiden. En stor del övertogs sedan av "polacker" som de kallades i folkmun. Jag uppfattade dem som relativt flitiga, men med en tendens att skräpa ner mm på sina uppställningsplatser.

    Sedan började samvetslösa företag locka thailändare (!!!) till Sverige under förespegling att det skulle gå att tjäna pengar. Vad de inte nämnde var att en flitig plockare som jobbade jämt knappt kunde betala för mat/husrum/hemresa, så flera grupper blev strandade vid säsongens slut (vet inte om det var svenska skattebetalare som fick betala för deras uppehälle och hemresa i slutänden). I vart fall var det ett bedrägeri i stor skala som ledde till att sådana händelser kommer att undvikas i framtiden, genom att de lockande företagen är tvungna att utge lön. Därmed blev väl också bären för dyra och flera uppköpare fick lägga ner. (Bara min bild av det hela, och jag har inga direkta källor).

    Beträffande tiggare är deras problem var de ska leta bären och försörja sig och bo under tiden de plockar. Det är möjligt att någon slulle kunna organisera tiggarna att plocka, men då möts de av samma krav som beträffande thailändarna. De enda som jag tror organiserad bärplockning skulle fungera för är lokalbor som vet var bären finns och som har erfarenhet (ditt inlägg antyder att du känner till hur påfrestande bär och svampplockning kan vara).

    Men i sak håller jag ju med att det vore bättre att det plockades bär än att det tiggs (tror dock att det finns mer att tjäna på att tigga än att plocka bär, om man inte erbjuds avtalsenlig lön, vilket aldrig kommer att hända).
    Jepp, när polackarna respektive konkurrensen från Polen kom försvann uppköparna. Jag har en gång sommarjobbat åt en uppköpare, men det var väl för 20 år sen.

    Det gick helt enkelt inte att driva verksamheten med vinst. Vissa svampplockare "vattnade" sina kantareller för att öka vikten. Dessa kantareller hade sen sämre hållbarhet. I regel hade man också viktminskningar. Viktminskningar betyder förluster för företagaren. 
    Speciellt stensoppar är mycket känsliga och man måste se upp för att man inte köper dålig vara som man sen kan kasta bort!
    Sen fick man i regel lagra alla svamp (och bär) i kylhuset och det kostade pengar att driva den.

    Javisst vore det bra om Romerna skulle utveckla ngn slags verksamhet kring svamp- och bärplockning istället för att tigga! 

    Bor man på landet finns ju skogar runt om och då behöver man ingen bostad osv. ... svampplockning är ju mer ett hobby. Det går väl inte att finansiera en resa från och till Thailand och samtidigt leva på svampplockning och sen göra vinst också. Helt utopiskt! 
    Vill folk från Thailand komma hit och plocka svamp måste de vara medvetna om att det mer bör ses som Sverige-semester (som kan kosta pengar). 

    Vill man tjäna lite pengar med svampplockning måste man bo nära skogen och ev. sälja till ngn krog/ restaurang i närheten som betalar ett bra pris och vill ha bra och färsk vara. Man måste undvika långa bilresor utan får förknippa försäljningen med t.ex. handla mat osv.

    Men som sagt, Allemansrätten ska inte avskaffas!
  • Ewald01
    FDFMGA skrev 2017-04-23 22:11:59 följande:
    Men det vet du väl att vi socialdemokrater är Macronkramare i nästan samma utsträckning som skrikhögern är SD-kramare.

    Nu är det ju en valomgång kvar - men min favorit fick flest röster.

    Jag hörde nyss Ann Linde (S), kalla Macron socialdemokratSolig
    Macron är en mittenkanidat. Han är varken höger eller vänster. En optimal blandning

    Men bra att Macron vann i alla fall. Han fick också stöd av Centerpartiet i Frankrike.

  • Ewald01

    En diskussion som delvis har kommit upp under presidentvalet i Österrike är om gamla (t.ex. folk över 80) skulle ha rätt till att rösta i allmänna val.

    Det var inte bara Hofer som ville återkalla rösträtt på gamla och sjuka. Även Düringer var negativt till röstrött för folk över 75.

    Att återkalla rösträtt på gamla och psykiskt sjuka bryter dock mot mänskilga rättigheter enligt experter. Dessutom skulle väl de traditionella partierna knappast gå med på det.

  • Ewald01

    Undrar vilka förbud som väntar om SD kommer in i ngn regering i Sverige.

    I Österrike verkar det bli en massa konstiga förbud som de vill ha.

    Tidigare ville de ju ett "utskällningsförbud" .... "barnutskällningsförbud" eller vad man ska kalla det på svenska. 

    "Bra-uppförsel-regler" i alla fall.

    Det ska i alla fall vara förbjudet att skälla ut sina barn respektive att bråka med sina barn på gatorna eller offentliga platser vad jag har förstått.

    Konkret ville man bland annat ändra "bullerlagen". Det kräver dock en ändring av polisstrafflagen. 

    Das Gesetz regelt zum Beispiel die Lärm- und Geruchsbelästigung, die Tierhaltung und die ?Wahrung des öffentlichen Anstandes?.

    burgenland.orf.at/news/stories/2832847/

    Nu vill man även ha ett lag som förbuder trängsel om man går på gatorna. "Rempelverbot". Mycket konstiga lagförslag tycker jag.

    osterreich-nachrichten.eu/nachrichten/neues-gesetz-soll-rempelverbot-bringen

    Mit einer ungewöhnlichen Forderung ging am Freitag die burgenländische FPÖ an die Öffentlichkeit: Mit dem "Rempelverbot" soll rücksichtsloses Verhalten unterbunden werden.

    orf.at/stories/2389265/

    Der burgenländische Landeshauptmannstellvertreter Johann Tschürtz (FPÖ) hat heute ein neues Polizeistrafgesetz mit einer Reihe zusätzlicher Verbote angekündigt. Unter anderem soll es ein ?Rempelverbot? geben. Darüber hinaus werde es verschärfte Regeln geben, um den öffentlichen Anstand zu wahren. Was mit öffentlichem Anstand gemeint ist, werde das neue Gesetz genau definieren.


    Ett tiggeriförbud (som man tidigare ville ha) verkar enligt författningsdomstolen bryta mot författningen.

    Konstiga lagförslag i alla fall .... 

  • Ewald01

    Rökförbud på alla offentliga platser. Det vore bra!

    Idéen fanns ju tidigare (2012). Men varför händer det ingenting? Man ser ju fortfarande rökare på perrongen? Är det ingen som kontrollerar förbudet?

    www.aftonbladet.se/nyheter/article14526121.ab


    Centerpartiets andre vice ordförande och barnläkaren Anders W Jonsson vill se ett förbud på balkonger, uteserveringar och perronger, säger han till Svenska Dagbladet.


    Rökarna får gott leta sig någon annanstans, tycker han.

  • Ewald01

    Valet i Österrike: Hur mycket kan de Gröna minska. 3,9 % har de nu enl. prognoserna. 4 % behöver de för att komma in i riksdagen igen .... 

    En miljöpartist som har "startat eget" fick genast 4,3 % och är inne i riksdagen nu ... hmm ... men allt gick väl på bekostnad av moderpartiet.

  • Ewald01
    Bobby Clarke skrev 2017-10-15 19:51:41 följande:

    Intressant att även Österrikarna inser att socialdemokratisk bidragspolitik inte är framtiden!


    S tappade ju inte jämfört med förra valet, det är miljöpartiet som hamnade i ett fiasko ....

    Österrike har alltid varit ett land där högerpopulistiska partier klarade sig bra. FPÖ verkar dock inte uppnå "toppresultatet" som de fick i valet 1999.
  • Ewald01

    Sen är poströsterna inte inräknade i valresultatet.

    Hoppas att de Gröna hamnar över 4 % i det slutliga valresultatet!

  • Ewald01

    När det gäller Sverige så tycker jag att MP och FI borde gå ihop och skapa ett gemensamt parti. 

    TILLSAMMANS ligger de ju tydligt över 4 %. De kan d
    å kanske få 6 % ....

  • Ewald01
    Kung Markatta skrev 2017-10-16 23:37:35 följande:
    Kan vara intressant att titta på en opinionsundersökning med fördjupningsfrågor som gjordes på valdagen:

    www.sora.at/fileadmin/downloads/wahlen/2017_NRW_Grafiken-Wahltagsbefragung.pdf

    Vi ser då att S i Österrike, precis som i Sverige, har problem med att locka unga väljare medan de är förhållandevis starka i de äldsta åldersgrupperna:

     


    S brukar ju kalla sig för arbetarparti men de har ett lägre stöd bland arbetare än bland befolkningen som helhet:

     


    Det är återigen pensionärerna som räddar S från fullständiga katastrofsiffror. Arbetarväljare föredrar istället i hög grad det som vissa kallar för populistpartier. Nästan 60% av arbetarväljarna röstar på "populisterna" medan S samlar mindre än 20% bland de som borde vara deras kärnväljare.
    Jag har tidigare röstat på SPÖ i Österrike, men det har tyvärr blivit omöjligt nu.

    Det kan till och med bli en koalition mellan SPÖ och FPÖ *katastrof*.
    Nej tack!

    Bättre att rösta p
    å NEOS eller de Gröna (Grünen) ... men hur det ser ut för tillfället kommer vi inte att se de Gröna i parlamentet längre .... 3,8 % räcker inte ....
  • Ewald01

    Det gick inte bra för Socialdemokraterna i Tjekien heller. Det var parlamentsval i Tjekien i fredags och Socialdemokraterna fick bara 7,3 %. Till och med kommunisterna fick mer.

    Intressant är att piratpartiet hamnade på 10,8 %. 

    www.parties-and-elections.eu/czechia.html

    Socialdemokraternas väljare söker sig kanske allt mer till andra partier - i alla fall i vissa länder i Europa (Tjekien, Nederländerna, Frankrike...)

  • Ewald01
    Anonym (Skytt) skrev 2017-10-22 16:05:33 följande:
    Såg detta med det går minst sagt en blå/invandringskristisk vind längst hela Europa.. Socialdemokraterna går bakåt överallt.
    Delvis är det väl så.

    Men i Nederländerna och Frankrike var det inte direkt invandrings- respektive EU-kritiska partier som ökade. De Gröna i Nederländerna ökade mycket kraftigt. Även det socialliberala partiet D66 ökade med ungefär 4 %.

    Macron i Frankrike är inte heller EU- kritisk eller emot invandring. 

    I Norge tappade högerpopulistiska Fremskrittspartiet. Där ökade de Gröna, Centerpartiet och Vänsterpartiets motsvarigheter. Men för ett maktskifte räckte det inte.
  • Ewald01
    Anonym (Skytt) skrev 2017-10-22 17:01:47 följande:
    Gemensamma nämnaren är att socialdemokraterna minskar eller motsvarigheten och det i alla val. I Tyskland har de inte fått så dåligt utan var väl på 30 talet de nådde såna bottenresultat.. Även i Norge segrare de borgliga partiet och där får man också se det som att deras borgerliga är mer tuffa. I Holland tog folkpartiet flest mandat och vad jag förstår det som en blågrön regering.

    Så ja högervindar i hela Europa, sen beror det ju på vilka nyheter man läser. Aftonbladet och co menade ju att det var ett nederlag för högern under tyska valet när det verkliga nederlaget var för Merkel som sagt.
    Men om andra partier (motsvarande vänsterpartiet, miljöpartiet eller socialliberala partier) ökar till bekostnad av Socialdemokraterna har det ofta inte med en högersväng att göra ...
Svar på tråden Hur mycket kan Socialdemokraterna minska?