Inlägg från: Anonym (deprimerad) |Visa alla inlägg
  • Anonym (deprimerad)

    DU skapar DITT liv!

    Det är lätt att säga att man väljer hur man mår, men allt för många kan faktiskt inte det.

    Hur ska man kunna vara lycklig om man inte vet vad lycklig innebär? Hur ska man kunna må bra, när allt man gör för att må bra ger en ångest, skam- och skuldkänslor? 

    De flesta depressioner börjar med att man mår lite dåligt. Det gör vi alla till och från och det går inte att komma ifrån. Vi kommer drabbas av sorg, besvikelse mm. Men har vi fått verktygen att hantera dessa känslor så kommer perioden av dåligt mående gå över. Har man däremot inte fått verktygen för hur man hanterar dessa känslor (eller för den delen fått fel verktyg) så kommer måendet inte gå över. Visst man kan trycka undan det och hitta saker som gör att man kortsiktigt mår bättre. 

  • Anonym (deprimerad)
    Anonym (Vill inte vara offer) skrev 2015-04-03 12:41:31 följande:
    Men kan du inte låta bli att vara för på då? Du är ju ändå medveten om problemet o att du skrämmer folk. Terapi?
    Kan du inte låta bli att vara lam? Du är ju ändå medveten om problemet. Terapi?
  • Anonym (deprimerad)
    Lord Hans skrev 2015-04-03 20:03:56 följande:
    Vem väljer hur  du mår om inte dig själv?
    Dina nivåer bla noradrenalin, serotonin och dopamin bestämmer hur du mår. Det är just dessa nivåer man försöker normalisera med antidepressiva mediciner.

    Du kan påverka dem med din vilja precis lika mycket som du kan läka ett brutet ben med din vilja. 
  • Anonym (deprimerad)
    Anonym (Ansvar) skrev 2015-04-04 00:14:15 följande:
    ja fast du behöver inte gå och vara euforisk jämt. Inte poängen. Utan att du ska vara tillfreds med ditt liv och känna lycka av det.
    Det betyder inte att du är hög på lycka jämt.

    Och du missar poängen igen. Signalsubstanserna styr ditt grundmåeende, inte om du är hög på lycka. Det är svårt att vara lycklig om du har helt fel på kemin i hjärnan och den säger att du är totalt värdelös och borde ta livet av dig. 

    Klinisk depression. Det är en sjukdom som gör att folk mår dåligt. Men de har mått dåligt länge innan de får sin diagnos. En del inser vad de lider av innan de tar livet av sig, andra inser det aldrig utan blir bara ännu en tragedi. Att säga åt en som är deprimerad eller har nån annan psykisk diagnos att bara skärpa till sig och vilja vara lycklig är ungefär lika smart som att säga till nån som brytit ryggraden att skärpa till sig och vilja gå. 


    Det är egentligen väldigt enkelt och vi som drabbas är oftast offer för vår uppväxt. Det betyder inte att vi drar på oss offerkoftan utan att vår depression beror på vår uppväxt och en genetisk sårbarhet. Vi väljer inte att vara sjuka.
     
    När jag började hos min KBT-terapeut så ville hon höra min livshistoria. Efter att jag berättat den så sa hon bara "Jag är inte förvånad att du har problem med depression och ångest, jag är förvånad över att det ändå tog så här lång tid innan du kraschade totalt" 

  • Anonym (deprimerad)
    Anonym (Ansvar) skrev 2015-04-04 21:07:02 följande:
    det är väl klart som fan du skapar ditt eget liv. Det liv jag lever har jag helt skapat själv. Jag lever med den man JAG valde, jag jobbar som det JAG valde att utbilda mig till, jag bor i den stad JAG valde att bo i, jag har ett barn för att JAG valde att ha det, jag har en hund för att JAG valde att ha det osv osv osv. Jag har valt allt i mitt liv och därmed så har jag skapat mitt liv. som sagt sjukdomar kan man inte göra så mycket åt men inställning tar en lång. jag har vetat vad jag velat ha i mitt liv och jag har jobbat för det. HÅRT! Och det har lönat sig.

    Jag har varit mobbad både psykiskt och fysiskt hela mitt liv, en pappa som stack och en mamma som hade för lite tid och för lite pengar och som slet som ett djur. Men jag har ALDRIG skyllt på dessa omständigheter i mitt liv. Mitt liv har jag ansvar för och är jag i en dålig relation är det MITT fel, hatar jag mitt jobb är det MITT fel osv osv.
    Den som inte klarade skolan som barn. Valde hen själv det eller kunde det vara så att omständigheter gjorde att hen inte kunde välja att klara skolan?

    Den som är arbetslös, har hen valt det eller kan det finnas omständigheter som gör att hen inte får ett jobb?

    Jag har också vetat vad jag velat med mitt liv och har jobbat hårt för det. Och ändå sitter jag här, utbränd, deprimerad och sjukskriven på heltid. 
  • Anonym (deprimerad)
    Anonym (Ansvar) skrev 2015-04-05 16:46:42 följande:
    ja du kan ju inte skylla på något annat för att DU inte klarar skolan. Det är bara du som kan ändra det.

    samma sak med att du är arbetslös. Det är bara DU som kan göra något åt det. Och visst man kan ha mycket problem som gör det svårare att jobba. Men kolla Steven Hawking. Han har stora funktionsnedsättningar i de mesta i sin kropp och han kan jobba ändå. Han är ett praktexempel på att man kan välja sitt liv och lycka ;)

    Hur är det med alla andra som har ALS har de haft samma möjligheter som Hawking eller kan det vara så att han har turen att föddas med en hög intelligens som gör det möjligt för honom att leva ett helt annat liv än hur hans liv hade sett ut om han varit som gemene man?


    Klart det kan finnas massor med anledningar till varför en inte klarar skolan. Dyslexi, mobbing, vanvård, misshandel, NPF-diagnoser, låg intelligens (ej tillräckligt låg för att vara på särskola) osv. Det handlar extremt sällan om att barn väljer att inte klara skolan. 

    Även vid jobb kan sjukdomar, funktionsnedsättningar och personlighet göra det svårt eller omöjligt att jobba. Vart ska en lågbegåvad person med ALS-jobba? Hur mycket jobb finns de för dem som inte är stresståliga, sociala och duktiga på att sälja sig själva?


    Alla har vi olika bagage och det bagaget påverkar vilka val vi kan göra. Och vi kan aldrig vara helt säkra på vilka konsekvenser våra val kommer att ha, vi kan göra mer eller mindre kvalificerade gissningar. 

Svar på tråden DU skapar DITT liv!