Inlägg från: Tom Araya |Visa alla inlägg
  • Tom Araya

    Har du förtroende för regeringen?

    Regeringen har lagt ett förslag på en grundlagsändring av yttrandefrihetsgrundlagen och tryckfrihetsförordningen. Snart ska riksdagen fatta beslut om den. Ett nytt beslut ska dessutom fattas av en nyvald riksdag efter höstens val för att regeringens förslag ska träda i kraft.


     


    Förslaget  till grundlagsändring innebär allvarliga inskränkningar i offentlighetsprincipen och yttrandefriheten. Förslaget innebär bland annat att privatpersoner förbjuds att få tillgång till offentliga handlingar, via t.ex. rättsdatabaser över domar. Men det gäller inte alla, t.ex. medieföretagen Schibsted och Bonniers, banker, regeringskansliet och företag kommer fortsättningsvis få tillgång till rättsdatabaser.


     


    Detta är inte bara orättvist. Det strider också mot den grundläggande tanken i den svenska offentlighetsprincipen.  Alla oberoende av ekonomisk ställning ska ha samma rätt att få tillgång till offentliga handlingar.
    ...

    www.stoppagrundlagsandringen.com/

  • Tom Araya
    KillBill skrev 2018-02-22 07:11:05 följande:

    Lagförslaget har kommit till för att skydda vanliga människor och förhindra kommersialiseringen av den svenska offentlighetsprincipen.


    Som du säker vet så har företaget Lexbase sedan några år tillbaka mot betalning sålt uppgifter om människor som är dömda, frikänd eller haft en tvist i domstol. Laxebase har kunnat göra detta genom att skaffa sig ett utgivningsbevis som gett siten samma ställning som de medier som skyddas av yttrandefrihetsgrundlagen och komma ifrån reglerna i personuppgiftslagen.


    Det var aldrig tänkt att företag på detta sätt skulle kunna profitera på personuppgifter och det är bra att regeringen stoppar detta missbruk.


    Här kan du läsa om människor som kommit i kläm pga. av att Laxebase  har hängt ut oskyldga människor.


    www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/ytterligare-kritik-mot-lexbase
    Fast detta är väl ingen lagändring som  kommer att stoppa Lexbase!?
  • Tom Araya
    KillBill skrev 2018-02-22 07:11:05 följande:

    Lagförslaget har kommit till för att skydda vanliga människor och förhindra kommersialiseringen av den svenska offentlighetsprincipen.


    KillBill skrev 2018-02-22 07:40:56 följande:

    Med största sannolikhet är det företaget Laxbase som ligger bakom sajten stoppagrundlagsändringen.com som du länkar till och som är fylld med propaganda för att Laxebase ska kunna fortsätta att ta betalt för uppgifter om privatpersoner.


    Jag har svårt att se varför någon blir upprörd över att det för sajter som Ledarsidorna ska finnas ett krav på utgivningsbevis och ansvarig utgivare om de vill sprida personuppgifter. Det är bra att privatpersoner skyddas genom att det vid publicering av personuppgifter finns ansvarig utgivare som kan ställas till svars om felaktiga uppgifter sprids.



    Jag har svårt att se att det är vad förslaget syftar på. Lagändringen stoppar inte Lexbase, utan reglerar bara vem som får nyttja tjänsten. All media som publicerar personuppgifter är en del av kommersialiseringen av offentlighetsprincipen.

    Jag undrar varför Bonnier är remissinstans för ärendet om grundlagsändring?

  • Tom Araya
    KillBill skrev 2018-02-22 19:59:31 följande:
    Lexbase kommer försvinna om lagen går igenom eftersom Lexbase i princip bara har privatpersoner som kunder.
    KillBill skrev 2018-02-22 20:04:21 följande:
    Förslaget går ut på att hindra företag som t.ex. Lexbase att bygga upp stora register, med uppgifter från offentliga register, om folk som förekommer i brottsregister för stt sälja uppgifterna till allmänheten.
    Jag kan inte se någonstans i förslaget att det kommer att ske eller ens är syftet, utan enbart vilka som ska få möjlighet till tillgång till sådana sökfunktioner som Lexbase tillhandahåller.
    KillBill skrev 2018-02-22 19:59:31 följande:
    Företag som berörs av lagstiftning är normalt sett remissinstanser, det är mer regel än undantag. Så frågan är väl snarare varför du ifrågasätter Bonnier som remissinstans?
    Jag kan inte se något annat företag som remissinstans. Är Bonnier måhända för stora och mäktiga i mediebranschen? Ska man spä på det ytterligare?
    Vill Bonnier vara ensamma som mediebolag att få tillgång till databaser som Lexbase?
  • Tom Araya
    KillBill skrev 2018-02-24 01:40:05 följande:
    Har du aldrig funderat på varför moderaten Ann Heberlein har lierat sig med Johan Westerholm om han nu är socialdemokrat? Alla som lägger ihop ett plus ett inser ju att Johan W. inte är socialdemokrat.
    Du vill försöka påskina att Westerholms egna åsikter pekar ut vilket parti han har eller inte har sin hemvist i. Så om han röstar på s eller kanske t.o.m. även medlem, så är han ändå inte sosse enligt ditt sett att se det?
    Vad utesluter att en person med Westerlunds åsikter kan ses som sosse eller att han röstar på s?
  • Tom Araya

    Har jag lagt upp denna?


    UD fick tio exemplar av försvunnen FN-rapport

    Nej, den existerar inte. Det säger UD om den utvärdering som gjordes om Sveriges kampanj för en plats i FN:s säkerhetsråd. Men utredaren bakom rapporten säger att han både mejlade och lämnade in flera tryckta exemplar direkt till FN-enheten på UD.


    ? Alltså jag förstår inte detta riktigt, det måste jag säga, säger Anders Lidén.

    I juni 2016 stod det klart att Sverige röstades in i FN:s säkerhetsråd bland 15 andra medlemsländer. Det skedde efter en omfattande kampanj som senare kom att kritiseras för kontroversiella bjudresor.
    ...

    www.svd.se/ud-fick-tio-exemplar-av-forsvunnen-fn-rapport


  • Tom Araya
    När S tar från de minsta och ger till dem som har

    Åsa Regner är barn-, äldre- och jämställdhetsminister. Hon representerar partiet som ger bidrag till miljonärsbarn, men överväger att avskaffa personliga assistenter till barn med funktionshinder. När statsrådets utredare Gunilla Malmborg föreslår indragen LSS-assistans för barn under 12 år och vuxna över 80 år är det tecken på en stat i förfall.
    ...

    www.svd.se/nar-s-tar-fran-de-minsta-och-ger-till-dem-som-har
  • Tom Araya
    KillBill skrev 2018-02-24 10:49:34 följande:
    Att han propagerar för åsikter som inte är socialdemokratiska.Tror du att man kan vara Sverigedemokrat och vara för helt fri invandring? Tror du stt man kan vara moderat och vara för förstatligandet av alla privata företag osv?

    Det är möjligt stt Westerholm var socialdemokrat tidigare men de som läser Ledarsidorna idag ser att han inte pro
    Tom Araya skrev 2018-02-24 03:16:56 följande:

    När S tar från de minsta och ger till dem som har

    Åsa Regner är barn-, äldre- och jämställdhetsminister. Hon representerar partiet som ger bidrag till miljonärsbarn, men överväger att avskaffa personliga assistenter till barn med funktionshinder. När statsrådets utredare Gunilla Malmborg föreslår indragen LSS-assistans för barn under 12 år och vuxna över 80 år är det tecken på en stat i förfall.

    ...

    www.svd.se/nar-s-tar-fran-de-minsta-och-ger-till-dem-som-har


    Vad är det för svammel att att socialdemokraterna ör partiet som ger bidrag till miljonärsbarn? Finns det något parti som ligger på för att slopa nuvarande system med barnbidrag?

    Du vet väl att både Stefan Löfven och Åsa Regnér tagit avstånd från utredarens förskag att dra in LSS från barn och vuxna över 80 år?
    Självklart kan man se sig som att stå bakom ett parti utan att dela allt partiet står för. Så enkelriktade är inte folks åsikter och knappt någon skulle hitta något att rösta på om de ställde krav på 100% åsiktsmatchning. Man är ju inte ens alltid överens inom ett parti.
  • Tom Araya

    Här beskrivs riskerna för el-brist och problematiken med otillräcklig el-produktion och reglerkraft, som det kan innebära att i för hög grad förlita sig på förnyelsebara energikällor.

    Vad som inte nämns i artikeln är att vid sidan av vattenkraften så är kärnkraften en av våra allra viktigaste källor till sk reglerkraft (troligen utelämnat av politiska skäl).

    Det är alltså ur detta perspektiv som exempelvis Miljöpartiet vill avveckla både fossila bränslen och kärnkraft...


    Så hanterar vi vinterns utmaningar

    Svenska kraftnät har systemansvaret för el i Sverige. Det innebär att vi ska säkerställa att det är balans mellan den mängd el som produceras och den som förbrukas i Sverige, i varje givet ögonblick. Att balansen upprätthålls är viktigt för att elsystemet ska fungera och kunna tillgodose vårt samhälle med el. En av utmaningarna med balanshållningen är variationen i det svenska klimatet och de kalla vinterdagarna.
    ...

    www.svk.se/drift-av-stamnatet/drift-och-marknad/vinterns-utmaningar/

Svar på tråden Har du förtroende för regeringen?