Inlägg från: Tom Araya |Visa alla inlägg
  • Tom Araya

    Har du förtroende för regeringen?

    KillBill skrev 2016-09-21 13:19:58 följande:

    Varför göra det så komplicerat? Det finns kollektivavtal för tex lokalvårdspersonal både inom den privata och inom statliga/kommunala sektorn som reglerar vilken minsta lön man ska beroende på vilket ansvar som ingår i tjänsten och beroende på anställningstid. Om offentlig verksamhet fick ställa krav på kollektivavtalsliknande villkor så skulle inte företag kunna vinna upphandlingar genom att betala personalen svältlön på exempelvis11 kronor i timmen och på så sätt konkurrera ut företag (oftast svenska) som sköter sig och betalar ut anständiga löner. Jag tycker att det är fördjävligt att vissa partier i riksdagen låter detta vansinne (som drabbar svenska arbetstillfällen) att fortgå .


    Hade något parti ett förslag om kollektivavtal eller handlade alla förslag om kollektivavtalsliknande villkor?
  • Tom Araya
    KillBill skrev 2016-09-21 18:04:36 följande:
    Vad är det för punkt om utländsk arbetskraft som regeringen ska ha missat?
    Det var ett exempel på en punkt där en hårdare linje inte innebär det du påstår.
    Jag har inte närmare granskat och jämfört förslagen i detta från s och sd.
  • Tom Araya
    KillBill skrev 2016-09-21 19:02:57 följande:
    Vad är det för hårdare linje och på vilket sätt innebär den linjen inte det jag har sagt?
    Ställer man krav på att kollektivavtalsliknande villkor ska gälla oavsett om företagets anställda är svenskar eller polacker (eller annan nationalitet) så är det en hårdare linje än om det bara gäller svenska arbetare. Den hårdare linjen skulle ge mer rättvisa konkurrensvillkor samt förhindrar lönedumpning med utländsk arbetskraft. Lika lön för lika arbete, oavsett nationalitet.

  • Tom Araya
    KillBill skrev 2016-09-22 00:17:26 följande:
    De generösa flyktingmottagandet har ju senare resulterat i en ganska omfattande anhöriginvandring och i den gruppen är nog utmaningarna när det gäller integration lika stora som bland de flyktingar som sökt sin tillflykt till Sverige.

    Min uppfattning är att EUs medlemstater dels borde värna Dublinförordningen dels solidariskt borde hjälpa till att fördela de flyktingar som söker asyl i länderna vid EUs yttre gräns (det är orimligt att dessa länder själv ska få hantera ett stort flyktingmottagande pga krig och konflikter o närområdet). Hade EU hanterat flyktingar på detta sätt hade invandringen till Sverige varit mer begränsad.
    Sverige hade på egen hand kunnat genomföra en rad åtgärder som hade begränsat i vilka mängder som sökt sig till Sverige.
  • Tom Araya
    KillBill skrev 2016-09-22 00:44:21 följande:
    Det är just det som socialdemokraterna gör. Det ska inte vara någon löneskillnad om den anställde är svensk eller polack. Utförs jobbet i Sverige så ska kollektivavtalsliknande löner gälla.

    Det finns vissa skillnader mellan svensk och utländsk personal som rör exempelvis försäkringar men där sätter EUs regelverk hinder för Sverige att ställa krav på kollektivavtalsliknande villkor. Regeringens idé är att med den nya lagen gå så långt som det är möjligt.

    Här kan du läsa vad TCO förbundsjurist skriver om saken: tco.se/Aktuellt/Debatt/2016/fel-av-m-om-krav-vid-offentlig-upphandling/
    Följande är kopierat ur den text du länkar till:

    Om arbetet utförs av företag från ett annat EU-land som utstationerar personal till Sverige begränsas de krav som får ställas till att bara gälla lön, semester och arbetstid. Bakgrunden är en tolkning av EU:s regler om utstationering av arbetskraft. Maria Malmer Stenergard beskriver denna skillnad som något som skulle missgynna svenska företag.


    Förvisso skulle utländska utstationerande företag inte behöva uppfylla samma krav på försäkringar och avsättningar till pensioner. Men för den stora majoriteten seriösa svenska företag som i dag betalar löner och erbjuder arbetsvillkor som motsvarar de gängse på den svenska arbetsmarknaden skulle förslaget medföra en förbättrad konkurrenssituation.


    I dag kan företag från andra EU-länder som utstationerar arbetstagare till Sverige använda hemlandets lägre löner som konkurrensmedel, trots att arbetet utförs i Sverige. Det kommer de inte att kunna göra om förslaget i utkastet till lagrådsremiss genomförs. Även om fullständig konkurrensneutralitet inte uppnås är det en avsevärd förbättring.

  • Tom Araya
    KillBill skrev 2016-09-22 23:29:07 följande:
    Ja? Vad vill du säga med inlägget?

    Regeringens förslag verkar vara så långt som Sverige kan gå utan att bryta mot utstationeringsdirektivet.

    Kan du förstå varför SD avser att rösta nej till regeringens förslag som kommer att leda till att svenska företag får lättare att konkurrera om offentliga uppdrag? Förslaget kommer ju leda till att fler jobb stannar i Sverige.
    EU medger även kollektivavtal som krav. Vissa kommuner menar på att "kollektivavtalsiknande" avtal bara är komplicerat och kostsamt att hantera.
  • Tom Araya
    KillBill skrev 2016-09-24 18:44:37 följande:
    Ja, man kan undra vad den förra justitieministern pysslade med..
    ...eller förförra, han/hon innan det o.s.v.
    Varför har det inte alltid varit illegalt?
  • Tom Araya
    KillBill skrev 2016-10-05 13:17:07 följande:

    Tja en anledning till att regeringen agerar kan vara att problemet med sprängmedel och handgranater har blivit vanligare de senaste 10 åren. När Sverigedemokraternas ungdomsförbunds ordförande greps för innehav av en handgranat i samband med att Gudrun Schyman höll första maj-tal 1993 så kan vi i alla fall konstatera att den borgerliga regeringen valde att inte göra någonting.


    Ja, för att vara lite förutseende har visat sig på tok för mycket begärt av våra politiker.
  • Tom Araya
    KillBill skrev 2016-10-07 21:32:56 följande:

    Du gör dig bara löjlig genom att påstå att MP är ett islamistparti.  Moderaternas förste vice ordförande, Peter Danielsson har öppnat upp för ett samarbete med MP. Detta gjorde han efter vårens kris i MP där bla Mehmet Kaplan tvingades bort. Det du säger är så befängt och skulle om det var sant innebära att moderaterna är på väg att närmar sig islamismen (men ditt påstående säger nog mer om dig än om MP och moderaterna).


     


    Det är väl fortfarande samma moderater som tyckte att invandrare hade mer rätt till Sverige än svenskar, även om Reinfeldt nu är borta.
  • Tom Araya
    KillBill skrev 2016-10-07 23:11:54 följande:
    Varför påstår du att det finns moderater som anser att invandrare har mer rätt till Sverige än svenskar? Det går inte att ta dig på allvar när du håller på så.








    Dessutom sa Reinfeldt:



Svar på tråden Har du förtroende för regeringen?