Inlägg från: KillBill |Visa alla inlägg
  • KillBill

    Har du förtroende för regeringen?

    Tom Araya skrev 2016-09-20 22:57:09 följande:
    Du har fel! Folket har inte alls röstat för generöst flyktingmottagande eftersom vi röstar på det parti vi vill ha vid makten för de närmsta fyra åren, inte enskilda frågor....alltså, det är inte så systemet fungerar att vi röstar i enslida frågor, normalt sett.


    Ja men invandringen har varit viktiga valfrågor 2006, 2010 och 2014. I dessa val har både Alliansen och de rödgröna drivit en generös flyktingpolitik (det kan ingen ha varit omedveten om). Denna politik har också haft folkets stöd i större opinionsundersökningar exv SOM-institutets stora undersökning.
  • KillBill
    Tom Araya skrev 2016-09-21 00:09:54 följande:
    Det viktiga i sammanhanget borde vara att det sd ansåg avvek i s's förslag från deras eget (vilket fick dem att rösta mot)...existerar inte det?
    Regeringen vill skärpa lagstiftningen för att få bukt med den lönedumpning som har uppmärksammats bland privata utförare i offentlig verksamhet (det finns exempel på lokalvårdare som bara har tjänat 27 kronor per timme). Denna lönedumpning har resulterat i att företag som tillämpar schyssta anställningsvillkor diskrimineras.

    Därför föreslår regeringen att stat, myndigheter, kommun och landsting samt offentligägda företag ska få kräva schyssta villkor för leverantörernas personal (genom att göra det tillåtet att kräva kollektivavtalsliknande villkor i offentlig upphandling). Observera att det inte ställs krav på kollektivavtal).

    Sverigedemokraterna har tidigare krävt precis det som nu regeringen föreslår dvs att det ska vara tillåtet att ställa krav på kollektivavtalsliknande villkor i offentlig upphandling för att på så sätt förhindra att svenska företag och deras anställda diskrimineras. Om du läser den SD motion som jag länkat till några inlägg upp så ser du att det stämmer.

    Nu har emellertid sverigedemokraterna kovänt och hävdar att regeringens förslag skulle vara näringslivsfientligt och att förslaget riskerar att slå ut svenska småföretag. Detta stämmer inte vilket framgår av inköpsrådets analys inkopsradet.se/hallbarhet/sociala-krav/snurrigt-nar-sd-pratar-upphandling/

    Dessutom så är regeringens förslag så likt SDs eget förslag att den kritik som SD nu lämnar även måste gälla SDs egna motioner som har lämnats in till Sveriges riksdag (men SDs kritik bygger som sagt var på en felaktig analys).

    Om du läser den här artikeln så blir SDs svek tydligt.

    www.dn.se/ekonomi/fackforbundsrorelsen-rasar-mot-sd-stopp-for-sociala-krav-pa-upphandling/

    Det finns inget annat parti än SD som skulle kunna göra en sådan här sak utan att drabbas av mycket hårda protester och strider inom partiet och det visar sig än en gång att för sverigedemokraterna så är frågor om invandring det enda som betyder något. När detta går upp för vanligt folk så tror och hoppas jag många kommer att fly från detta parti och söka sig till partier som också har andra frågor på sin agenda.
  • KillBill
    Tom Araya skrev 2016-09-21 08:07:48 följande:
    Den från 2014?
    KillBill skrev 2016-09-21 07:57:43 följande:Nu har emellertid sverigedemokraterna kovänt och hävdar att regeringens förslag skulle vara näringslivsfientligt och att förslaget riskerar att slå ut svenska småföretag. Detta stämmer inte vilket framgår av inköpsrådets analys inkopsradet.se/hallbarhet/sociala-krav/snurrigt-nar-sd-pratar-upphandling/

    Dessutom så är regeringens förslag så likt SDs eget förslag att den kritik som SD nu lämnar även måste gälla SDs egna motioner som har lämnats in till Sveriges riksdag (men SDs kritik bygger som sagt var på en felaktig analys).

    Om du läser den här artikeln så blir SDs svek tydligt.

    www.dn.se/ekonomi/fackforbundsrorelsen-rasar-mot-sd-stopp-for-sociala-krav-pa-upphandling/

    Det finns inget annat parti än SD som skulle kunna göra en sådan här sak utan att drabbas av mycket hårda protester och strider inom partiet och det visar sig än en gång att för sverigedemokraterna så är frågor om invandring det enda som betyder något. När detta går upp för vanligt folk så tror och hoppas jag många kommer att fly från detta parti och söka sig till partier som också har andra frågor på sin agenda.
    Jag får intrycket att sd vidareutvecklat sitt förslag, det är inte en kovändning. En kovändning vore att vända sig bort från sådana här förslag helt och hållet.

    Du har inte kunnat svara på om s's förslag innehåller det sd säger sig sakna. Sd's kritik skulle vara lätt avfärdad om så vore fallet.

    Jag har förövrigt full förståelse för att sd är kritiska till vad de säger sig sakna i s's förslag, det är ganska viktiga delar som man inte bör bortse från om man ska vara seriös med förslagets syfte.

    Haha

    SD kritiserar regeringens förslag för att vara näringslivssfientligt. SDs förslag var möjligtvis, på någon punkt, lite hårdare än regeringens förslag och då är ju SDs eget förslag ännu mer näringslivsfientligt än regeringens förslag! Jag hade förstått om SD hade kritiserat regeringen för att inte vara tillräckligt långtgående men att kritisera regeringen för att vara FÖR långtgående visar bara på SDs falska retorik i denna fråga.
  • KillBill
    Kung Markatta skrev 2016-09-21 08:44:14 följande:

    Lagrådets svidande kritik av regeringens förslag:

    www.lagradet.se/yttranden/Miljo-,%20social-%20och%20arbetsrattsliga%20hansyn%20vid%20upphandling.pdf



    Just det! Och då är det ju positivt om de ändrar sig.

    Det är Svenskt näringsliv som vill göra kritiken från Lagrådet till allvarlig..


    Ardalan Shekarabis inlägg i debatten är mycket bra.


     


     "27 kronor i timmen för att köra våra äldre från vårdcentralen till hemmet. Elva kronor i timmen för att städa åt den offentliga sektorn. 35 kronor i timmen för att bygga kommunala skolor.


    Låter det otänkbart? Tyvärr är det den verklighet som uppstått i kölvattnet av lägstapris-upphandling och bristande respekt för schysta villkor på den svenska arbetsmarknaden.


    Regeringen har de senaste två åren arbetat med den största propositionen under mandatperioden vid sidan av statsbudgeten. Regeringen föreslår bland annat att det ska ställas krav på schysta villkor i offentliga upphandlingar. Det här är viktigt av flera anledningar. Varje år köper stat, kommun och landsting varor och tjänster för omkring 600 miljarder.


    Värdet av alla produkter och tjänster som produceras på uppdrag av offentlig sektor och som finansieras via skatten uppgår till en tredjedel av Sveriges totala ekonomi.


    Det ger politiker och tjänstemän en oerhörd makt att påverka samhällsutvecklingen. Den 30 november röstar riksdagen om förslaget på ny upphandlingslag. Den innebär i sak att det blir obligatoriskt att ställa krav på en lön att leva på och schysta villkor vad gäller arbetstid och semester.


    Svenska arbetare och löntagare skulle uppleva en förbättring i arbetsvillkor och levnadsvillkor.


     Seriösa företagare skulle ges en konkurrensfördel gentemot de oseriösa. Ingen lönedumpning ska få ske med skattebetalarnas pengar. Innan obligatoriska villkor bestäms ska facket och arbetsgivarorganisationerna haft tillfälle att lämna uppgifter om villkoren. De nya reglerna ska enligt förslaget träda i kraft den 1 januari 2017.


    Det skulle med andra ord finnas goda skäl att anta den nya upphandlingslagen.


    Men under veckan har Sverigedemokraterna deklarerat att de lierar sig med mäktiga ekonomiska intressen före att stå fast vid vad de tidigare har uttalat. Sverigedemokraterna blåser till strid och ansluter sig till borgerligheten i ännu en politisk fråga.


     Det riktigt sorgliga i den här historien är att oppositionen tycks grunda sitt beslut på en feltolkning av regeringens lagförslag. Det påstås att den nya upphandlingslagen kommer förhindra att samma villkor kan ställas på inhemska och utstationerade arbetstagare gällande lön, semester och arbetstid. Detta kunde inte vara mer fel. Det är precis tvärtom.


    En effekt av om upphandlingsförslaget röstas ned är att utländska utstationerade företag i exempelvis byggbranschen, i de kommuner som inte ställer sociala krav, kommer att få en konkurrensfördel jämfört med svenska företag som har schysta villkor för sina anställda.


    När Sverigedemokraterna och de borgerliga partierna meddelar att de kommer rösta ned regeringens förslag om schysta villkor i upphandlingar säger de samtidigt att de kommer att slå mot svenska företagare och svenska byggnadsarbetare.


    Jag kan bara fråga mig, vad har Jimmie Åkesson emot taxichaufförer, lastbilschaufförer, hårt arbetande löntagare och seriösa svenska företag?


    De framtida effekterna av oppositionens agerande är lätta att förutse. Konsekvenserna är att lönedumpningen kommer att fortsätta. Som löntagare i Sverige ska du kunna känna dig trygg med att du kan leva på din lön. Det är så vi bygger vårt land starkare och utvecklar den svenska modellen.


    När färdtjänst upphandlades i Stockholm hade lönerna dumpats till 27 kronor i timmen som lägst, visade Sveriges Radios granskning av taximarknaden förra året. När Skatteverket kontrollerade städbranschen låg de lägsta lönerna på 11 kronor i timmen.


    Tyvärr ska detta få fortsätta genom att Sverigedemokraterna och de borgerliga nu har deklarerat att de motsätter sig en av de viktigaste rättvisereformerna under det senaste decenniet.


    Men vi kommer inte att backa. Regeringen avser att blåsa till strid för den svenska modellen. Svenska kollektivavtal ska gälla i Sverige och alla måste kunna leva på sin lön. Och till Jimmie Åkesson kan jag bara säga, låt oss mötas på en byggarbetsplats, låt oss debattera den här frågan.


    Jag vill höra dig förklara varför en städare eller byggnadssnickare inte ska kunna få rimliga arbetsvillkor och löner. Den förklaringen är du skyldig oss alla"

    www.expressen.se/debatt/vad-har-sd-emot-hart-arbetande-lontagare/


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Moderno skrev 2016-09-21 12:59:47 följande:
    Att ställa krav på en lön att leva på, undrar vad som döljs bakom den formuleringen? Är det en lön att leva på här i Sverige/Stockholm eller i det land man kommer ifrån? Är det socialbidragsnormen man menar eller är det någon slags genomsnittslön för yrkeskategorin? Ska alla ha samma lön?

    Schysta villkor låter ju schyst, men vad menas med det? Är det schyst att ha fyra veckors semester när andra har fem? Ska alla ha samma arbetstid? Är det schyst?

    Tror det finns risk för sådana här märkligheter när man menar att tjänstemän och politiker, snarare än arbetsmarknadens parter ska sköta abetsvillkoren och att det kanske inte är så betryggande att ge "oerhörd makt" åt hobbypolitiker i kommunerna.

    Därför är det nog också klokt att skippa formuleringar "lön att leva på" och "schysta villkor" i en upphandlingslag. Med det sagt misstänker jag att det finns risk att SDs förslag är ännu sämre formulerat.

    Varför göra det så komplicerat? Det finns kollektivavtal för tex lokalvårdspersonal både inom den privata och inom statliga/kommunala sektorn som reglerar vilken minsta lön man ska beroende på vilket ansvar som ingår i tjänsten och beroende på anställningstid. Om offentlig verksamhet fick ställa krav på kollektivavtalsliknande villkor så skulle inte företag kunna vinna upphandlingar genom att betala personalen svältlön på exempelvis11 kronor i timmen och på så sätt konkurrera ut företag (oftast svenska) som sköter sig och betalar ut anständiga löner. Jag tycker att det är fördjävligt att vissa partier i riksdagen låter detta vansinne (som drabbar svenska arbetstillfällen) att fortgå .


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Kung Markatta skrev 2016-09-21 13:23:46 följande:
    Kritik från Lagrådet är alltid allvarlig.

    Lagrådet har alltid synpunkter på lagrådsremisser. Ibland sker det förändringar innan regeringen lägger fram lagrådsremisser på riksdagens bord men ofta anser regeringar att fördelar väger tyngre än nackdelar och lägger fram lagförslag utan att ta hänsyn till lagrådets synpunkter. Vi kan ta exemplet med de lagen om tillfälliga gränskontrollerna som infördes vid årsskiftet. Lagrådet lämnade oerhört allvarlig kritik mot det förslaget men regeringen valde ändå att lägga fram förslaget för riksdagen (eftersom regeringen ansåg att fördelarna vägde tyngre än nackdelarna). En majoritet av riksdagen, exempelvis sverigedemokraterna,  tyckte som regeringen och lagen är nu genomförd.


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Rataxes skrev 2016-09-21 13:39:20 följande:
    Jag tycker det är för djävligt att vissa partier i regeringen vill genomdriva ett vansinne som riskerar att stänga ute de flesta småföretag från offentliga upphandlingar. Varför hatar debilvänstern småföretagare?
    För övrigt anser jag att Rikspolischef Dan Eliasson omgående bör entledigas.
    På vilket sätt skulle småföretag stängas ute från dessa upphandlingar? Förklara är du snäll..

    Jag menar att det är precis tvärt om. Svenska småföretag går miste om affärer på grund av skumraskföretag som vinner affärer genom att betala svältlöner till sin personal. Detta är något som svenska småföretag sällan eller aldrig ägnar dig åt!
  • KillBill
    Rataxes skrev 2016-09-21 14:04:35 följande:
    Har du missat det faktum att de flesta småföretag saknar kollektivavtal och är enmansföretag?

    www.kuriren.nu/nyheter/smaforetag-avstar-redan-i-dag-fran-upphandlingar-8981550.aspx

    Vill du att "den svenska modellen" där arbetsmarknadens parter kommer överens om lönenivån ska överges till förmån för lagstiftning?
    För övrigt anser jag att Rikspolischef Dan Eliasson omgående bör entledigas.
    1. Lagförslaget innehåller inga krav på kollektivavtal.

    2. En viktig anledning till att småföretag avstår från att medverka i offentliga upphandlingar är den låga prisbilden (som bla beror på osund konkurrens). Med ett regelverk som leder till konkurrens på lika villkor kommer småföretagen ha lättare att vinna offentliga upphandlingar.
  • KillBill
    Tom Araya skrev 2016-09-21 17:36:58 följande:
    Hade något parti ett förslag om kollektivavtal eller handlade alla förslag om kollektivavtalsliknande villkor?
    Både SD och regeringen har föreslagit kollektivavtalsliknande villkor.
  • KillBill
    Tom Araya skrev 2016-09-21 17:33:10 följande:
    Nja....om det exempelvis skulle vara så att s missat punkten om utländsk arbetskraft så är det ingalunda varken näringslivsfientligt eller arbetarfientligt av sd att förespråka en hårdare linje.
    Vad är det för punkt om utländsk arbetskraft som regeringen ska ha missat?
Svar på tråden Har du förtroende för regeringen?