Moderno skrev 2016-08-23 23:39:45 följande:
Javisst, självklart. Situationen är exakt samma som om regeringen själv lagt fram budgeten. Men som du skriver måste den också få tillgodoräkna sig den eventuella positiva effekten av den tidigare regeringens budget (dvs den man i realiteten antog som sin egen genom att inte utlysa nyval).
Notera dock att jag talade om den ekonomiska politiken genom budgeten; statsskulden kan ju bero även av andra faktorer som regeringen inte alltid kan påverka., såsom effekter av en tidigare regerings politik. Om dessa effekter råkar inträffa först under en senare mandatperiod, måste dock dessa rimligen tillskrivas den förra regeringen.
Då är vi hyfsat överens. Om du går tillbaka till 2014 och läser Riksgäldens prognos över statsskulden utveckling så ser du att redan sommaren innan den nuvarande regeringen tillträdde så visste Riksgälden att staten hade behov av att låna nästan 100 miljarder kronor månaderna direkt efter valet (i december 2014).
Året efter regeringen tillträdde (2015) så låg statsskulden relativt still medan statsskulden i år har minskat rätt mycket (Riksgälden prognostiserar att statsskulden kommer vara lägre i januari 2017 än i januari 2015).
Man kan kritisera regeringens politik men om man hävdar att dess politik har drivit upp statsskulden så far man med osanning.