Inlägg från: Digestive |Visa alla inlägg
  • Digestive

    Har du förtroende för regeringen?

    KillBill skrev 2017-03-01 14:44:20 följande:
    Ja lönerna måste upp. Framförallt för sjuksyrror men också för poliser. 
    Då är det ju skönt att veta att regeringen redan har initierat finansiella polisinsatser - till efter valet 2018.

    Det gäller att hålla i valfläsket. Solig
  • Digestive
    Tom Araya skrev 2017-03-03 01:06:47 följande:
    Tom Araya skrev 2017-03-03 00:19:25 följande:
    Inget partis stöd kan rädda åtgärden från dess usla tillstånd, trist men sant.
    Så här svarade man från centerpartiet:

    "? Centerpartiet var med och tog beslutet. Då beslutade man att om läget försämras kan regeringen återuppta värnplikten. Och dit har vi kommit nu, säger han.


    Han fortsätter:


    ? Vi tycker det är viktigt att det bygger på frivillighet, så mycket som möjligt men vi har sett hur det ser ut med frivilligheten och vi inte har lyckats rekrytera tillräckligt många. Med det försämrade säkerhetsläget behöver vi nu öka volymen för att kunna förbättra försvaret."

    Det är bara det att det från s håll inte finns någon uttalad avsikt att öka volymerna, då kommer saken i en helt annan dager, utan man kör på mot planerade insatsorganisation 14, som genom s beslut dessutom är underfinansierad.
    Hade s velat finansiera försvaret hade kanske inte värnplikt ens behövts för att fylla ut de platser som saknar personal. Med (s)amma logik kan man ju presentera förslag på samma sätt att personalförsörja andra arbeten där personal saknas och rekryteringen haltar. Tycker du det är en rätt väg att gå?




    Hade hellre sett att vi utvecklade och fördjupade en yrkesarmé.

    Övrigt är överkurs för min del = upplys mig gärna.
  • Digestive
    Tom Araya skrev 2017-03-03 01:59:41 följande:
    Hur duktiga yrkessoldater än är så kan de inte bemanna fler system och finnas på fler platser samtidigt, där krävs kvantitet och är en oerhört viktig del av försvarsförmågan.
    Hur mycket det skulle kosta att hålla oss med en försvarsmakt som är fyra, fem gånger så stor eller ännu större törs jag inte tänka på om alla skulle vara anställda med den lönenivå som krävs för att fylla leden.
    Ok, men hur har USA gjort?
  • Digestive
    Tom Araya skrev 2017-03-03 10:40:08 följande:
    I USA har man gjort soldatyrket till ett yrke som är öppet för i stort sett alla. Klarar du inte kraven när du söker så får du flera chanser under tiden och kraven är generellt lägre än i Sverige. Där söker sig många till det militära som har dåliga betyg, låg utbildning och har svårt att hitta andra jobb. Det är mer spännande och ger bättre karriärsmöjligheter att ta soldatjobb än att jobba i köket på den lokala snabbmatssyltan. Man jobbar också under helt andra villkor där myndigheten tar ansvar för att nödvändiga utgifter hålls låga för sina soldater med låg lön.

    I Sverige ska du vara rätt soldatämne från början, både fysisk, psykiskt och intellektuellt. Man lyckades heller aldrig anpassa reglering av arbetstid utefter de speciella förhållandena i det militära, vilket innebär att många fältdygn kunde göra en usel lön hyfsad, men blev väldigt dyrt för försvaret.
    Flash Gordon skrev 2017-03-03 13:34:14 följande:
    Till att börja med har USA en federal försvarsbudget på ca 5300 miljarder kronor.

    Sedan finansieras delar av försvaret (delar av de olika Nationalgardena) av respektive delstat så kanske runt en 6000-7000 miljarder kronor lägger USA på försvaret.

    Och räknar du in allt annat som kontraspionage, militär övervakning osv så har du en budget på kanske 10000-12000 miljarder kronor.

    Så USA har råd att hålla sig med kontrakterad personal

    Sveriges försvarsbudget: 42 miljarder (2015).

    Miltitära jobb är ett "fattigmansyrke" iUSA.

    Man skriver normalt kontrakt på 4 eller 5 år, beroende på vilken del av försvaret man tar anställning i.

    En ganska liten del av försvaret är "elit" och den stora massan är "bara soldater".

    Du har hela Nationalgardet där anställningar ofta kan vara som vilket jobb som helst. Hela transportkompanier där du någon gång per månad eller halvår kommer in från ditt civila jobb och jobbar som lastbilschaffis eller nåt.

    Samtidigt har du extremt specialiserade Nationalgardestrupper där de flyger och underhåller top of the line stridsflygplan som Stealth bombaren B2, till exempel.

    I USA erbjuds du också gratis universitetsstudier till exempelvis läkare, tandläkare och ingenjör via försvaret - om du skriver på ett kontrakt där du förbinder dig att tjänstgöra i sex-sju år i försvaret efte examen. Som läkare, eller ingenjör.

    Så USA håller sig med yrkessoldater av en väldigt variende komplexitet och kompetens. Och de betalar massor för det.
    Ja, det var ju en viss skillnad. Tror ni att samma system hade fungerat i Sverige överhuvudtaget?

  • Digestive
    Flash Gordon skrev 2017-03-03 14:56:18 följande:
    Nä, för det finns en värderingsskillnad.

    I USA är patriotism, militären och att försvara ditt land bland det finaste som finns.

    "Thank You for Your service", som det så ofta heter från folk till militärer och veteraner.

    I Sverige härskar andra attityder gentemot försvaret och miltären. Vi har Miljöpartiet i regeringen.

    Det Sverige behöver, och kan klara av, är en gradvis uppbyggnad av volymer genom ett nystartat värnpliktssystem.
    Ok, det kanske inte är så dumt som det först lät i mina öron.

    Tack för engagemanget och håll till godo med den sällsynta extremen - att ha ändrat på någons åsikt, via nätet inte minst!

    Solig
    Tom Araya skrev 2017-03-03 10:40:08 följande:
    Lägger till Tom Araya då bedriften var delad.
  • Digestive
    Världsmedborgare skrev 2017-03-03 15:11:28 följande:
    Inte alls, då regeringen skapar förtroende genom att hålla sån´t här skit borta från makten.
    Och tråden handlar om det finns förtroende för regeringen, inte om sakfrågor.
    Jag tror nog att de flesta partier i riksdagen kan hålla polens EU-företrädare borta från makten i Sverige. Att ens föreslå att de skulle hota makten i Sverige är ganska förvirrat.
  • Digestive
    Tom Araya skrev 2017-03-03 16:24:51 följande:
    Nej, det ser jag ingen förutsättning för. Dels handlar det om de aspekter Flash Gordon tar upp, dels ekonomi, dels ett tunnare rekryteringsunderlag, dels högre grundkrav i Sverige. Även om jag tycker man kan se över kraven i Sverige så tycker jag inte man ska sänka sig till den nivån som är i USA och många andra länder. Skattereglerna är också annorlunda i USA, så där kan man spä på med en massa förmåner som i Sverige hade varit skattepliktiga.
    Till detta ska även räknas att vår värnpliktsutbildning höll erkänt hög nivå, även internationellt sett.
    Ok. Det sista låter ju lovande!

    Jag ångrar till viss del att jag valde vapenfri tjänst/civilplikt istället (utbildade mig till beredskapsman) men det är lätt att vara efterklok.
  • Digestive
    Tom Araya skrev 2017-03-03 18:03:41 följande:
    Civil utbildning som alternativ för värnplikt är inte att förakta, det är vad jag förespråkar som valbart alternativ om man gjorde verklighet av att de allra flesta genomgår någon försvarsutbildning inom värnpliktssystemet, istället för att sätta folk i fängelse som absolut inte vill bära vapen.
    Ygeman har dock klargjort att civilförsvaret inte kommer att byggas upp igen så länge han får bestämma.
    Absolut, vi som har utbildat oss inom civilförsvaret kan ju användas på många håll vid katastrofer - oavsett om det handlar om översvämningar, tågolyckor eller då i en krigssituation.

    Att vi inte blev inkallade vid flyktingkrisen är direkt bisarrt. Kan verkligen inte förstå poängen med att hålla inne med en sådan resurs i det läget. Hade utan problem kunnat vandra omkring vid gränsen och hjälpt till.
  • Digestive

    Vad regeringen gör som iallafall väcker hopp för min del är att inrätta Jämställdhetsmyndigheten (som ska stå klar i början av nästa år).

    Huruvida det inger förtroende är dock helt beroende på hur väl regeringen klarar uppgiften - att flytta över befintlig (och på håll en 20 år lång verksamhet) till en enda plats, görs inte hur som helst. Jag hoppas även att myndigheten blir precis så ideologiskt oberoende som en myndighet bör vara.

    Om någon vill fördjupa sig i ämnet så finns den här riksdagsdebatten att tillgå;  http://tinyurl.com/guq5gxz

Svar på tråden Har du förtroende för regeringen?