Padirac skrev 2022-04-17 16:35:51 följande:
Med tanke på de tekniska problem som funnits runt R2 så var det kanske ett ekonomiskt lätt beslut att att inte driva det vidare utan att stänga det i förtid.
www.nyteknik.se/opinion/hapnadsvackande-okuns...
"DEBATT. Förslaget om fortsatt drift av Ringhals 2 är ett bevis på stor okunskap. Eller så menar förslagsställarna att politiken ska köra över Strålsäkerhetsmyndigheten. Om det skulle bli verklighet ställs kärnkraftsäkerheten åt sidan, skriver Lars-Evald Kaliff, expert kärnkraftsunderhåll och debattör.
...
Det finns många faktorer som talar för att R2 ska fullfölja sin nedmontering som påbörjades sista december 2019. Den främsta är, den numera riksbekanta, bottenplåten i Ringhals 2:s reaktorinneslutning. Bottenplåten är en av flera barriärer för att i händelse av ett haveri förhindra radioaktiva ämnen att läcka ut till omgivningen.
Kortfattat kan sägas att mellan oktober 2015 och juli 2016 redovisade Ringhals kompletterande utredningar och analyser i denna fråga till SSM. Dessa omfattade bland annat en så kallad säkerhetsdemonstration, vilket innebär en stegvis genomgång och analys med pessimistiska antaganden av hela kedjan. Utifrån ett postulerat läckage genom bottenplåten identifierades möjliga läckagevägar och läckageareor, och därefter uppskattades möjliga läckagemängder ut genom inneslutningen.
Även konsekvenserna om vattnet från inneslutningen skulle ta sig utanför inneslutningen analyserades. Resultaten har slutligen jämförts med de referensvärden som gäller för utsläpp av radioaktiva ämnen till omgivningen.
Känslighetsanlayser
I analysen ingick även att genomföra känslighetsanalyser där ytterligare scenarier med avsevärt större antagna läckageareor prövades i teorin för att se om även dessa fall skulle resultera i acceptabla resultat. Ringhals kom fram till att strålsäkerhetsmässiga säkerhetsmarginaler uppnåddes och därmed fortsatt drift av Ringhals 2, även om skador med mindre djup än 3 mm lämnades kvar utan inspektion.
För Strålsäkerhetsmyndigheten innebar det här en mycket omfattande granskning under lång tid som involverade ett stort antal olika experter, bland annat inom områdena material, haveriförlopp och deterministiska och probabilistiska analyser.
Efter genomförd granskning beslutade myndigheten den 14 oktober 2016 att Ringhals AB, RAB, med vissa villkor, åter fick ta Ringhals 2 i drift. För drifttillstånd efter sista december kräver myndigheten att RAB ska visa orsaksförklaring med mera till bottenplattans försvagning. Detta förutsätter en okulär besiktning, vilket är ytterst svårt och tekniskt krävande och inte ekonomiskt försvarbart med tanke på ursprungsplanerad drift till 2025.
Frilägga komponenter
Tyvärr är det så att bevisbördan ligger på RAB och för att kunna göra detta krävs att stora komponenter måste friläggas från sina bäringar mot reaktorinneslutningens golv. Enligt Ringhals är detta i princip omöjligt att göra. Frågan är då om ett politiskt beslut ska köra över SSM och om detta skulle bli verklighet är detta oerhört allvarligt då kärnkraftsäkerheten ställs åt sidan."
Detta låter som lönsamheten är KATASTROFAL med Ringhals och ombyggnad, och detta är man inte emot, men emot vindkraftverks låga lönsamhet.
Hur kan dom få till det så galet, och varför har de två olika måttstockar för exakt samma sak?
Och märker dom inte detta, eller kanske de redan vet om och bara låtsas.
Själv anser jag vi ska invänta kärnkraftverk version 4, då om vi ska luta oss på kärnkraftverk, så msåte vi ha ett effektivt sådant och med lågt avfall i jämförelse.
Digestive skrev 2022-04-17 18:37:00 följande:
Förstår. Jag tycker det i allmänhet är en märklig strategi att lägga ner den fossilfria produktionen vi redan har och vet fungerar för att istället göra satsningar på helt nya saker lite sådär vind för våg (no pun intended). Inte minst när det samtidigt resulterar i effektbrister.
Hade vi samlat alla satsningar (från vad det kostar att bygga nytt till subventioner i allmänhet) så hade vi mycket väl kunnat dela upp satsningarna - på framförallt fossilfrihet men också på det förnybara - med ett resultat som hade möjliggjort en stabil elproduktion OCH ett progressivt steg för den förnybara elproduktionen.
Aja, vad tror du om NATO-frågan? Själv finner jag det, av flera anledningar, oroväckande att frågan inte hanteras som en självklar folkomröstning. Att hålla en fråga av sådan kaliber ovanför huvudet på folket tror jag är olyckligt i rådande samhällsklimat, inte minst när större partier svänger på klacken på ett vis som lämnar folket i allt större ovisshet och med känslan av att deras röst i praktiken betyder allt mindre.
För i praktiken är det bara en slump att det råkar vara valår i Sverige och så att folket kan få någonting att säga till om överhuvudtaget - när större partier svänger om lite hur som helst i dansen. Hade det dock inte varit valår så hade den tidigare folkopinionen i frågan varit som ogjord samt hängt helt löst i ovisshet.
Menar du nu att miljardförluster lönsamt nog helt plötsligt, men inte okey för vindkraftverk.
Vad hän denna svåra selektism?
Eller hoppades du bara ingen skulle märka?
Vi har märkt, så?