Hjälp med att få mer i underhåll!!
Det bästa är om du och pappan tillsammans kan räkna ut ett rättvist underhållsbidrag för era barn. Om ni inte kan komma överens är alternativet att stämma i domstol och då behöver du en advokat som är duktig på underhållsfrågor. Risken med att stämma i domstol är att den som förlorar målet kan tvingas att betala inte bara sina egna advokatkostnader utan även motpartens.
När man räknar ut underhållsbidrag använder man 7 kap i föräldrabalken.
Man gör beräkning i 3 steg:
1. a) Man börjar med att beräkna kostnaderna för varje barns försörjning. Man använder sig då av schablonbelopp från Socialstyrelsen. Det finns tre olika schablonbelopp beroende på barnets ålder. För ett barn mellan 7-12 år ligger schablonbeloppet på 80 % av prisbasbeloppet, dvs 2.967 kr/mån. I schablonbeloppet ingår barnets normala kostnader.
b) Sedan lägger man till ev kostnader som är specifika för just ert barn och som inte ingår i schablonbeloppet. Det kan tex vara kostnader för glasögon, dyrare hobbys mm.
c) Slutligen drar man av barnbidraget från summan. Detta eftersom barnbidraget ska komma båda föräldrarna tillgodo genom att användas till barnets försörjningen.
När man har gjort detta har man fått fram barnets behov, dvs vad barnet kostar varje månad. Denna summa ska fördelas mellan föräldrar utifrån deras försörjningsförmåga. Man gör givetvis en beräkning för varje barn.
Så steg 2 är alltså räkna ut respektive förälders försörjningsförmåga.
2. a) inkomsten per månad efter avdrag för skatt.
b) inkomst av kapital/månad efter skatt.
c) man gör ett avdrag för personliga levnadskostnader med 120 % av prisbasbeloppet (se FB 7:3) dvs 4.450 kr/månad.
d) man gör avdrag för ev särskilda kostnader enl praxis hit hör tex avdrag för återbetalning av studielån.
e) man gör avdrag för boendekostnaden. Är man sambo så får man bara dra av halva boendekostnaden. Oftast gör man avdrag med den faktiska boendekostnaden men det finns vissa tak för högsta skäliga boendekostnad som inte får överstigas. Taket varierar beroende på var i landet man bor och hur många hemmavarande barn det finns.
f) man får eventuellt även göra avdrag för hemmavarande barn som man har ihop med en annan förälder. Detta beror på barnets andre förälders försörjningsförmåga.
Denna beräkning görs för varje förälder för sig. När det är klart så vet man hur stor försörjningsförmåga respektive förälder har.
Steg 3 är att fördela barnets kostnader mellan föräldrarna på ett rättvist sätt genom att göra en kvotdelning där de betalar proportionellt utifrån sin ekonomiska förmåga. Detta för att det ska bli så rättvis som möjligt.
3.