• Themis

    Kalorier för att behålla vikt

    konnigulden skrev 2015-01-13 20:01:26 följande:
    Vet inte riktigt varför, men du skriver verkligen vedervärdigt! Otroligt jobbigt att läsa och förstå dig av nån anledning, sry.

    Så därför säger jag bara detta:
    Käkar du mindre kalorier än du bränner - så går du ner i vikt. Käkar du fler kalorier än du bränner - så går du upp i vikt.

    Svårare än så är det inte. Och ja, viss mat är mer kaloririk, som man då förslagsvis inte ska äta lika mycket av (godis, chips, etc) medans annan mat anses kalorifattig (mörkt bröd, kyckling, grönsaker, etc).

    Du kan googla på hur mycket du (uppskattningsvis) bränner per dag och sedan också räkna ut hur mycket du får i dig genom att kolla innehållsförteckningen på det du äter. Gör du detta kommer du kunna avgöra om du kommer gå upp, gå ner eller går plus minus noll.
    Det är mer komplicerat än kalorier in -ut, för samma mängd mat kan ge olika effekt hos olika individer pga genetisk variation, och samma mängd kalorier tas upp olika i tarmen beroende på i vilken form de tas upp.

    Den som vill veta lite mer om hur det är på riktigt kan läsa på länkarna nedan:

    En av flera mutationer som gör att vissa möss går upp i vikt på exakt samma mäng foder som andra möss inte gör det av:

    www.sciencedaily.com/releases/2013/07/130718142807.htm

    Hur mycket kalorier som tas upp beror mycket på hur processad råvaran är:

    www.iflscience.com/health-and-medicine/why-most-food-labels-are-wrong-about-calories
    Det är många det är synd om, men inte alltid p.g.a. det de själva tror. /Themis
  • Themis
    konnigulden skrev 2015-01-13 21:57:24 följande:
    Jamen för att inte gå in allt för detaljerat och leka biologer här, så räcker det gott och väl med principen som jag sa..sen att att det kan skilja i effekt, visst.
    tjejhalmstad skrev 2015-01-13 20:39:50 följande:

    Förlåt, är nog för att jag inte vet eller kan formulera hur jag tänker. Får inte riktigt fram det jag tänker. Därför det blir väldigt rörigt i min text.


    Jag vet att man går ner i vikt om man äter mindre kalorier än vad kroppen förbrukar. Och att man går upp om man äter för många kalorier.


    Om jag säger såhär då. Jag ska äta 1800kalorier om dagen för att behålla vikten. Men totala kaloriintaget under hela dagen blir 1100kalorier. Då får jag ju ett underskott. Men som fallet är att i de 1100kalorierna jag ätit är så pass nyttiga och jag är mätt m.m så har jag kvar 700 kalorier jag kan äta. Om jag då fyller på med mera mat, blir det inte mer i vikt på vågen dagen efter då man har kunnat äta så mycket mat? Förstår du nu hur jag tänker?


    Jag leker inte biolog, jag är utbildad biolog/biokemist, om det nu är relevant.

    Att undvika processade livsmedel är en viktig hjälp på vägen om man vill äta mer hälsosamt och tappa några kilon, och även att vara medveten om att det finns en andel människor som kan äta på ett sätt som man själv kanske inte kan, utan att man går upp i vikt.

    Så det gäller ju att hitta sin egen personliga balans- utifrån vikt, hur aktiv man är och vilka vanor man kan tänka sig att leva med länge. Kortsiktiga dieter misslyckas oftast, och livet är inte sprint utan maraton.

    Så TS, gå inte på en massa snabbmetoder eller skadliga piller utan rör på dig mer och tänk ut vilka godsaker du vill behålla, för det finns inte en människa som har plats i sin energibudget till att äta allt som är sött och gott i butikerna idag.
    Det är många det är synd om, men inte alltid p.g.a. det de själva tror. /Themis
Svar på tråden Kalorier för att behålla vikt