• Alexi

    Någon som haft väldigt matkinkiga barn där det blivit bättre?

    Någon som haft barn i förskoleålder/yngre skolålder som varit väldigt kinkiga med maten där det blivit bättre? Har det blivit bättre av sig självt eller av något ni gjort?

    Min dotter är sex år och äter så oerhört ensidigt. I princip inga grönsaker, gurka och morötter är nog de enda. Några få frukter som äpple och vindruvor. Äter nästan inga såser och såsiga maträtter (köttfärssås går ner lite grann).
    Älskar tacos (som för henne är tortillabröd med köttfärs, gurka och banan på, inget mer), hamburgare, pommes frites, makaroner, mackor, fil och flingor osv.

    Hon är frisk och växer och mår bra så det är inte det men det är så vansinnigt trist med denna ensidiga kost. Det går ju aldrig att utveckla och göra något kul hela familjen på mattemat.

    Vi vuxna äter varierad mat och en hel del grönsaker. Vi varierar med bulgur, pärlcouscous, ris osv. Idag åt vi grekisk pytt till middag, bestående av vitkål, morötter, tomater, fetaost, paprika, lök och fläskytterfile som ugnslagats i en form. Barnen skulle aldrig smaka detta utan får bara köttet istället och så gör vi något tillbehör till, idag blev det potatiskroketter.

    Det som äts i några större mängder i form av tillbehör är makaroner, spaghetti, pommes frites. Nyttigt, inte...

    I skolan äter hon lite mer och smakar nog ganska ok på nya saker men tycker aldrig något nytt är gott hemma och även om vi lagar samma mat hemma som i skolan så är det vi lagar aldrig lika gott...

    Tips och tankar?

  • Svar på tråden Någon som haft väldigt matkinkiga barn där det blivit bättre?
  • Alexi
    sextiotalist skrev 2015-01-10 21:40:36 följande:

    Ja, tonåringen var väldigt kräsen. Men numera äter han det mesta, han är fortfarande en finsmakare. Mamma Scan går det inte att servera hemma. Han har svårt för halvfabrikat generellt.


    Finsmakare är det sista man kan kalla dottern, hon älskar alla halvfabrikat...
  • Alexi
    SecretMe skrev 2015-01-10 22:07:03 följande:

    Min yngsta son var superkräsen som liten, nu är han 16 och äter i princip allt.
    Vi gjorde inget speciellt, han slutade bara att "larva sig" som han uttrycker det själv.


    I vilken ålder började det ändras?
  • Alexi
    Knoen skrev 2015-01-23 22:41:04 följande:

    Jag har exakt samma problem som du ts, och det är oerhört krävande och jobbigt. Min tjej är 4 år och äter i princip bara vad du beskrev - köttet. Istället äter hon fiskbullar, eller i alla fall tills för två veckor sedan då även det var äckligt. Hon har sin välling som hon älskar. Vissa säger att det är det som är boven, men samtidigt skulle hon knappt få i sig något vissa dagar om det inte vore för den. Vi har varit hos dietist och jag har varit hos bup och pratat för jag mår så dåligt över detta. Sen ger alla olika råd så jag vet inte vad jag ska följa. Jag är så rädd att hon ska få någon brist, alt aldrig äta "normalt". Det här påverkar vår vardag jättemycket, eller i alla fall min, min man är coolare. Jag ställer samma fråga som du, när vänder det? Styrkekram


    Alltså jag mår inte dåligt av det här, det förstår jag inte varför du gör. Så länge som barnet växer och mår bra är det ju lugnt. Jag är däremot väldigt less på det, less på att inte kunna göra rolig mat som alla äter. Det begränsar ju vår matlagning väldigt.

    Sen har jag köpt vitamintabletter, för att minska risken för brister.
Svar på tråden Någon som haft väldigt matkinkiga barn där det blivit bättre?