• isabellab

    allergiker och mat! tips tack!

    Det finns jättebra pasta som är gjord på ris, även majs men jag föredrar ris.

    Det finns även knäckebröd gjort på ris/majs.

    Kolla i allergihyllan för flingor, men se upp med tex vissa cornflakes som innehåller maltodextrin som ofta utvinns ur vete. (Finns även i julmust, kan vara bra att veta i dessa tider!)

    Jag brukar göra egen müsli med risflingor, russin, rostade solrosfrön, och fibrex. Fibrex är sockerbetsfibrer som ser ut lite som havre (smakar inte sött) och är gott och nyttigt.

    Du kan även göra eget bröd med ris-potatismjöl, fibrex osv. Ofta är det lättare att göra som tekakor. En jättebra produkt att tillsätta är fuberhusk, det funkar som gluten och gör degen luftig och att den håller samman. Den görs av psylliumfrön och brukar finnas i de flesta mataffärer med en allergihylla.

    I allergihyllan finns också choklad och annat godis som funkar bra!

    Småkakor tex pepparkakor tycker jag går utmärkt att baka med potatismjöl, men jag gör dem skurna. Smakar toppen!

    Det finns massa tips och recept på allergimat.com.

  • isabellab

    Den har jag inte testat!

    Ofta lägger de godis/choklad tillsammans med de andra allergi-matvarorna, alltså inte bland det vanliga godiset så titta där.

    För mig funkar rostade frön, inte de färska få kliar det i halsen. Kan vara värt att testa!

    Annars kan du ju lägga i annat som du känner dig bekväm med. Torkad frukt, cocos osv.

    Kung Markatta har mycket bra produkter och godis också så kika där!


    Fridaa87 skrev 2014-12-13 20:34:57 följande:

    Åh tack snälla för massor av tips!! Är rädd för alla frön pga nötter pollen och korsallergi :-/

    Där jag bor finns ingen allergihylla bland godiset. Men var in på chokladshopen.se och beställde choklad 1888 och som blev skickat igår. Ska tydligen bara bara vara kakaosmör, kakaomassa och så. har du smakat den?


  • isabellab

    Instämmer!

    Väldigt ovanligt i vår del av världen med risallergi dessutom.


    Tocopherol skrev 2014-12-13 23:51:41 följande:

    Det finns ett annat slags protein i ris än i vete/råg/havre så det går utmärkt att äta!


Svar på tråden allergiker och mat! tips tack!