Inlägg från: sextiotalist |Visa alla inlägg
  • sextiotalist

    Vilken utrustning kan skolan kräva att föräldrar står för?

    mysan77 skrev 2014-12-12 08:16:03 följande:

    Skolan är verkligen inte gratis.. Hela tiden är det saker som behövs. Till idrotten är det väl dyrast: skridskor,skidor,innegympaskor,utegympaskor, nu till lucia så ska det vara kläder till det, utflykter mm. Dessutom så ska man hjälpa barnen med klasskassa. Gör man inte det så får barnet inte följa med... 
    Så nej skolan kostar en hel del vilket säkert märks för de ensamstående och de med låg inkomst 



    Skolan ska vara gratis.
    Det har alltid funnits låneskridskor när de åkt skridkskor. Skidor har aldrig varit aktuellt. Klasskassa är helt frivilligt och har man resor på skoldagar eller i skolnas regi, så ska alla få följa med oavett om man betalar eller inte.

    Lucia, nej, inte ens där kan man kräva något, Är det obilgatoriskt att vara med i Luciatåget, så ska man få ha de kläder man har.

    Jag ser många fel (enligt skollagen) som din skola gör
  • sextiotalist
    Flickan och kråkan skrev 2014-12-12 14:29:34 följande:
    Problemet är väl att det är skillnad på att kräva och förvänta. Ingen kräver att barnen har luciakläder till luciatåget, men inte så kul att vara enda eller en av få barn utan......

    Självklart inte. Men just Luciatåg, vet man med sig att det finns elever som inte har möjlighet att få utrustning, så borde inte heller Luciatåget vara obligatoriskt, utan valfritt
  • sextiotalist
    Flickan och kråkan skrev 2014-12-12 15:27:51 följande:

    Men hade det hjälpt? Vilken 9-åring vill inte vara med på luciatåget som alla andra deltar i? I så fall får man ju antingen lägga ner luciatågen alternativ ha ett gigantiskt för alla skolans elever där det är frivilligt (då blir det troligtvis flertalet barn som inte vill är med av olika anledningar.). Vilket givetvis är ett alternativ.


    åh, min egen grabb fick jag verkligen övertala och han gömde sig. Det är en hel del som inte gillar sånt.

    När vi gick Lucia var inte hela klassen med

    Från högstadiet och uppåt har det varit frivilligt
  • sextiotalist
    scanmia skrev 2014-12-12 16:02:37 följande:

    Mina barn går i en allmän skola i Kanada.

    Badkläder förväntas barnen ha i vår skola.

    Inne- och uteskor, vinterkläder som möjliggör någon timme eller två utomhus även när det är riktigt kallt och likaså solhatt och solkräm.

    Lunch och snacks.

    De åker skridskor en gång i veckan under vinterhalvåret, men både lånehjälmar och skridskor finns att tillgå.

    Blockflöjt ska alla ha, men de har några till utlåning, och samma visa för ev övriga instrument.

    Utklädningskläder till Halloween och diverse andra påhittade dagar. Även här har de en lånegarderob för de som inte har eller har glömt.

    De tar betalt för ca en utflykt eller extragrej per månad, men har alltid som alternativ att följa med även utan att betala samt att betala dubbelt för att försäkra sig om att alla kan få följa med.

    De ber om donationer av utrustning till klassrummen (näsdukar, pennor, bildmaterial...) och de är väl bara nästan frivilliga.

    Sedan har de insamlingar av pengar, mat och leksaker till skolan och välgörande ändamål några gånger per termin. 

    Ja det är vad jag kan komma på på rak arm. Ganska mycket som läggs på föräldrarna om man jämför med Sverige. (Lunchen är det som jag personligen saknar mest.)


    i Sverige ska skolan vara fri från avgifter och kostnader, så man kan inte jämföra med ett land med en annan lagstiftning
  • sextiotalist
    hammarhajen skrev 2014-12-13 07:46:09 följande:

    Undervisningen ska vara gratis, likaså lunchen. 

    Annars är det givetvis föräldrars ansvar att utrusta sina barn med kläder som tål väder och vind. Barn förväntas få leka utomhus även när de inte går i skolan, så regnkläder, termobyxor, mössa, solhatt/keps, solkräm etc. är en del av det förväntade föräldraansvaret.

    Likaså att ge sitt barn mat, utöver då den gratis skolmaten. En del skolor bjuder på frukt, men det är inget krav. Däremot blir det förstås fel om skolan förväntar sig att alla har frukt med, men att påminna om hur bra det är att äta något på förmiddagen är inte fel. Att se till att barnet äter frukost som räcker under förmiddagen, alternativt komplettera en bristande frukost med en frukt eller smörgås att äta på förmiddagsrasten är ett självklart föräldraansvar.

    Friluftsdagar ska erbjuda alternativ för dem som inte har t.ex. cykel eller skridskor. 

    Men att trycka på att man ska ta med själv (om man har) är inte nödvändigtvis fel. Det finns så många föräldrar som tycker att skolan kan fixa, av ren princip. Även kostnadsfria saker. Föräldrarna ska slippa ordna till sina två barn, men läraren ska styra upp allt för 30 barn. Hos oss erbjuder skolan matsäck vid utflykter, men barnen måste ha med matlåda och bestick eftersom det inte är rimligt att läraren ska diska 30 matlådor, glas och bestick efter en utflykt. VARJE utflykt är det FLERA barn som inte har med matlåda, TROTS att de kommit ihåg t.ex. badkläder eller annan utrustning specifikt för just den aktuella utflykten. För självklart ordnar skolan fram en matlåda till dessa barn. Och föräldern slipper joxet själv. Och det vet föräldrarna. Att läraren blir kvar på sin fritid för att diska matlådan och lämnar 30 barn ensamma innan utflykten för att leta matlådor är ju inte förälderns problem... Däremot rasar Sverige i Pisa och föräldrarna klagar på att undervisningen inte anpassas efter deras barn. Nä, men så går det om lärarens tid ska gå åt att administrera matlådor. 

    Familjer som bor i 6-miljonersvillor och reser långt varje lov, men som ändå inte lyckas fixa gummistövlar till skolan känns inte precis som några man behöver dalta med genom att erbjuda stövlar till alla på undervisningens bekostnad.

    Att säga "skolan fixar skridskor åt alla som vill ha!" är ett säkert sätt att få utgifter för 5-6 par skridskor extra per skridskodag, för att föräldrarna är för lata för att gå upp på vinden och hämta. Formuleringen "om du inga skridskor har, kontakta idrottsläraren" kan kännas utpekande, men då når man de som behöver snarare än de som bara inte orkar bry sig. 

    Om skolan hade lånegrejer till allt och alla i alla lägen hade det inte blivit några utflykter, för den kostnad och administration som tillkommit då hade varit för stor. Plus att hälften av ungarna ändå frågat om de fick ha sina privata badkläder eller skridskor. Vi har ungefär 300 kr per elev och år att köpa ALLT material för. ALLT. Pennor, böcker, skrivhäften, limstift, inträden på utflykter, pennvässare, matta till klassrummet... blir inte många cyklar eller skridskor för den summan. 

    Det ska alltså finnas alternativ för dem som inte har och skolan kan inte KRÄVA att någon har skridskor, lucialinnen eller skidor. Man ska också tänka sig noga för och skapa aktiviteter och alternativ med eftertanke, för att minska risken att någon inte har utrustning. Men man kan önska och be att alla kollar hemma, kanske frågar en granne eller kusin. 

    Vi har det redan så enormt bra i Sverige, där ALLT skolmaterial är gratis under grundskolan, undervisningen är gratis, lunchen är gratis, fritidshemmen är väldigt billiga. Att gnälla som medelklassfamilj över att man "måste" skaffa inneskor till sina barn och bidra med två matsäckar per termin känns oerhört bortskämt tycker jag. Däremot måste skolor självklart tänka noga på hur man diskret kan stötta familjer som lever i ekonomisk utsatthet.


    låneskridskor har det alltid funnits i grabbens skola, även nu när han går på gymnasiet. Han åker fyra gånger per år, endast på idrotten. Inte betalar jag flera hundra för dessa fyra gånger. Vi bor dessutom i en del i landet där naturis endast finns under några veckor.

    Högst två ggr per termin har det varit utflykt med matsäck. De flesta utflykterna har varit halvdagar.

    Idrotten har endast haft önskemål om lämpliga skor och kläder. Vi har aldrig haft krav eller önskemål om extrakläder i skolan.
  • sextiotalist
    puss skrev 2014-12-13 15:00:41 följande:

    Men hur fan tänker folk? Får inte barnen cykel, hjälm, frukt, skridskor, skidor, pulka, idrottskläder och lämpliga skor i vilket fall som helst? Alltså UTAN att detta efterfrågas i skolan?

    Stackars försummade barn säger jag. Vilken fattig uppväxt, och då syftar jag inte till ekonomin.


    nej, alla är inte friluftsmänniskor. Så man kan inte räkna med att folk har sportutrustning hemma.

    Jag åker skidor och skridsko när tillfälle ges. Men grabben hemma vägrar.

    Frukt gillar inte min grabb, vet inte hur många kilo gammal frukt jag slängt.

    Däremot håller min grabb på med musik, så vi har hellre lagt pengar på det.

    Cykeln används däremot.

    pulka användes när den tiden begav sig.

    Jag hoppas du inte anser att musik är fattigt

    Däremot har vi rört oss mycket. Inget skjutande här inte
  • sextiotalist
    puss skrev 2014-12-13 15:37:10 följande:

    Musik är ju oerhört berikande.


    så för oss var det roligare att köpa ett piano som används än sportutrustning som bara låg och tog plats
  • sextiotalist
    puss skrev 2014-12-13 15:42:49 följande:

    Givetvis.

    Jag hoppas du ser min poäng dock.


    äh, jag är så van vid att vi som inte har idrottsintresserade barn och ungdomar räknas som lata och bekväma. Att våra barn har andra intressen och rör sig på,

    annat sätt än organiserade aktiviteter räknas inte
Svar på tråden Vilken utrustning kan skolan kräva att föräldrar står för?