• Anonym (lagen)

    Varför enskild vårdnad om det ändå skrivs umgängesschema i rätten?

    Ensam vårdnad har inget med umgängesrätten att göra. Du kan naturligtvis inte dra in umgänge för att du tycker att det är befogat.

  • Anonym (lagen)
    Anonym (?) skrev 2014-12-04 23:24:51 följande:
    Men snälla du, LÄS vad jag skriver.
    Jag har INTE talat om att jag ska dra in umgänget för barnet.

    Men vilken är poängen med EV om det ändå skrivs ett fast umgängesschema?
    Folk säger till mig att om man har EV så har man stor bestämmanderätt vad beträffar allt, tillika umgängestider med den andra föräldern.
    Då har man ingen dom att följa som kan sätta käppar i hjulet för barnets mående. 

    Dömer tingsrätten till umgänge varannan helg och barnet mår dåligt över att det är för lång tid med två övernattiningar, vad är då poängen med enskild vårdnad?
    Eller kan jag då som enskild vårdnadshavare ställa in det umgänget trots att det finns en dom på umgänge varannan helg eller säga att barnet endast kommer en natt den helgen istället?
    Jag läser vad du skriver.
    Du insinuerar begränsningar i umgänget.

    Poängen är att den med ev får bestämma i vilken förskola barnet ska gå, om barnet ska gå söndagsskola eller inte och vilka vaccinationer barnet ska få.
    "Folk" i din omgivning har fel. Gällande umgänget har man inte mer att säga till om. Dvs barnet får han umgänge med den andra föräldern, resa utomlands om föräldern vill det, träffa släkt och vänner till den andra föräldern och äta pizza till middag och lägga sig kl 21 om den andra föräldern väljer det när barnet är där.

    Man kan aldrig ändra vad som står i en dom om inte båda föräldrarna är överens om det eller om barnets liv och utveckling är allvarligt hotat.
  • Anonym (lagen)
    Anonym (Questionmark.) skrev 2014-12-05 09:25:01 följande:
    Får en förälder, som inte är vårdnadshavare, verkligen resa utomlands med barnet? - Utan vårdnadshavarens godkännande, menar jag.
    Absolut. Vårdnadshavaren får inte neka föräldern att åka på en vanlig semesterresa utomlands, under förälderns umgänge med barnet. Gör denne det ändå så är risken stor att den ensamma vårdnadshavaren förlorar vårdnaden.
  • Anonym (lagen)
    Anonym (?) skrev 2014-12-05 09:47:09 följande:
    Men om barnet har återkommande migrän då?
    Och migränläkarna säger att barnet själv ska få välja att vara hos mamman där barnet känner sig extra tryggt när barnet har migrän?

    Hur ställer sig EV i det läget? 

    Har jag då rätt att utifrån barnets bästa "ställa in" umgänget då och vänta tills nästkommande dag för att migränen ska ha gått över, trots att dom på umgängesschema finns?

    Eller MÅSTE domen följas och jag måste skicka barnet till pappan på hans helg och förvärra migränen för att barnet blir stressat att det inte får vara kvar hos mamman som barnet vill när barnet har ont??

    Migränläkarna talar om Barnkonventionen att barnet har rätt att bestämma var barnet ska vara när barnet har ont. 
    Men det struntar tingsrätten i då alltså?
    Barnperspektiv...not?
    Då ser man till att få migränmedicin så att det hävs innan det bryter ut. Migränläkare kan inte bestämma över umgänge.

    Nej.

    Varför antar du att barnet blir stressad av att vara med pappa?

    Barnkonventionen är inte lag men föräldrabalken är lag.

    Barnets rätt till umgänge överstiger mammans vilja att begränsa umgänge.


  • Anonym (lagen)
    Kjell2 skrev 2014-12-05 09:58:44 följande:
    Om den andra föräldern i detta läge tar det till domstol är det mycket möjligt att domstolen efter intyg från läkaren anser att det var ok att bryta mot umgängesschemat.

    Samma sak gäller åt andra hållet. Om förälderna utan vårdnad avsiktligt bryter mot umgängesschemat och god anledning finns  behöver det inte bli någon påföljd om det går till domstol.

    Viktgt - även om man har EV har man inte fritt att bryta mot ett fastställt umgängesschem.
    Bra poängterat. Det är viktigt att besöka läkare och få intyg om att barnet har migrän vid tillfället.
  • Anonym (lagen)
    Anonym (Questionmark.) skrev 2014-12-05 09:51:06 följande:
    Jag har en väninna som inte vill att hennes barn ska flyga (av olika anledningar), som därför inte sett någon anledning till att skriva ut ett pass till sin dotter.
    Pappan och hans nya skulle åka utomlands under deras semester nu i somras, - under veckorna som dottern skulle vara med pappan, - men de fick ställa in resan då mamman inte ville skriva ut ett pass.
    Mamman är ensam vårdnadshavare.
    Mamman saboterar alltså dotterns umgänge med pappan och styr över vad de får göra under umgänget. Om pappan stämmer mamman så har pappan stor chans att få vårdnad om dottern.
  • Anonym (lagen)
    Anonym (nyfiken) skrev 2014-12-05 10:04:10 följande:
    Mamman är ensam vårdnadshavare och därmed också tolkningsföreträde på egen hand gällande barnens bästa. Hon är också ensam ansvarig för barnens liv.

    Hon har då självklart rätt att neka barnen flygresor, om hon bedömer att det är för barnens bästa. Och bör också göra det om hon tror att flygresor skulle skada barnen på något sätt.

    Om hon däremot missbrukar sin makt som ensam vårdnadshavare, eller inte är kompetent nog, så kan det dock ifrågasättas om hon över huvudtaget är lämplig som vårdnadshavare. I värsta fall kan barnen utses med en annan vårdnadshavare.

    Lite nyfiken. Varför får barnen inte flyga?
    Nej hon har inte tolkningsföreträde. Och nej, hon har inte rätt att neka om det inte är en genuin risk för barnets utveckling och hälsa.

    Att styra över barnets umgänge med den andra föräldern är att missbruka sina befogenheter. I "värsta fall" kan barnets pappa bli vårdnadshavare. Är det så farligt?
  • Anonym (lagen)
    Anonym (Questionmark.) skrev 2014-12-05 10:09:14 följande:

    Nä, umgängessabotage var det ju inte. De umgicks de veckorna under sommaren, fast i Sverige istället.

    Är ett pass verkligen en rättighet?
    Om en förälder och vårdnadshavare inte vill att ens barn ska ha ett pass, så kan väl ingen tvinga fram detta?


    Anonym (lagen) skrev 2014-12-05 10:03:10 följande:
    Mamman saboterar alltså dotterns umgänge med pappan och styr över vad de får göra under umgänget. Om pappan stämmer mamman så har pappan stor chans att få vårdnad om dottern.

    Hon lägger sig aldrig i, i övrigt. Det var just detta med pass och flygning i över 10 timmar i sträck, som hon motsatte sig. Av diverse anledningar.
    Hennes dotter och dotterns pappa umgicks de veckorna ändå, fast i Sverige.


    Normala semesterresor är en rättighet.

    Så barnet klarar inte heller att åka bil i 10 timmar i Sverige? Skulle mamman neka det med?
  • Anonym (lagen)
    Anonym (Questionmark.) skrev 2014-12-05 10:15:03 följande:
    En bil kan man ju stanna...
    Dessutom så vet jag ingen bil som rymmer så pass mycket bränsle (eller som drar så pass lite bränsle) att det skulle räcka för 10 timmar i sträck.
    Hur tänker du nu? Vad behöver man stanna för förutom att tanka? På flyget finns man som förälder tillgänglig, man kan följa barnet till toaletten, spela spel, se filmer, gå lite i gångarna osv. I en bil sitter man...
  • Anonym (lagen)
    Anonym (nyfiken) skrev 2014-12-05 10:32:15 följande:
    Rent allmänt om vårdnadshavarens skyldigheter enligt föräldrabalken:

    Den som har vårdnaden om ett barn har ett ansvar för barnets personliga förhållanden och ska se till att barnets behov av omvårdnad, trygghet och god fostran blir tillgodosedda.

    Mer specifika skyldigheter enligt föräldrabalken:

    Barnets bästa skall vara avgörande för alla beslut om vårdnad, boende och umgänge.

    Barnet är vårdnadshavarens ansvar. Det är vårdnadshavarens ansvar att tolka vilka behov barnet har och sedan också tillfredsställa de behoven. Det är också vårdnadshavarens ansvar att tolka vad som är för barnets bästa och även agera utifrån det.
    Du missade:

    15 § Barnet skall ha rätt till umgänge med en förälder som det inte bor tillsammans med. Umgänget kan ske genom att barnet och föräldern träffar varandra eller genom att de har annan kontakt.

    Barnets föräldrar har ett gemensamt ansvar för att barnets behov av umgänge med en förälder som barnet inte bor tillsammans med så långt möjligt tillgodoses. Särskilt förordnade vårdnadshavare har ett motsvarande ansvar.

    Barnets vårdnadshavare har ett ansvar för att barnets behov av umgänge med någon annan som står det särskilt nära så långt möjligt tillgodoses.

    Om barnet står under vårdnad av båda föräldrarna och skall umgås med en förälder som det inte bor tillsammans med, skall den andra föräldern lämna sådana upplysningar om barnet som kan främja umgänget, om inte särskilda skäl talar mot det. Om barnet skall umgås med en förälder som inte är vårdnadshavare eller med någon annan som står barnet särskilt nära, skall upplysningar enligt första meningen lämnas av vårdnadshavaren. Lag (2006:458).

    Vårdnadshavaren får inte begränsa umgänge utan att det finns risk för barnets hälsa och utveckling.
  • Anonym (lagen)
    Anonym (Questionmark.) skrev 2014-12-05 10:38:36 följande:
    Jag har arbetat på längre turer också, och vi har fullt upp hela tiden.
    Den enda "rast" vi har, är när vi ska äta vår mat. Det brukar ske när vi släcker ner kabinen (för de som vill sova) och drar igång en film (för övriga).
    Att gå i mittgångarna då är inte heller lämpligt.
    Annars är det fullt upp hela tiden. Pre-packlistor, drinksvagn, frukost- och lunchvag, fram och tillbaka mellan för- och bakre kabinen (med växel, maskiner, varor, etc, etc, etc.
    Det var skillnad då vi hade DC-10:orna med hiss ner till det utrymme där vi förvarade alla vagnar.
    Dit kunde man även låta vissa passagerare med ett legitimt behov av att "sträcka på benen", gå ner.
    Att personalen har fullt upp med att förbereda måltider, städa och serva kunder betyder inte att passagerarna märker av det. Man kan absolut gå i gångarna lite under längre resor. Det brukar t.o.m rekommenderas. När skyltarna släcks kan man gå lite fram och tillbaks där man inte är i vägen för andra. På längre resor äter man verkligen inte hela tiden.


  • Anonym (lagen)
    Anonym (?) skrev 2014-12-08 09:21:44 följande:
    Det är ju tvärtom.
    Barnet känner sig ibland stressat över att bli ivägtvingat till sin pappa och att barnet inte känner sig tryggt där och det i sig, kan ju utlösa migrän. Ibland får barnet migrän innan umgänge, ibland under umgänge och ibland efter umgänge. Och ibland även vid andra tillfällen, som vid för lite sömn, inte mat i tid tex.

    Migrän funkar så att på vissa människor kommer migrän inför något som är jobbigt. På vissa kommer migränen under tiden som något jobbigt pågår och på vissa människor kommer migrän efteråt när kroppen slappnar av igen. Det är ju därför det är av yttersta vikt att barnet talar om hur barnet vill ha det.
    Just för att undvika psykisk press och stress. 

    Låter det vettigt?

    Hur menar du med kräva läkarintyg inför att umgänget ska bli av?
    Medicin är ju en självklarhet om barnet har ont.
    Man kan ju dock inte medicinera ett barn enkom för att föräldern ska kunna ha umgänge om barnet egentligen inte vill vara där för att det inte känner sig tryggt.
    Barn känner på sig när mamma inte vill att barnet ska iväg på umgänge och naturligtvis kan det utlösa migränanfall. Alla slags känslomässiga anspänningar kan göra det.

    Läkarintyg betyder att du tar barnet till läkare och får migrän konstaterat och nedskrivet på ett papper, som du lämnar över till den andra föräldern.
Svar på tråden Varför enskild vårdnad om det ändå skrivs umgängesschema i rätten?