Inlägg från: katastrofplantagen |Visa alla inlägg
  • katastrofplantagen

    Treåring bortskänkes.

    Anonym (trött) skrev 2014-11-01 19:17:19 följande:

    Tack för förståelsen och tipsen. Det värmer.

    Skärmtiden är svår att minska på, den är redan nästan 0.

    Klädbråken består mest av "NEJ jag hatar byxor som är bruna/gröna/blåa/whatever, jag vill ha RÖÖÖDAAA (eller någon annan färg)". Givetvis händer detta när alla röda byxor ligger i tvätten. Sen lyckas man kompromissa runt med vilka byxor som ska på. Därefter kommer samma sak för strumporna och tröjan.

    De jobbigaste bråken är nästan toabråken. Barnet kissar eller bajsar och vill sen ha hjälp att torka. Man tar en bit papper, torkar, och slänger i toan. Då kommer barnet på att nej, toapapperbiten var för stor, för liten, hade ett trasigt hörn, var vikt på fel sätt eller valfritt annat fel. Och nåde den som råkar stänga toalocket eller spola! Barnet blir då galen och måste kissa/bajsa om. Det går ju givetvis inte att göra när man precis vart på toa, så antingen bär man bort en unge som sedan vrålar i en halvtimme, eller så får man försöka lura barnet att det kom mer kiss, och så torka om på rätt sätt. Alltså vad fan gör man? Detta händer flera gånger varje dag och har gjort så i veckor.


    Herregud vad jag skrattade när jag läste toabråken. Inte för att det var komiskt, utan av ren och skär ångestladdad nervositet. Vår treåring gör oss på gränsen till deprimerade med utmattningssyndrom. Just vid toan har jag börjat bli stenhård. Jag tittar henne i ögonen, sätter upp ett finger och säger kort och koncist "JAG spolar!" (Tex) sen tar jag blicken från henne och gör det jag ska.
  • katastrofplantagen
    Dr Mupp skrev 2014-11-01 20:35:28 följande:

    Skicka hit honom. Jag har aldrig förstått det jobbiga med 2-3 åringar. Man väljer sina kamper och bestämmer det som måste bestämmas över. Resten behöver man inte bråka om. Spelar det verkligen nån roll vad barnet tar på sig? Nej det gör ju inte det. Bara han kommer till dagis med kläder på sig (annars brukar de snabbt åka på när de upptäcker att det är kallt ute). Vi har några viktiga regler vi inte ruckar på. Det är att man inte slåss eller är otrevlig, man sitter bältad i bilen och man lyssnar när man går på trottoaren. Resten är inte så noga. 

    Men så har jag fyra trevliga och harmoniska väluppfostrade barn. 

    Ang toabesöket. Börjar han skrika så gå därifrån, han är torkad och klar. Om han vill skrika om toapappret/spolning osv så kan han ju göra det själv på toa. Ger man ingen uppmärksamhet så slipper man det bråket. 


    Rational arguments don?t usually work on religious people. Otherwise there would be no religious people.? - Gregory House, M.D
    Det låter som lugna barn.

    Tror du alla treåringar står kvar på toan medan de skriker och gråter för att man råkade torka dem med fel antal rutor papper?

    Inte min. Hon följer efter mig och slåss. Då blir hon inskickad på rummet efter en förklaring om varför man inte slåss alt bara inskickad. Beror på om hon gallskriker inte så man kan prata eller inte.

    Sen kommer hon ut igen och hånskrattar åt en. Slår igen. Gallskriker. Och så håller det på. Tills jag bär in henne på rummet. Och är väldigt arg. Då gråter hon. Och gallskriker. Sen kommer hon ut igen. Och hånskrattar en rakt upp i ansiktet. Oberoende av om man bär in henne gång 1 eller 15.
  • katastrofplantagen
    Anonym (allalika) skrev 2014-11-02 21:16:18 följande:
    Jag vill inte klappa på huvudet och säga hur ni ska göra, men hos oss känns det viktigt att se till att inte välja strider som man bara kan förlora. Om ni bär in henne på hennes rum femton gånger och hon kommer ut för en sextonde omgång, vad har ni uppnått då? En sån tillrättavisning blir på nåt vis bara ett bevis på att ni inte kan nå henne och att konflikten är fortsatt olöst. 

    Att slåss är såklart totalt oacceptabelt och när det händer hos oss håller vi fysiskt fast barnet tills det slutar, helt enkelt därför att det är ett säkert sätt att få slut på våldet. Vi försöker inte resonera utan avstyr själva det fysiska våldet och sen får barnet ligga och gråta i soffan eller vad det nu vill tills det lugnat sig lite och vi kan prata om det. 

    Men jag vet att det är lätt att säga :-/
    Jag välkomnar tips, faktiskt! Och ja det känns helt meningslöst att skicka in henne konstant. Vi har provat andra ställen, andra taktiker, men aldrig har vi hållit fast henne. Av nån anledning tycker jag det känns så hemskt förnedrande att göra det mot henne, som att man gör henne illa. Jag vill inte göra henne illa, men jag ska absolut överväga att kanske ha det som sista utväg efter en varning om omgång till rummet. Då kanske hon lär sig att stanna på rummet och vi slipper hålla fast henne. Jo..jag ska prova. Tack!
  • katastrofplantagen
    Ann Cistrus skrev 2014-11-03 06:40:23 följande:
    Jag har inget vettigt att komma med men kände bara att jag skulle vilja ge dig en kram {#emotions_dlg.flower}
    If nothing else works, then a total pig-headed unwillingness to look facts in the face will see us through.
    Tack snälla rara! Det behövde jag precis just nu. Nu är jag ensam med henne och ett spädbarn för pappan jobbar. Jag mår dåligt inför varje gång vi är ensamma alla tre. <3
  • katastrofplantagen
    Anonym (satunge) skrev 2014-11-03 11:47:59 följande:
    Ett barn som skriker, gapar, vrålar av ingen annan anledning än att det är en viljemätning av löjlig art, förtjänar ingen som helst uppmärksamhet i stunden. Du kan beskriva dig som hur mycket pedagog som helst, men någon praktisk erfarenhet av vrålande barn verkar du inte ha. Den som bär sig illa åt ska i stunden inte ha uppmärksamhet och det oavsett ålder. Och det finns inga skadeverkningar här - det är ju inte fråga om ett ständigt ignorerande, vilket verkligen är skadligt för barnet. Bara ett starkt markerande att så länge ditt sätt att bära dig åt så här håller på,  tänker jag inte prata eller bry mig om dig. du får sluta först och bli talbar. Det budskapet går hem, tro mig. Hur tror du egentligen att pedagoger på förskolor och skolor gör? De hinner inte sitta och gulla med ett vrålande och trilskande barn. De går sin väg, men håller koll på barnet på avstånd.
    Det du lär barnet då genom att ignorera det, är att känslan till beteendet barnet har är fel. Det kan resultera i att barnet lär sig att själva känslan istället för beteendet är fel. Åtminstone jag vill att mina barn ska känna att de har rätt att känna vad de för stunden känner.
  • katastrofplantagen
    Anonym (Tonårsförälder) skrev 2014-11-03 15:40:09 följande:

    En dag kommer ni se tillbaks och skratta åt 3-års tiden som självklart är jobbig. Vänta bara till ni skall få en tonåring att lyssna och argumentera med dagarna i ända...


    Men när? NÄR blir det bättre? Allvarligt!
  • katastrofplantagen
    Påven Johanna skrev 2014-11-03 17:50:18 följande:
    Jag tycker att du ska försöka tänka på och komma ihåg att det är mycket mycket jobbigare för henne än det är för dig. Det är riktigt slitigt att vara tre år, ha fått ett syskon och ha upptäckt att den egna viljan inte gör att världen och verkligheten på något följsamt sätt böjer sig för det man tror att man vill. När det man tror att man vill dessutom skiftar snabbare än tanken så skapar det frustrationer stora som oöverstigliga berg. Svetten rinner, kinderna blir röda, ilska och sorg sliter i bröstkorgen och gör att små kroppar rister av hjärtskärande olycka. Det är katastrofläge de befinner sig i och de måste mötas med mycket stor förståelse för allt detta jobbiga. 

    Jag tycker aldrig att barn ska ignoreras. De ska uppmärksammas och deras känslor ska bekräftas och göras synliga. Däremot behöver man ofta inte göra så väldigt mycket mer än att finnas nära och kanske sätta ord på hur jobbigt man ser och förstår att de har det när allt blivit fel hela tiden. Det är inte alltid de i stunden kan ta emot det heller, men genom att ha gjort så så kommer känslan av att ha blivit förstådd och respekterad dröja sig kvar i barnet och så småningom avdramatisera allt det stormiga och besvärliga. 
    Oh det gör jag. Det är typ det enda jag gör. Försöker se det ur hennes perspektiv. Jag förstår och förstår och förstår hela dagarna men som du säger så skiftar treåringar snabbt och denna trötta mamman kan inte alltid ligga steget före i hennes tankar och skiftningar. Hur mycket jag än knåpar, fixar, förutser och förstår, så blir det konflikter som jag inte alltid har lösningen på. Men jag antar att det blir bättre. Allting hänger på att bebisen slutar gå upp tre på natten. Med lite mer sömn blir hjärnan piggare och konflikterna mer hanterbara. Fast just i detta kaos, och trots förståelse och en övermäktig kärlek till mina barn, så tycker jag faktiskt att jag ändå är tillåten att tycka att det här är så jävla påfrestande och drygt. Och nervositeten och oron inför att vara ensamma, det tänker jag också tillåta mig att känna tills den dagen då jag märker att saker går framåt istället för att stå och stampa och hamna i nya konflikter.

    Idag när hennes pappa gick till jobbet, bar jag runt på min kolikbebis samtidigt som dottern sa hejdå till pappan. Pappan råkade stänga ytterdörren istället för henne och ett smärre helvete bröt ut. Hon slog och gråthulkade mot mig i en kvart medan jag höll min kolikbebis. Det tycker jag inte är det minsta lätt att förstå, men jag får göra ett försök att klura ut hur hon tänker där.
  • katastrofplantagen
    Anonym (trött) skrev 2014-11-03 18:41:42 följande:
    Oh vad jag lider med dig. Jag har bara treåringen och det bryter ner mig ändå. EXAKT sådana konflikter har vi också. Man bara gör något och har inte en tanke på att det ens kan gå fel (typ stänga dörren) och så bryter helvetet lös. Hissknappar är också farliga. Man kan till och med fråga "ska du eller jag trycka på knappen?" varpå barnet svarar "du ska trycka." Sen trycker man, och då har barnet ändrat sig och blir galen. Och tryckt är tryckt, det går inte att göra ogjort. Det känns hopplöst ibland.
    Precis så! Jag har kommit på en sak där som funkar ibland. Just med om man frågar och barnet svarar "du mamma får trycka", då innan jag trycker så ser jag henne i ögonen och bestämt övertydligt säger "då.trycker.jag!" Det funkar rätt ofta och börjar hon gnälla säger jag bara "nej!"
  • katastrofplantagen
    silhuett skrev 2014-11-03 18:36:42 följande:
    Jobbigt! Hörselskydd lugnar nerverna något. Tungan ute Helt seriöst alltså. Lättare att hålla sig lugn och stå ut med skriken, samtidigt som man givetvis tröstar. 
    Haha ja! Jag körde det innan bebisen föddes. Underbar uppfinning!
Svar på tråden Treåring bortskänkes.