• dejan9209

    Vad är er favorit på det klassiska julbordet?

    Mina 3 favoriter är helt klart 


    Julskinka, Prinskorv & Ris a la malta.
    Vilka är era?
  • Svar på tråden Vad är er favorit på det klassiska julbordet?
  • Archandra

    De tre saker jag absolut inte vill vara utan på mitt julbord är norrländsk sillsallad (utan majonnäs), löjrom och julskinka (sockersaltad, hemkokt och sedan griljerad).

    Några andra saker jag inte vill missa är (finsk) kålrotslåda, Janssons frestelse och heminlagd sill.

    Börjar så smått att längta till jul!

  • Anonym (Linda)

    Mina tre favoriter är:

    Gubbröra
    hemmagjord sillsallad
    lax

    Frågar du i morgon har jag säkert tre nya favoriter Tungan ute

  • Aniiee
    dejan9209 skrev 2014-10-19 08:23:12 följande:

    Nu har jag fått en sjukt hungrig mage....
    Ser trots allt att det är många som har ett julbord med sill, det kanske hör till julen, men jag har väldigt svårt för just sill, har lovat mig själv ge det en chans i jul.
    Vilken sillsmak är godast?
    julenstid.blogg.se


    Jag hatar sill. Men vill du testa, så fråga inte andra vilken som är godast. Fråga dig själv vad du tycker är godast av allt man lägger sill i. Tycker du om senap, så ta senapssill, tycker du om lök, ta det, tycker du om creme fraiche, ta skärgårdssill.
    The truth is, honey, I've enjoyed my life. I've had a hell of a good time
  • Aspie

    Hur kunde jag glömma brysselkålen?! När vi har släktmiddag är det bara jag, min syster och en morbror som länsar kastrullen med brysselkål... av sammanlagt typ 30 personer. Det är iofs något som jag kan äta oftare än bara till jul, så det kan ha varit därför jag inte tänkte på det. Men det är självklart julbordsrelaterat för mig ändå.

  • Lillmajsan

    (Jag fuskarCool) Omöjligt att välja bara treDrömmer

    Hela doppgrytan som inkludera skinkan, köttkorven och saltköttet.

    "Fiskbordet" med all sill, varm och kallrökta laxen plus gravad lax med gravlaxsås, ägghalvor med majo och färska handskalade räkor och gubbens ungsomelett med svampstuvning.

    Tjocka revben med honungsglace 

    Rödbetssallad och stark senap

    Rökt viltsvin

    Stark ost till maten

    Ostbrickan efter

  • las vegas casino

    3 favoriter var det ja...

    1. sill- och fiskbordet
    2. kallskurna bordet
    3. varma bordet



    Går inte att säga 3 godaste eftersom det är blandningen som är god. Att kombinera olika smaker i olika tuggor t ex en bit köttbulle med en klick Hultbergs och lite brunkål

    Däremot går det bra att ta bort 3 saker utan problem. Potatis - helt meningslöst och bara bukfylla. Ansjovis och kryddsill - det finns så mycket godare sillar. Lutfisken - också helt meningslös bukfylla

  • Anonym (jultok)

    Favoriten är de hemgjorda köttbullarna på älgfärs. Fantastiskt goda!

    Rödkålen med syrliga äpplen är också en höjdare.

    Sen har vi en hemgjord grynkorv som jag tycker om att tillverka men inte äta. 

  • Dina08

    Sill, lax, Jansson. Men jansson tar vi någon annan dag för det är så mättande.

  • Duckan

    Jag är inte så förtjust i julmaten alls, men köttbullar, gravad lax på hårdmacka och skinka är väl det jag äter.

  • kallebakom

    nr 1 ål i alla dess former
    nr2 grisfötter !
    nr3 blöta eller dopp igrytan (samma sak)

  • edwin47

    Mina egna köttbullar, min egen skinka, min egen Jansson, hm.allt jag gör, inklusive senap och äppelmos. Frågor välkomna. Mesta baserat på Tore Wretman, mormor och mig själv under nittiotalet. recept utlovas... kanske.

  • MEE83
    Aniiee skrev 2014-10-19 18:24:46 följande:
    Jag hatar sill. Men vill du testa, så fråga inte andra vilken som är godast. Fråga dig själv vad du tycker är godast av allt man lägger sill i. Tycker du om senap, så ta senapssill, tycker du om lök, ta det, tycker du om creme fraiche, ta skärgårdssill.
    Sill är en ganska så näringsrik fisk dock, det finns även stora bestånd av den, den är ej "utfiskad" på samma sätt som mycket annan matfisk är, den är också billig för den som vill vara ekonomisk. Ungefär 50% av den svenska sillfångsten går till att bli djurfoder(till kycklingar osv), vilket är rent resursslöseri, ett otroligt slöseri med energi. 

    Inlagd sill är något jag undviker dock så där är jag med dig, men sill kan man tillaga på många olika sätt.

    Min favorit är nog gravlax.med gravlaxsås.
  • Aniiee
    MEE83 skrev 2014-12-20 02:48:09 följande:
    Sill är en ganska så näringsrik fisk dock, det finns även stora bestånd av den, den är ej "utfiskad" på samma sätt som mycket annan matfisk är, den är också billig för den som vill vara ekonomisk. Ungefär 50% av den svenska sillfångsten går till att bli djurfoder(till kycklingar osv), vilket är rent resursslöseri, ett otroligt slöseri med energi. 

    Inlagd sill är något jag undviker dock så där är jag med dig, men sill kan man tillaga på många olika sätt.

    Min favorit är nog gravlax.med gravlaxsås.
    Absolut, och det var just den inlagda sillen (som man ju brukar ha på julbordet, vilket är det vi diskuterar i den här tråden) jag menade. Sill i övrigt har jag ingenting emot, tvärtom. Sill och strömming, stekt, rökt, grillad eller halstrad är supergott.
    Happiness is something that comes into our lives through doors we don't even remember leaving open. - Rose Wilder Lane
  • Aspie

    Nu i efter julmaten kan jag ju säga att årets favorit blev renskavet. Det vattnas i munnen bara jag tänker på det. Och det är något som faktiskt finns på vårat finska julbord varje år, mums!

  • 2015utmaning

    Janssons fast med kapris i istället för ansjovis
    Finsk kål låda (ska börjas göra utan att det är jul)
    Ägg med kallrökt lax

Svar på tråden Vad är er favorit på det klassiska julbordet?