Det är den enkla sanningen som gäller om man tittar statistiskt på patienter. Den vanligaste orsaken till att det inte fäster är för att det är fel på embryot. Men hos vissa patienter (uppskattningsvis 10%) så sitter förklaringen i slemhinnan. Lika som att det finns en variation med olika bra ägg i äggstockarna så finns det också en variation i hur mottaglig slemhinnan är. Hos vissa kvinnor är slemhinnan väldigt mottaglig och släpper igenom nästa alla embryon. Detta leder till att de blir gravida ofta men också att de får upprepade missfall eftersom även embryon som inte är så fina hinner fästa och utvecklas ett tag. Den andra normalvariationen som jag tillhör (egenställd diagnos) är de som har en slemhinna som är för duktig målvakt. Den slemhinnan kickar ut alla embryon även de som är fina. Det kan finnas immunologiska orsaker bakom och det kan vara andra förklaringar.
Jag har gått på ett symposium om detta med en proffessor från England som hade forskat just på dessa typer av slemhinnor och visat att det är så. Tyvärr finns det ingen sätt att lösa detta problem. Men det är väldigt typiskt att man då drabbas av repeated implantation failiure. Det typiska vid det är just att embryot hinner producera hcg och på så sätt visa att det faktiskt är ett bra embryo som borde fästa men ändå fäster det inte utan mensen kommer. Svenska läkare avfärdar bara detta men det finns som sagt var seriös forskning på andra håll så om ca tio år kommer det låta annorlunda även i Sverige. Surrogat kan vara en bra lösning på detta problem. Det visade fallet för min del. Sex återföringar på mig varav den sista återföringen med två perfekta blastocyster men enbart svaga positiva test och mens som kommer några dagar för sent. Med surrogatmamma lyckades vi på första försöket.
Här finns en artikel som visar samma sak. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3941386/
Artikeln tar på ett bra sätt upp lite olika orsaker till RIF (recurrent implantation failiure) och har också presentation av fall med par som har oförklarlig RIF och där 66% blev gravida på första försöket med en surrogatmamma trots upprepade misslyckade försök på sig själva.
Ett ljus i mörker för kvinnor med RIF är dock att trägen vinner. De flesta endometrium kommer släppa in ett embryo någon gång om man försöket tillräckligt länge och allting är rätt. Det är därför man kan lyckas även efter tionde försöket.
Om ni är intresserade av att läsa mer så hittade jag informationen på en powerpoint från eshre som är den europeiska kongressen för gynekologer med fertilitet som specialitet. Det är från ett symposium som just handlade om RIF.
http://www.eshre.eu/~/media/emagic%20files/Annual%20meeting/Cortina/Handouts/Makrigiannakis.pdf
Diagnos för RIF är inte helt klarlagd men enligt citat nedan så är en välaccepterad diagnos när man har satt in minst 4 fina embryon i minst tre cykler. Om man inte har fått en graviditet och man hittar ingen naturlig orsak som lågt amh, hög ålder eller dåliga spermier osv. Då är det troligtvis slemhinnan som är boven.
At the Royal Hallamshire Hospital, both factors are considered and a diagnosis of RIF is based on the transfer of at least 4 embryos in a minimum of three transfer cycles
RIF is not the same as recurrent IVF failure. The latter condition merely refers to the failure to achieve a pregnancy after several IVF attempts, a common cause being poor response to ovarian stimulation (Ferraretti et al., 2011xFerraretti et al., 2011Ferraretti, A.P., La Marca, A., Fauser, B.C., Tarlatzis, B., Nargund, G., and Gianaroli, L. ESHRE consensus on the definition of ?poor response? to ovarian stimulation for in vitro fertilization: the Bologna criteria. Hum. Reprod.2011; 26: 1616?1624
CrossRef | PubMed | Scopus (94)See all ReferencesFerraretti et al., 2011). Suboptimal embryo quality, advanced maternal age and uterine factors are also relatively common causes for recurrent IVF failure. The term ?recurrent implantation failure? is a subgroup of recurrent IVF failure and should not be used to replace the latter.
För er som vill läsa mer så finns det en artikel här http://www.rbmojournal.com/article/S1472-6483(13)00475-6/fulltext
Som handlar om RIF och olika orsaker som det kan bero på och olika lösningar som man kan göra för att åtgärda problemen. Om ni läser detta så kan ni se att vi i Sverige har lååååångt kvar när det gäller att hantera kvinnor med fertilitetsproblem. Men man kan ju alltid försöka skriva ut den här artikeln och visa upp för sina ivf-läkare och ta en diskussion om man har gjort flera misslyckade ivfer.