• Stårschan

    Superenkel sommarmat - vad äter ni?

    När det är varmt och vackert väder vill jag verkligen inte stå vid spisen och laga mat - men man måste ju äta! När vi är i stugan blir det ofta bara varmkorv med bröd, men det kan man ju inte leva på i längden. Snälla - kom med tips på superenkel sommarmat som går snabbt att fixa.

  • Svar på tråden Superenkel sommarmat - vad äter ni?
  • Kjell2
    Stårschan skrev 2014-06-09 13:30:18 följande:
    När det är varmt och vackert väder vill jag verkligen inte stå vid spisen och laga mat - men man måste ju äta! När vi är i stugan blir det ofta bara varmkorv med bröd, men det kan man ju inte leva på i längden. Snälla - kom med tips på superenkel sommarmat som går snabbt att fixa.
    Kallskuret och grönsallaf plus bröd eller bönor
    Grillrester och potatissallad
    Sill och potatis
    Rökt fisk och bulgur

  • Stårschan

    Potatissallad är nog bra att ha hemma, förstås. Tack för tipsen!

  • blomman07

    Jag gör väldigt ofta ljummen kycklingsallad, bara marinerar kyckling i olja, sesamolja och torkad ingefära, ev salt och peppar. Steker (tar inte alls lång tid, så lite spistid men det är överkomligt) tomater, purjolök, fetaost och valfri bladgrönsak och/eller sallad. Serveras med bröd och kanske dressing. Eller så har man i quinoa eller couscous.

  • korralin

    brukar göra tortilla de patata.. antingen "äkta" och ambitiös (dock är den väldigt enkel den också) eller "falsk" och yani bara köra ner de potatisarna som blivit över från gårdagens middag i ägg och steka med lite kryddor... 

    i övrigt äter jag så jävla lite på sommaren haha. sallader och shits är ju tamam också. eller kakor. älskar kakor.


    BELLA CIAO
  • annaba

    Valfritt tillbehör + tabbouleh (kokt kall bulgur blandat med finhackad tomat, persilja, lök om man vill, pressad citron, olivolja och salt/peppar), går att göra en stor sats och förvara i kylen några dagar utan problem

    Stekt halloumi, god att äta både varm och kall

    Lök, vitlök, stark paprika/mild chilifrukt steks, krossad tomat, harissa och bondbönor på burk + salt blandas ner, krossa gärna bönorna lätt för en mer mosig konsistens. God som den är varm eller kall, med bara bröd, eller som tillbehör till kött/fisk.

  • La Lola
    Stårschan skrev 2014-06-09 14:09:53 följande:
    Potatissallad är nog bra att ha hemma, förstås. Tack för tipsen!
    Gör egen, superenkelt ju! 
    Fast jo, det är ännu enklare att köpa.
    *mamma till Alma (maj 2000) och Hedda (mars 2009)*
  • Kjell2
    Stårschan skrev 2014-06-09 14:09:53 följande:
    Potatissallad är nog bra att ha hemma, förstås. Tack för tipsen!

    Gör den på gårdagens rester.

    Sill och potatis en dag. Grillat kött en dag. Använd sen restpotatisar och restkött till en helt ny måltid.
  • Maliin1990

    Vi brukar äta pastasallad. Går att ha i precis vad man känner för. Och så kan det vara skönt med kall mat i värmen :)

  • Stårschan
    blomman07 skrev 2014-06-09 14:10:40 följande:
    Jag gör väldigt ofta ljummen kycklingsallad, bara marinerar kyckling i olja, sesamolja och torkad ingefära, ev salt och peppar. Steker (tar inte alls lång tid, så lite spistid men det är överkomligt) tomater, purjolök, fetaost och valfri bladgrönsak och/eller sallad. Serveras med bröd och kanske dressing. Eller så har man i quinoa eller couscous.

    Det där såg krångligt och tidsödande ut först, men kan nog vara en vinnare. Om man dessutom har lite färdigkokt pasta i kylskåpet att blanda i så låter detta som något hela familjen skulle tycka var gott, och det är ju också en STOR fördel.
  • Stårschan

    Tack för alla tips om potatisrester, men jag har en sån löjlig fobi att jag helst inte tar i kall potatis. Tycker det är råäckligt! Sen har jag fortfarande inte smakat en hemgjord potatissallad som är godare än den köpta, så det får nog bli köpesallad.

    Sen blir det väl lite fil och flingor ocskå, om man nu nödvändigtvis ska äta lunch i värmen.

  • Ojsan

    toast med  heinz vita bönor och coleslaw blev det för mig idag :)

  • blomman07
    Stårschan skrev 2014-06-09 14:46:12 följande:

    Det där såg krångligt och tidsödande ut först, men kan nog vara en vinnare. Om man dessutom har lite färdigkokt pasta i kylskåpet att blanda i så låter detta som något hela familjen skulle tycka var gott, och det är ju också en STOR fördel.
    Det tar inte lång tid alls! Jag gjorde detta i lördags, med en unge hängandes runt benen tog det max en halvtimme. Det som tar lite tid är ju att skära kycklingen, samt tomaterna kanske. Purjolök går ju snabbt i jämförelse med annan lök iallafall. Fetaosten hackar jag slarvigt. Men det är ju så sjukt gott också. Vi äter det minst två gånger i veckan under sommaren, varierar bara bladgrönsakerna och dressingen typ. Personligen gillar jag inte kall pasta, men det är ju en smaksak.
  • lövet2

    Har ni inte möjlighet att göra upp eld vid stugan? I så fall kan ni skaffa er en muurikka i lagom storlek och laga mycket mat på den. Vi har en i mellanstorlek, och på den steker vi ledigt 15 hamburgare samtidigt. Annars kan vi t ex steka skinkstek och råstekt potatis. Allt i en och samma stekpanna och klart för servering sedan.

  • Stårschan
    lövet2 skrev 2014-06-09 14:59:08 följande:
    Har ni inte möjlighet att göra upp eld vid stugan? I så fall kan ni skaffa er en muurikka i lagom storlek och laga mycket mat på den. Vi har en i mellanstorlek, och på den steker vi ledigt 15 hamburgare samtidigt. Annars kan vi t ex steka skinkstek och råstekt potatis. Allt i en och samma stekpanna och klart för servering sedan.

    Jo, nog kan vi det, men med allt vad det  innebär att göra upp eld, ta fram muurikka, ta fram mat och sedan ta hand om muurikkan så låter det där mer som ett timslångt projekt med besvärlig disk än supersnabb sommarmat. Det låter jättemysigt och gott, men passar kanske bättre när man vill låta maten ta lite tid, och inte bara när man vill ha lite bukfylla när man tar paus i fasadmålandet.
  • annzah

    Jag kokar kyckling i fond + kryddor direkt från frysen i 40 minuter eller så. Det blir supermört, bara att dra isär med gaffel. Perfekt till sallad! Men det gäller att man hottar upp spadet lite, annars kan det bli lite menlöst. 


  • Stårschan
    annzah skrev 2014-06-09 15:04:35 följande:
    Jag kokar kyckling i fond + kryddor direkt från frysen i 40 minuter eller så. Det blir supermört, bara att dra isär med gaffel. Perfekt till sallad! Men det gäller att man hottar upp spadet lite, annars kan det bli lite menlöst. 
    Det låter också som något för vår kycklingfamilj.
  • weasley

    Halloumisallad (typ salladsblad, gurka, tomat, melon och halloumi). Kanske lite Quinoa, vinegrette till.
    Det är vår "go to".mat när det är varmt.. Annars bara typ fruktsallad elelr färdig potatissallad i baguette med någon god skinka och lite grönsaker.

Svar på tråden Superenkel sommarmat - vad äter ni?