Här kommer lite info om folsyra och A-vitamin:
Gravida kvinnor och de som planerar graviditet bör öka sitt dagsintag från 200 till 400 µg per dag. Det krävs då rikligt med frukt, grönsaker och rotsaker, särskilt spenat, kål, bönor, bär och apelsiner. Apoteken säljer tabletter med 400 µg folsyra, liksom hälsokosthandeln. Nedan följer en tabell över några folsyre rika livsmedel. Innehåll i µg per 100g
Spenat, fryst 120
Nässlor 194
Fryst brysselkål 123
Tofu (sojabönsost) 130
Röda bönor, kokta 130
Linser, kokta 181
Kikärter, kokta 172
Jordnötter 105
Folsyra
Folsyra hör till de vitaminer som man inte självklart får i sig i optimal mängd via kosten. Namnet folsyra kommer från "folium", som betyder blad. Folsyra finns i bladgrönsaker, men också i många andra livsmedel. Så en allmänt hälsosam kost ger bästa möjligheten att få tillräckligt med folsyra från kosten.
Lågt folatstatus är förknippat med en ökad risk för missfall och ryggmärgsbråck hos foster. Folsyra har betydelse mycket tidigt under graviditeten, innan man vet om att man är gravid. Därför kan det vara motiverat för kvinnor i barnafödande ålder att ta tillskott av folsyra.
Tvåäggstvillingar vanligare efter folsyratillskott
En svensk studie visar att chansen för 2-äggs tvillinggraviditet ökar när man tar folsyra. Nu är det inte så att jag uppmanar alla barnlösa till att ta B-vitamintillskott för att få tvillingar men det visar att man får en positiv effekt på graviditetschanserna genom tillskottet. Det är lättare att forska just på tvillingar eftersom det finns centrala register som forskarna har tillgång till.
Referens: Ericson A, Kallen B, Åberg A. (2001) Use of multivitamins and folic acid in early pregnancy and multiple births in Sweden. Twin Res 2001 Apr;4(2):63-6
A -vitamin heter också retinol. Största källan i kosten är lever. En enda portion kan ge mer än tio gånger rekommenderat intag.
En stor amerikansk studie, visade nyligen att kvinnor med mycket höga intag av A-vitamin, hade skörare skelett och oftare drabbades av höftfrakturer. Slutsatsen som man drog, blev att medelålders kvinnor bör äta lever högst en gång per vecka och inte överkonsumera kosttillskott med A-vitamin.
På grund av att stora mängder A-vitamin kan vara skadligt för foster, avråds gravida kvinnor från att äta lever. Leverpastej kan man däremot äta som vanligt under graviditet.
A-vitamin har kallats för "ögats vitamin" och i hela världen är A-vitaminbrist den vanligaste orsaken till blindhet hos barn. Förr i tiden sa man felaktigt att det var bra för ögonen att äta smör. Både i smör och margarin förekommer betakaroten. Betakaroten är ett gul-orange färgämne, som i kroppen kan ombildas till A-vitamin. Betakaroten finns bland annat i morötter. Andra karotenoider finns i frukt och grönsaker. Man kan inte på samma sätt överdosera karotenoider och betakaroten kan därför ses som en "säker form" av vitmin A. Det är i stort sett bara i svältdrabbade länder som så låga intag av A-vitamin förekommer att det kan påverka synen.