Ändra sömnrutiner för en 21-månaders?
Anledningen är att när man är överkänslig mot något är mag-tarmsystemet retat och reagerar då även på det man i vanliga fall tål. Så utesluter man en sak blir man alltså bättre i symptomen eller tom helt bra eftersom många tål en viss mängd men inte alltför mycket.
Många som har sökt för magproblem har senare uteslutit laktos - och blivit bra och där tar utredningen slut, man har konstaterat laktosintolerans. Så går åren och den egna laktasproduktionen blir mindre och mindre för art i värsta fall upphöra helt - man blir laktosintolerant på riktigt. Nu vet man att risken för att ha genetisk intolerans är rätt liten, dvs de flesta har en ok laktasproduktion. Man har även forskat om glutenintolerans och allt pekar på att det är betydligt vanligare än man tror, att många går o- eller feldiagnosticerade och speciellt vanligt är det hos de som anger sig vara laktosintoleranta. Men de flesta har inte den genetiska varianten och borde alltså inte vara det.
Nu går det inte att backa tiden för de här människorna, försvinner latasproduktion är den borta för evigt, det är inget man kan "lära" sig. Men hade man gått vidare med glutenutredning skulle troligast de flesta laktosintoleranta inte vara det utan glutenintoleranta.
DÄRFÖR ska man aldrig labba med kosten och uteslutningar själv, felkällorna och risken för feldiagnosticering är alltför stor. Ålus att om man hittar en laktosintolerans via kosten ska man absolut begära en utredning om gluten.
Blodprover, biopsier, medicinsk belastningar samt uteslutning i allra sista hand är vägen man ska gå men allt ska ske med läkarövervakning.
TS: Förlåt mitt långa inlägg som är helt OT men iom att jag har ett barn som är feldiagnosticerad laktosintolerant och nu är det på riktigt plus gluten så blir jag lite upprörd över uppmaningen du fick. Att kolla allergier är alltid bra om något strular.
Man kan bli överkänslig mot något temporärt, tex vis maginfluensa. Speciellt hos barn kan detta fortgå på "rutin".