Inlägg från: elims |Visa alla inlägg
  • elims

    Hey Jude!

    Chaia

    När ni är i Jerusalem måste ni bara gå till café Hillel. Det är ett av mina favvoställen, de har världens bästa icecoffee!!

    Finns tre café hillel i J-lem nuförtiden tror jag, två inne i stan (på jaffa street och hillel street) och en i emek refaim. Sen kan det finnas en i kenyon också, men jag är inte helt säker, blandar kanske ihop det med en annan cafékedja...

  • elims

    Gissa vad jag sitter och smuttar på just nu...

  • elims

    tutim

    aaaahhh, frozen yoghurt! *dregel dregel*

  • elims

    Hur kommer det sig att 90 % av våra samtal härinne handlar om mat...

  • elims

    Chaia

    förresten, den där morotssalladen jag talade om idag...den skulle visst inte ha apelsin i sig (apelsinen skulle visst vara med i en annan sallad jag förmodligen tänker göra...)
    vill du ha receptet ändå?

  • elims

    Hoppas de blir bra, det låter väldigt gott iallafall...

    Varm morotssallad med mango och pistachnötter
    4 port

    500 g morötter
    1 schalottenlök (kommer ta silverlök)
    2 vitlöksklyftor
    1 mango
    2-3 msk pistaschnötter
    olivolja
    1 msk färskriven ingefära
    1 1/2 msk citronsaft
    2 msk hackad koriander
    salt

    Skala och slanta morötterna. Hacka löken och vitlöken. Skala och tärna mangon. Rosta nötterna och grovhacka dem. Fräs morötter lök och vitlök i oljan tills löken är genomskinlig och morötterna nätt och jämt mjuka. Blanda i ingefära, citronsaft och mango, låt allt bli varmt. Smaka av med salt och strö över koriander och nötter innan servering.

    Grönsallad med aprikos och apelsin
    4 port
    150 g sallad, blandade sorter
    6 torkade aprikoser
    2 apelsiner
    3 msk solroskärnor
    ca 1 dl hackad bladpersilja
    ca 1/2 dl hackad koriander
    ca 1/2 dl hackad mynta
    dressing: 3 msk olivolja, saften från apelsinerna, 1/2 tsk malen spiskummin, 2 krm harissa, salt.

    Skölj salladen och låt torka. Strimla bladen eventuellt. Blötlägg aprikoserna 15 minuter i hett vatten. Låt rinna av och strimla. Skala apelsinerna och skär bort de vita hinnorna. Skär frukten i klyftor, spara saften! Rosta solroskärnorna. Blanda ihop dressingen. Blanda salladsblad och örter på ett stort fat. Ringla över det mesta av dressingen strax innan serveringen, blanda försiktigt. Strö över aprikoser och apelsin. Ringla över resterande dressing, toppa med solroskärnorna.

  • elims

    fajga
    japp inte bara ramar, utan en massa andra livsnödvändiga saker från ikea blev det också!

  • elims

    Chaia

    Ja, har tänkt det iallafall. Funderar också på att göra en "Sötpotatisgryta med russin och saffran" men har inte riktigt bestämt mig än...
    Recepten kommer från en kokbok som vi gav till min mans bror i present för ett tag sedan. Om jag inte minns helt galet var det den här:
    www.bokus.com/b/9151844117.html

  • elims

    Chaia
    ja, det stämmer.

    fajga
    wow har du redan köpt matze? Var beställer du ifrån?

  • elims

    fajga
    Vad praktiskt det låter. I Sthlm får man nästan slåss om den matze som finns. De har också en "matzedag" här då alla kommer och ska köpa. Sen tar det i princip slut rätt fort efter det så man kan inte komma veckan innan pesach och tro att det ska finnas kvar något... hemskt va, att alla inte ska kunna få tag på matze till pesach?!

Svar på tråden Hey Jude!