Hoppas de blir bra, det låter väldigt gott iallafall...
Varm morotssallad med mango och pistachnötter
4 port
500 g morötter
1 schalottenlök (kommer ta silverlök)
2 vitlöksklyftor
1 mango
2-3 msk pistaschnötter
olivolja
1 msk färskriven ingefära
1 1/2 msk citronsaft
2 msk hackad koriander
salt
Skala och slanta morötterna. Hacka löken och vitlöken. Skala och tärna mangon. Rosta nötterna och grovhacka dem. Fräs morötter lök och vitlök i oljan tills löken är genomskinlig och morötterna nätt och jämt mjuka. Blanda i ingefära, citronsaft och mango, låt allt bli varmt. Smaka av med salt och strö över koriander och nötter innan servering.
Grönsallad med aprikos och apelsin
4 port
150 g sallad, blandade sorter
6 torkade aprikoser
2 apelsiner
3 msk solroskärnor
ca 1 dl hackad bladpersilja
ca 1/2 dl hackad koriander
ca 1/2 dl hackad mynta
dressing: 3 msk olivolja, saften från apelsinerna, 1/2 tsk malen spiskummin, 2 krm harissa, salt.
Skölj salladen och låt torka. Strimla bladen eventuellt. Blötlägg aprikoserna 15 minuter i hett vatten. Låt rinna av och strimla. Skala apelsinerna och skär bort de vita hinnorna. Skär frukten i klyftor, spara saften! Rosta solroskärnorna. Blanda ihop dressingen. Blanda salladsblad och örter på ett stort fat. Ringla över det mesta av dressingen strax innan serveringen, blanda försiktigt. Strö över aprikoser och apelsin. Ringla över resterande dressing, toppa med solroskärnorna.