Anonym (hypotes) skrev 2014-03-03 00:10:15 följande:
Nja det beror ju på vad som är problemet med just denna person som sagt. Jag har gemensam och växelvist ja och bara kontakt på mail. Inga diskussioner, var och en sköter sitt. Parallel Parenting kallas det.
daytodaywoman.com/2011/02/09/parallel-parenti.../
Kan personen dock inte följa avtal från rätten och fortsätter hota och misshandla så spelar det ingen roll vad diagnosen är, föräldrabalken:
"Vid bedömning av vad som är bäst för barnet skall det fästas avseende särskilt vid – risken för att barnet eller någon annan i familjen utsätts för övergrepp, olovligen förs bort eller hålls kvar eller annars far illa, och – barnets behov av en nära och god kontakt med båda föräldrarna."..."Vid bedömning om vårdnaden skall vara gemensam eller anförtros åt en av föräldrarna skall rätten fästa avseende särskilt vid föräldrarnas förmåga att samarbeta i frågor som rör barnet."
Alla fall är olika. Har du hemliga telefonnummer eller hur kan du klara dig undan telefonkontakt? Med plötsliga besked om ändringar; inställd tid med den andra föräldern/ kvarhållande av barnet hos den andra föräldern etc etc? Den andra förälderns förhinder på grund av plötslig sjukdom, hemmavarande barns sjukdom, plötsligt påkommen arbetsresa etc etc.... Barnets sjukdom så att han behåller barnet etc etc
Hur mycket jag än använde fax (skaffade fax enbart för detta ändamål - exet hade fax automatiskt genom sina företag) fick jag telefonsamtal. Och jag ville faktiskt att barnet skulle ha en möjlighet att kunna ringa mig under de månadslånga sommarvistelserna hos den andra föräldern när det blev stort nog att klara det.
Kan ni alltid växla barn via barnomsorg/skola så att ni slipper personlig kontakt? Även under sommarloven?
Tidigare ansågs förutsättningen för växelvist boende vara att båda föräldrarna bodde nära varandra; helst på gång-/cykelavstånd för barnen. Hyfsat samarbetsklimat dem emellan ansågs också vara en förutsättning.
Har förstått att det numer är möjligt att ha förskola i två olika kommuner. Skola också?
Såg själv ingen möjlighet att kunna flytta runt efter den andra föräldern som ena året kunde bo hos någon kvinna med radhus norr om stan (Danderyd, Täby etc) för att plötsligt ha flyttat till Värmdö till en annan kvinna. Jag hade inte råd att köpa bostäder där exet för tillfället bodde (eller lust att ragga upp män jag kunde bo hos för att barnet skulle få nära till honom).
Tre tingsrätter (tre olika kommuner gjorde vårdnadsutredningar) under olika tidsperioder bedömde att jag skulle behålla ensam vårdnad; när barnet var fyra, sex och fjorton år. (inte heller boendetvisten betr. en tonåring med en annan f d fru vann denne pappa).