Inlägg från: akb |Visa alla inlägg
  • akb

    Meningen med friluftsdag?

    Men om ni åker extremt mycket skidor hade hon ju inte lärt sig något av att åka iväg en dag på det ni annars gör ofta ;) 

    Nä, nu till lite mer seriöst :) 

    Tanken bakom friluftsdagar tror jag är att "tvinga" skolorna att var ute med eleverna i naturen/friska luften.

    Det finns en enorm massa positiva effekter av att vistas i naturen, både sociala, fysiska och psykiska samt att man upptäckt att man blir mer miljömedveten om man har ett aktivt friluftsliv. 
    Att vara ute en dag per termin eller läsår har ingen direkt effekt om skolan inte är duktig på att fånga elevernas intresse för att fortsätta med friluftsliv på egen hand (såklart kan det vara roligt och skapa gemenskap osv även med endast en dag). 

    Hade det varit upp till mig att bestämma över skolorna hade eleverna varit ute mer regelbundet så eleverna fick direkta effekter (bättre koncentrationsförmåga till skolämnen, bättre nattsömn, mindre stressrelaterade problem, starta ett hållbarhets/miljötänk man kan arbeta med på lektionerna, gemenskap, en övergripande bättre hälsa osv). 

    Att det inte får kosta pengar (i skolan) var ett beslut som togs för att barn som inte hade tillgång till pengar inte skulle hamna i situationer där de inte har ett val att välja aktivitet eller att inte kunna följa med på vissa skolaktiviteter. Bra tankar och ett omtänksamt beslut, men hade såklart gått att lösa på andra sätt. 

    Nu till ditt barns skola. Tycker nog att lärarna skulle kunna göra något mer spännande på en heldag än promenad och skridskor. En friluftslivsdag behöver inte vara en "sportaktivitet" (om nu promenad räknas dit) och just de aktiviteterna du nämner skulle man lika bra hinna med under en två timmars tid. 
    Det finns kanske inte riktigt intresset och inspirationen från lärarna på skolan, de ser det kanske som de måste fylla en dag med något (som inte får kosta) istället för att se möjligheter. "En hel dag, nu kan vi äntligen...", bjuda eleverna på ett äventyr med skattat, matlagning, gruppövningar, ... det finns mängder att göra som även  går att koppla till ämnesplanerna, men det krävs betydligt mer än att tänka "jaha, vilka aktiviteter finns det i vår kommun". 

    Hade kunnat lägga upp flera förslag på inspirerande, roliga och spännande friluftsdagar, men det är ju inte du som skulle behöva den inspirationen :) Finns fortbildning för lärarna att få inom friluftsliv, men första steget är kanske att se att det finns mer att göra än gå och åka skridskor som man lika gärna kunde gjort en halvdag eller på en idrott och hälsa lektion. 

    Håller alltså med dig om att friluftsdagen är ganska tam, men om de aldrig är ute annars så blir det såklart viktigt att de väl kom ut en gång i alla fall. 

    Föräldraledig var det ju för min del ja... ;) 

  • akb
    Cat71 skrev 2014-02-21 12:31:42 följande:
    Du har absolut rätt i att min dotter får åka så mycket skidor ändå att en dag i Romme inte ger henne någon ny erfarenhet (hon har ändå runt 100 skiddagar per år eftersom det är hennes idrottande). Men att varit med och tagit hand om och hjälpt andra barn som kanske aldrig åkt förut, DET hade varit en positiv erfarenhet för henne OCH för de andra barnen.
    Det är definitivt positivt att hjälpa och dela med sig till andra, både stärkande för egna självförtroendet men också för den som får hjälpen, skapar bra stämning i klassen med. Vi lärare borde generellt ta mer hjälp av elevernas egna kunskaper och "expertområden", tack för påminnelsen!!

    Har erfarenhet av att elever/föräldrar skriker efter vissa aktiviteter på idrottslektionerna, som de samtidigt gör flera dagar i veckan själv, bara för de tycker det är roligare med detta än allt annat. Glad att det finns föräldrar som kan motivera utan att bara tänka "mitt barn tycker det är roligt"! 

    Tycker du ska berätta om dina tankar för någon lärare. Tror du kan få fram alla dina åsikter bra utan att det upplevs som klagomål och istället tankar och idéer. (klart man får klaga, men om man vill få förändring kommer man säkert längre med att förklara vilka fler aspekter de kunde fått med om de gjort på annat sätt)
  • akb
    Klippte ut ur skolinspektionens informationsblad om avgifter i grundskolan.. 

    Som ni ser kan en avgift på 100kr accepteras, men det är upp till rektor att se till att sammanlagda kostnader på ett läsår inte blir för höga... 

    Önskar att det hade varit så enkelt att barn som inte har möjlighet att välja aktiviteter pga ekonomiska problem kunde få detta betalt av skolan (majblomman eller liknande). Det man sett är att dessa barn inte vågar säga till hemma att det är en aktivitet och sjukanmäler sig istället eller att föräldern känner sig tvungen att betala (vågar inte säga till) och det får konsekvenser för ekonomin. 
    Problemet är lösbart om man vill prioritera t.ex skidor, men rektor har ingen lätt uppgift med besluten, då det tyvärr inte är helt svart eller vitt...

    Kostnader som Skolinspektionen kan acceptera vid enstaka tillfällen


      700 kr för läromedel, inklusive miniräknare, i gymnasieskolan. Se även kommentar nedan.


      300 kr för en studieresa.


      Kostnader för måltider under studieresa. Se även kommentar nedan.


      100 kr för studiebesök.


      100 kr för aktiviteter kopplade till idrott och hälsa (friluftsdag).



    Jag kan också se problemen med att ha aktiviteter där det krävs utrustning, att alternativet gå bort för några. (dock lösbart med att t.ex samla in hjälmar, skridskor, skidor, ... Vem skulle inte behöva rensa garaget lite ;))
  • akb
    Cat71 skrev 2014-02-21 15:33:23 följande:

    Tyvärr har kommunen beslutat att INGA avgifter får tas ut i kommunens skolor alls.
    Och samtidigt får min dotter inte delta på skridskoåkningen av samma orsak, dvs att vi föräldrar inte tycker att det är värt att köpa ett par skridskor och en hjälm till henne för bara ett tillfälle. Även om vi skulle hitta begagnade prylar så hade det blivit en skaplig slant. Men det är ju klart att bara busshyra till Romme hade kostat skolan en betydlig slant. Denna kostnad sparar de ju faktiskt in detta år, en peng som kan användas till annat.

    Jo, jag ska skriva till rektorn, tack för tipset!
    Tidigare år har både jag och min man vid två olika tillfällen följt med på skiddagar som barnens skolor gjort till lokala skidbacken i vår kommun. Vi har tagit ut semesterdagar och hängt med som skidlärare helt enkelt. Även våra barn har agerat "lärare" för sina kompisar. ALLA barn följt med och skolan stått för busshyra, liftkort och grillat hamburgare och anläggningen för fri utrustning. Det har varit helt fantastiska dagar och upplevelser.
    Ena gången tog jag själv hand om en liten grupp på fyra killar med invandrarbakgrund som aldrig stått på skidor förut. De var helt enormt modiga, stöttande med varandra och lättlärda. Det blev hel del fall, snöblöta kläder, blåmärken och samtidigt väldigt mycket skratt. Redan under förmiddagen kunde de åka i knappliften själva och ta sig ned för barnbacken med plogsvängar. Efter lunchen kunde de åka själva och njuta av sina nya färdigheter. De var så glada och stolta att jag blir tårögd igen bara av minnet. Jag är sååå tacksam för att ha fått vara en del av deras upplevelse.
    Dottern tog hand om en grupp som åkt lite förr och maken satte en liten enkel slalombana med käppar som de fick pröva på att åka i.
    Nu går hon i en ny skola med andra elever och kompisar men de kommer alltså inte få chansen att uppleva det som hennes förra klass gjorde.


Svar på tråden Meningen med friluftsdag?