Inlägg från: Anonym (Soc.) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Soc.)

    Kan LVM hjälpa?

    Ja anhöriga kan göra en lvm-anmälan varpå sicialtjänsten bedömer om man ska ansöka om lvm. Lvm kräver att det är allvarlig fara på nåt vis och att saken intr kan lösas med frivilliga insatser. Värt att påpeka är att man som anhörig oftast bedömer allvarlig fara betydligt tidigare än vad lagen tänker sig. Lvm innebär ett frihetsberövande under 6 månader och är således ett enormt stort ingrepp i den personliga integriteten och rätt till frihet och självbestämmande, så det är svårt att få ett lvm, och så ska det vara. Nu verkar det ju som om han ändå ingår i en behandling på frivillig bas och då blir det i stort sett omöjligt att få igenom. Få blir förövrigt drogfria efter ett lvm. För att bli nykter på riktigt måste man själv vara motiverad. Många dör efter ett lvm då de släpps och omedelbart går ut i missbruk igen och då efter 6 månaders påtvingad drogfrihet kör igång på de gamla vanliga doserna och får överdos. Lvm räddar tillfälligt liv och ger i bästa fall en möjlighet att kommunicera och motivera en människa i drogfritt tillstånd. På vilket behandlingshem befinner sig din bror nu? Finns många dåliga ställen och några bra.

  • Anonym (Soc.)
    just me123 skrev 2014-02-06 10:53:52 följande:
    Jag fick min anhörig LVM:ad. Visst, det var inte enkelt. Va hård och envis när du pratar med socialtjänsten. Ge inte upp. Ställ krav och bolla över ansvaret på dom. Det är deras skyldighet att ingripa vid ett fortgående missbruk. Dom kan påstå vad dom vill men det är deras ansvar. Gör socialtjänsten inte det dom ska så anmäl dom till socialstyrelsen. Då brukar dom sätta lite fart när dom har ögon på sig.

    Det är din anhörig och hans liv det handlar om. Tappa aldrig hoppet. Det blir bättre.
    Att ge hjälp vid fortgående missbruk ska vi absolut hjälpa till med, men det bygger på frivillighet till 99%. ATT en person missbrukar i sig innebär inte att det finns kriterier för LVM. Då skulle man ju behöva LVMa varende aktiv missbrukare och det går ju inte. Det är ändå så att fram tills en viss ytterst kritisk punkt, så är det den enskilde missbrukaren som avgör om han eller hon vill ha hjälp eller sluta missbruka. Tvångsåtgärder är nåt som är svårt att ta till, och det SKA givetvis vara svårt att kunna frihetsberöva en människa. Det är inget man ska ta lätt på.
  • Anonym (Soc.)
    just me123 skrev 2014-02-06 12:04:18 följande:



    Ja, självklart ska missbrukaren få chansen att få frivillig hjälp. många gånger inser personen inte att han behöver hjälp för att han lever i en illusion och han har koll på läget. När inget annat funkar och hans missbruk blir en fara för han själv eller omgivning så ska socialtjänsten göra sitt yttersta för att hjälpa denna individ. Det är enbart socialtjänsten som kan sätta igång en LVM utred. Ja det är väldigt dyrt och omständigt för soc. Men en människas välbefinnande har inget pris.
    Visst är det dyrt och omständigt, men ytterst handlar det om att väldigt starka kriterier ska finnas för att göra ett så enormt ingripande i en människas liv som ett frihetsberövande innebär.
  • Anonym (Soc.)
    just me123 skrev 2014-02-06 12:20:26 följande:



    Ett LVM kommer på tal när inget annat hjälper och man gjort allt i sin makt för att personen skall vårdas frivilligt. Absolut är det kränkade för individen. Men bättre att tvångsvårdas än bli en i statistiken som dog pga drogerna.
    Visst behövs LVM ibland, och visst räddar det tillfälligtvis liv, men tyvärr har det ju visat sig ha väldigt dålig effekt, och att nästan ingen blir drogfri i samband med ett LVM. Dessutom har vi problemet att det finns en rätt stor överdödlighet för missbrukare i sambands med att de släpps ifrån ett LVM. Det är således rätt komplicerat.
Svar på tråden Kan LVM hjälpa?