Inlägg från: vvadda |Visa alla inlägg
  • vvadda

    Hur tänker köttätare?

    Hej hörni!

    Jag känner att jag behöver lite insikter och bättre förstå köttätarna. Så go for it: berätta och förklara hur ni tänker :)

    I lunchrummet på jobbet blir det mest snack om varför jag är vegetarian och folk säger att de inte skulle kunna leva utan baccon, för det är ju så gott. Men vi tar aldrig upp elefanten i rummet: alltså vad man tänker om att miljontals djur och fåglar föds upp i stora industrier, där de aldrig får se himmel eller dagsljus.

    Sen skeppas de iväg i lastbilar och drivs på löpande band in i döden.

    För mig är det här så självklart:
    - Vi behöver (uppenbarligen) inte kött för att överleva. Det är ju både Livsmedelsverket och andra kostexperter överens om.
    - Djur känner, minns och förstår vad som händer omkring dem. Kycklingarna skriker efter sina mammor när de kläcks och grismödrar blir deppiga när kultingarna tas ifrån dem.

    Jag går runt och tror att det här är självklarheter, men kanske är jag ute och cyklar? 

    Hur funderar ni som äter kött kring de här frågorna? Jag skulle verkligen vilja veta! Så var inte blyga, här där vi kan diskutera fritt :)

  • Svar på tråden Hur tänker köttätare?
  • vvadda

    Stort tack för era ärliga svar! (det var jag som startade tråden)

    Jag tror det ligger mycket i att konsumenterna går och köper kött av gammal vana. Det krävs förstås en del omställning för att byta matvanor. Men det går. Och recept finns i överflöd. Och man måste förstås inte äta "köttersättningar", även om alla får göra precis som de vill.

    Flera i tråden har svarat att de inte alls bryr sig om djuren. Det tycker jag är intressant att notera.

    Många skriver däremot att de äter kött, men har synpunkter på köttindustrin som de upplever som djurfabriker.

    De flesta skulle nog säga att de "försöker köpa schysst kött". För vissa är det svenskt. För andra ekologiskt. Trots det ökar köttkonsumtionen totalt sett (även om den på kort sikt kan gå ner lite ibland). Vi äter mer kött än någonsin i historien.

    Sverige har inte en lika plågsam djurhållning som andra länder, men faktum kvarstår att djur produceras på löpande band även här. Det är väldigt stor skillnad på "svenskt kött" och "ekologiskt kött" och så vidare.

    Vilt ser många som mer etiskt, men man kan vara lite undrande över hur själva dödandet går till om man jämför med slakt. En slaktmask är förstås mer exakt än ett skott i lungan på en älg, som troligtvis inte dör ögonblickligen.

    Och så svar på ett par frågor i tråden:

    * Jo, folk har förstås rätt att göra som de vill. Nej, jag tycker inte att vi bara kan "släppa" frågan när miljontals däggdjur och fåglar föds och lever i industrier, eftersom en del av oss tycker det är fel.

    * Jag slår ihjäl getingar och hade säkert försökt försvara mig mot ett vildsvin också om det attackerade mig, eftersom jag personligen tycker att vi människor har rätt att finnas och ha utrymme att leva. Däremot behöver vi (uppenbarligen) inte kött för att överleva.

Svar på tråden Hur tänker köttätare?