Inlägg från: Tom Araya |Visa alla inlägg
  • Tom Araya

    Bostad och bostadspolitik - Hur kommer det sig...?

    snedtak skrev 2017-10-18 18:59:19 följande:
    Vad räknar du som storstadsområden? Sundsvall? Där har man 1 plats/lägenhet. Östersund? Där har man mindre än en bil per lägenhet i centrum. Är nyfiken på var du bott för mer eller mindre alla kommuner har använt centraliserad, planekonomisk planering sen 50-talet.

    I Sverige bor det i genomsnitt 2 personer/lägenhet i hyresrätter och 1,8 personer/lägenhet i bostadsrätter. Bilinnehavet i Sverige är ca 0,47/person vilket ger ett innehav på 0,8-0,9/bostad som snitt i hela Sverige. Och då är bilinnehavet betydligt högre i villor, där tex. 1/4 av hushållen i lägenhet helt saknar bil. Det ÄR ett problem centralt för företag som vill bygga bostäder att inte lönar sig om man måste bygga p-garage. Borde inte människor själva få välja om de vill flytta in i ett hus med lite färre p-platser? Hyr en extern plats! Många BRF:er lyckas inte få sina platser uthyrda och får man det är det till priser som inte täcker kostnaderna. Allt resulterar i högre avgifter.
    Tidigare anlades fler parkeringsplatser än behovet, då man räknade på framtidsutsikter om ökat bilinnehav. Det överskottet på parkeringar är idag på många håll borta, men det är inte främst där problemet uppstår, utan när man bygger nytt, utan krav.

    Här har man på flera håll byggt nya bostäder, nya köpcentrum, nya industriområden/företagsparker mm på ytor som tidigare var parkeringar för pendlare, köpcenterkunder mm. Alltså ökat behov och färre platser.

    Man kan hävda att man väljer själv utefter sina behov om alla får den möjligheten, vilket inte ges på dagens bostadsmarknad. Man måste vara fullskiten med stålar för att ha möjlighet att välja.

    Det är svårt att hitta externa P-platser, eftersom parkeringar byggs utefter ett särskilt behov, såsom boende, kunder hos köpcenter, idrottsanläggningar, arbetsplatser e.t.c. Oftast är parkeringen begränsad i tider så att den inte kan nyttjas för boende.
  • Tom Araya
    snedtak skrev 2017-10-18 23:02:47 följande:
    Vi skulle kunna enas om att vara oense om det är brist eller ej, men det är enormt ovanligt att bygga nytt utan p-platser. Jag känner till 1 pilotprojekt i Malmö och 1 i Göteborg utan parkeringsplatser. I Hammarby Sjöstad bygger man tex. 0,75 platser per lägenhet, vilket ändå får ses som storstad tycker jag.
    Det är inte i storstadskärnorna behovet är som störst utan ute i förorterna och där är det i många fall parkeringsplatser som får stryka på foten vid förtätningar av orten.

    Jag känner till ett område ganska centralt i Göteborg, byggt runt 2003-2004 där man gjorde allt rätt. Man byggde tätt, man byggde relativt högt och man byggde in alla utrymmen det finns behov av utöver själva bostadsytan i två källarplan under husen, inklusive P-garage, samt att man inrättade en bilpool för de boende. På så vis frigörs all p-yta ovan mark till besökande, hantverkare och till de som p-platserna är avsedda för, exempelvis den intilliggande skolan med tillhörande parkeringsplats.
  • Tom Araya
    Moderaterna vill lätta på hyresreglering

    Sedan 1968 sker hyresregleringar i form av bruksvärdessystemet, innan dess tillämpades Hyresregleringslagen. Bruksvärdessystemet är det hyressättningssystem som tar hänsyn till fastighetens/lägenhetens standard, utrustning och gemensamma utrymmen. Systemet tar även in kvaliteten på centrum, affärer och skolor i närheten. 

    Nu vill moderaternas ungdomsförbund ändra på systemet och göra det mindre reglerat.
    ...

    www.lagenhetsbyte.se/blogg/moderaterna-vill-latta-pa-hyresreglering&utm_medium=email&utm_campaign=moderaterna-vill-latta-pa-hyresreglering

    Avsaknad av marknadshyror sägs vara ett hinder för byggande... är det verkligen så?
    Så länge det är brist på bostäder blir marknadsmässiga hyror högre. Detta blir såklart en målbild för marknaden, att inte bygga mer än att bristen och den stora efterfrågan, därmed även priserna består. För att uppnå mer byggande måste alltså allmännyttan bygga och då försvinner argumentet.
  • Tom Araya

    Visar inte detta tydligt vad som händer med priserna när byggandet och tillgången ökar?


    Lyxlägenheter sänks ett par miljoner


    Oscar Properties problem fortsätter. Prestigebygget 79&Park i Norra Djurgårdsstaden är nästan ett år försenat och medan bostadsutvecklaren letar nya investerare vill kunder hoppa av.
    ...

    www.e55.se/artiklar/lagenheter-sanks-med-ett-par-miljoner/
  • Tom Araya
    Andra utsatta trängs undan när nyanlända får förtur till bostadAtt nyanlända som anvisats till en kommun har rätt till en bostad har gjort att andra utsatta grupper trängts undan. Det visar en ny sammanställning av länsstyrelsernas lägesrapport.
    ? Det handlar till exempel om personer som har fått sitta kvar på olika behandlingshem, säger Thed Carlsson, verksamhetschef vid socialtjänsten i Hässleholm.
    ...

    www.svt.se/nyheter/inrikes/nyanlanda-far-fortur-till-bostad-andra-utsatta-trangs-undan
  • Tom Araya

    En effekt av bostadsmarknaden och bostadspolitiken:


    Sålde 24 lägenheter på fem år ? tjänade 12 miljoner

    En 42-åring sålde 22 lägenheter och tjänade 12 miljoner, vid sidan av sitt bostadsbolag. Och den välkände ?stjärnmäklaren? gjorde miljon­vinster på privata lägenhets­affärer.

    Spekulationsköpare, byggbolag och mäklare har i åratal samarbetat för driva upp bopriserna, visar Dagens ETC:s granskning.

    www.etc.se/inrikes/salde-24-lagenheter-pa-fem-ar-tjanade-12-miljoner


  • Tom Araya
    KillBill skrev 2018-04-12 11:17:05 följande:

    Vad menar du? Regeringen jobbar för att EU i framtiden ska samordna flyktingmottagandet och att länder som idag inte tar för lite ansvar tar emot fler flyktingar så att flyktingtrycket på länder som Sverige och Tyskland kan minska.  

    Den rödgröna regeringen skärpte flyktingpolitiken i november 2015 vilket har resulterat i att antalet flyktingar som söker skydd i Sverige har minskat. Nästan alla flyktingar får sedan dess tillfälliga uppehållstillstånd och tanken är att flyktingarna ska flytta tillbaka när förutsättningarna för detta finns.


    Nja, det är nog mest den röda delen som gör detta, medan den gröna tittar på och fäller en tår eller två.

    Dock finns fortfarande politiker på hög nivå som fortfarande har den inställningen.
  • Tom Araya
    KillBill skrev 2018-04-12 13:54:29 följande:

    Därför att ingen försåg flyktingkatastrofens omfattning innan september/oktober 2015 (Det gäller såväl allianspartier som Sveriges grannländer Finland, Norge och Danmark). Därefter gick det snabbt och två månader senare så hade Sverige en mer restriktiv migrationslagstiftning. 

    Skillnaden idag mot tidigare är att idag får nästan alla flyktingar temporära uppehållstillstånd. Tidigare fick många flyktingar permanenta uppehållstillstånd. 


    Det visar tydligt på hur naiva och kortsiktiga våra politiker är.
  • Tom Araya
    Så har Wien löst bostadskrisen ? nästan alla får en billig hyresrätt

    Uppdaterad 2018-04-10Publicerad 2018-04-09WIEN. Medan de europeiska storstäderna kämpar mot höjda hyror, hotande bostadsbubblor och skriande bostadsbrist går Wien i Österrike mot strömmen.
    ...

    www.dn.se/nyheter/varlden/sa-har-wien-lost-bostadskrisen-nastan-alla-far-en-billig-hyresratt/&utm_source=facebook%2Binstagram&utm_campaign=Flera+artiklar+-+stress-barn-relationer-kost-halsa-psykologi&utm_content=Flera+artiklar+-+stress-barn-relationer-kost-halsa-psykologi+-+Retargeting+dn.se+7+days+-+OFFSITE_CONVERSIONS+-+IMPRESSIONS+-+Link+Post+-+CV&utm_id=5acdcdaca5ec6c6ebd6a1647
  • Tom Araya
    KillBill skrev 2018-04-13 17:59:12 följande:
    Norges, Finlands, Danmarks, Tysklands o.s.v. regeringar missbedömde också vidden av flyktingkatastrofen och i så fall var Sveriges regering i gott sällskap.

    Nu finns det lite olika detaljer här, som i fallet och liknande fall har kunnat missbedömts i olika grad:

    -Omfattning av konflikt/kris/svält eller vad som nu orsakar flykt
    -Omfattning av flykt.
    -Vilka länder folk kommer att söka sig till och varför
    -Vilka möjligheter har vi att ta emot och i vilka mängder samt vad vi gör för att undvika att ta oss vatten över huvudet.
    -Konsekvenser vid olika utfall av sökande/mottagande i Sverige.

    Här i ligger även en analys av framtida utveckling och att följa upp med vad som verkligen händer.

    Bara för att man gör en missbedömning i en detalj behöver man inte göra det i alla. För Sveriges del handlar det nog inte om en missbedömning i ordets rätta bemärkelse, utan hur man hanterat underlaget och efterfrågat bedömning överhuvudtaget.

    Är Sverige i gott sällskap?
    Hur många tog Finland emot?
    Hur många tog Norge emot?
    Hur många tog Danmark emot?
    Vilken politik har de som berör mottagande och integration?
    När och i vilken omfattning skärptes lagar och regler i dessa länder?

Svar på tråden Bostad och bostadspolitik - Hur kommer det sig...?