Inlägg från: Tom Araya |Visa alla inlägg
  • Tom Araya
    Rataxes skrev 2018-08-22 19:49:36 följande:
    I Finland är de flesta lägenheter ägarlägenheter, som man kan hyra ut fritt, till marknadshyra. Största delen av hyresmarknaden består av de lägenhetena. Kommunala hyreslägenheter finns, men ofta är de inte så attraktiva och är belägna i mindre attraktiva områden.
    De flesta som hyr, hyr alltså lägenhet av en privatperson. Den som hyr ut är noga med referenser och kräver oftast ett par månadshyror i förskott. Besittningsskyddet är också rätt starkt. Systemet fungerar mycket bra, man får enkelt tag i hyreslägenhet t.o.m. i Helsingfors. Eftersom det finns lägenheter att få tag på kan inte lägenhetsägaren ta för hög hyra, eftersom det då är svårare att hyra ut lägenheten, eller att hyresgästerna omsätts snabbare om hyran upplevs som för hög.
    Förstår inte hur Sverige hamnade i bostadsrättsträsket, med alla dess begränsningar, som jag ser som en av de största bromsklossarna på bostadsmarknaden.
    Detta visar väl tydligt på att det finns en efterfrågan på hyreslägenheter. Då är det väl bättre att bygga dem.

    Om man fritt får hyra ut en lägenhet med ett ägande likt det svenska bostadsrättssystemet så tar man bort föreningens bestämmanderätt över sitt område och fastighetsbestånd, för det är inte lagstiftningen som hindrar bostadsrättsägare i Sverige att fritt hyra ut sina lägenheter.
  • Tom Araya
    Rataxes skrev 2018-08-23 20:51:47 följande:
    Med en hyresreglering som idag finns litet incitament att bygga fler hyreslägenheter. När pris och marknad inte får styra blir det som Trabantköandet i DDR. Den svenska Trabant-kön stavas hyreslägenheter.
    När priset (hyran) hålls artificiellt lågt, vill ingen bygga nya hyresrätter eftersom det vore en förlustaffär: det kostar mer att bygga dem än vad framtida hyror betalar in. Slutsats: brist på hyresrätter.
    Utnyttjandet av de existerande hyresrätterna är dåligt; folk bor kvar längre än vad de behöver, eller annars hade gjort, vilket gör det svårare för andra att ta sig in på marknaden. Typexemplet här är pensionärer i för stora lägenheter som bor kvar på grund av hyresregleringen, och barnfamiljer som därmed inte kan hitta lämpligt boende i relevant område.
    Allt detta resulterar i problem från de två första exemplen som  rinner över på arbetsmarknaden eftersom företag nu inte kan rekrytera bästa möjliga personal på orter där det råder bostadsbrist.

    Som vanligt, tack för hjälpen, Staten.
    Sverige är inte ensamma om hyresreglering, det är bara olika system som används.

    Skulle man helt avreglera bostadsmarknaden (vilket till viss del redan är gjort för nybyggnation) skulle incitamentet för att bygga minska ju närmare en balans mellan efterfrågan och tillgång man kommer, liksom att den minskar ju längre ifrån stadskärnan och de höga hyrorna man kommer, vilket är tvärt emot vad behovet är och utrymme finns till.

    Du har fel i att hyresregleringen gör stora lägenheter billiga. Storlek påverkar hyran både enligt det reglerade bruksvärdessystemet som med marknadshyror, likaså läget.

    Ombildning till bostadsrätt är också ett incitament för många att behålla en lägenhet de annars hade lämnat.

    Företag kommer att få stora problem att rekrytera personal om hyresmarknaden avregleras, om de inte väljer att själva flytta dit där potentiell personal har råd att bo, vilket i så fall får negativa effekter för områden och regioner med högre hyror.

    Problemen som uppstått kommer främst av att allmännyttan slutade bygga och på många håll mer eller mindre avvecklades. Den omfattande ombildningen till bostadsrätter har också minskat tillgången på hyresrätter.

    "Den svenska modellen"
    "Man brukar prata om att det finns tre olika modeller för hur hyran bestäms. Hyresreglering och marknadshyra är varandras motpoler och någonstans mittemellan de här ytterligheterna finns bruksvärdessystemet som råder i Sverige idag."

    "Bruksvärdessystem är det system för hyressättning vi har i Sverige dag. Man kan säga att det är en kompromiss mellan marknadshyror och hyresreglering."

    "I Sverige hade vi tidigare ett system med hyresreglering men 1969 infördes det så kallade bruksvärdessystemet som bland annat innebär att hyran ska sättas utifrån lägenhetens kvaliteter och att likvärdiga lägenheter ska ha likvärdig hyra."

    "Nästan alla utvecklade länder har någon typ av reglering på hyresmarknaden, eller i varje fall på någon del av marknaden."

    www.hyresgastforeningen.se/aktuellt/nyheter/00/11/nyheter-2018/hyresreglering/


  • Tom Araya
    Bakom siffror och prognoser döljer sig människor som påverkas av en dåligt fungerande marknad


    Kvinnor med normalinkomst som vill separera kan i många kommuner inte köpa en bostad åt sig och sina barn, män i samma situation har desto större förutsättningar. Den dysfunktionella bostadsmarknaden hindrar både samhällets och enskilda individers utveckling. Det skriver Claudia Wörmann, Boendeekonom på SBAB.
    ...

    www.bostadspolitik.se/2018/09/27/bakom-siffror-och-prognoser-doljer-sig-manniskor-som-paverkas-av-en-daligt-fungerande-marknad/
     
  • Tom Araya
    ?Press på byggbolagen skulle ge fler bostäder?

    23 aug, 2018 Spara artikel
    Bostadsbolagen bygger mindre än vad de skulle kunna göra. Det ligger i deras intresse göra så ibland för att hålla uppe priserna. Kommunerna behöver få fler verktyg för att kunna öka byggtakten, skriver Nooshi Dadgostar som idag presenterar den statliga utredningen "Ett snabbare bostadsbyggande".
    ...

    www.svd.se/press-pa-byggbolagen-skulle-ge-fler-bostader


     
  • Tom Araya
    Detta är inte särskilt förvånande som konsekvens av ett par decennier med usel bostadspolitik.

    Mycket kraftig ökning av andrahandshyrorna
    Nyheter Det blir allt tuffare för dem som måste hyra i andra hand. Mellan 2009 och 2017 ökade andrahandshyrorna för hyresrätter med 59 procent och för bostadsrätter med 84 procent. Det är 3-4 gånger mer än vad inkomsterna steg.
    ...

    www.hemhyra.se/nyheter/mycket-kraftig-okning-av-andrahandshyrorna/
  • Tom Araya
    KillBill skrev 2018-12-17 21:28:44 följande:

    M och KDs budget som med SD stöd röstades igenom i förra veckan resulterar i att Investeringsstödet till byggande av hyresrätter förvinner nästa år. Det leder till att uppemot 5.000 bostäder kanske inte ens byggs, då byggherrarna hade räknat med stödet i sina kalkyler.

    Snart är vi tillbaka till samma låga bostadsbyggande som Sverige hade under den förra alliansregeringen 2007 till 2014..

    www.dn.se/ekonomi/nya-budgeten-hotar-bygget-av-5000-bostader/


    Detta eller något liknande var ju inte helt oväntat.
Svar på tråden Bostad och bostadspolitik - Hur kommer det sig...?