Inlägg från: Flash Gordon |Visa alla inlägg
  • Flash Gordon

    Bostad och bostadspolitik - Hur kommer det sig...?

    1) För at det inte finns tillräcklig ekonomi i det och i vissa fall (läs: Stockholm) även ont om utrymme i de mest attraktiva områdena. Dessutom är byggande av bostäder en lång process med överklaganden och allt.

    2) Vad är det som uppenbarligen inte behöver vara så? Det finns mängder med regler och krav som skall uppfyllas. vi bor dessutom större än förr och vi kräver själva högre standard. Då blir det dyrare.

    Med dagens regelverk och dagens krav så "behöver" det vara så men det är alldeles rätt att vi kan släppa på kraven och därigenom få billigare boende. En trea på 60-talet var på ca 60-65 m2. En nyproducerad trea idag ligger på mellan 70-80 m2. Som exempel.

    3) är en individuell fråga för respektive bostadsbolag.

    4-6) Inte mitt område att svara på. 

  • Flash Gordon
    Tom Araya skrev 2014-01-27 00:29:51 följande:
    Vad är det som är så mycket dyrare i Stockholm (t.o.m. i förorten) än i centrala Göteborg?
    Är det någonting som är överdrivet mycket dyrare i Sthlm jämfört med i Gbg? Vad kostar nyproduktion i de respektive städerna?

    Marken kan kosta mer men annars är det ju samma material, samma storlekar, samma arbetskostander och samma regelverk som kostar. Sedan, eftersom fler vill bo i 08 än i Gbg så kan man ta ut lite extra för lägesfaktorn också i Stockholm.

    Frågan var varför det byggs så få bostäder.

    De kostar för mycket (särskilt hyresrätter) i förhållande till vad bostadsbolagen kan få tillbaka och det finns begränsat med plats i lägen som folk vill ha.
    Tom Araya skrev 2014-01-27 00:29:51 följande:
    Tja...fråga 3 är väl ett bra exempel.

     Du menar att de faktorer du tagit upp som påverkar prisbilden inte är lika för alla aktörer?
    Fråga tre var varför kostar ett centralt nybygge i Gbg mer än en 70-talslägenhet i 08:s förorter.

    Ett nybygge kostar mer (i stort sett oavsett var det ligger) än en 40 år gammal lägenhet till stor del för att i den gamla fastigheten är lånen mindre. Normal sett.

    Sedan är det ju upp till varje bostadsbolag att ta hand om sina lägenheter och rusta dem som man finner lämpligt och rustas de upp till modern standard så kommer hyrorna att åka upp.
  • Flash Gordon
    Tom Araya skrev 2014-01-27 15:22:40 följande:
    Snarare varför skillnaden i hyra inte är större.

    Nämnda fastighet i Gbg är enligt mig ett exempel på nyproduktion med attraktivt läge och hög standard, men ändå förhållandevis realistisk hyra för en dödlig Svensson.

    Fastigheten utanför Sthlm är snarare omotiverat dyr i jämförelse?

    Varför är det så?

    Borde det inte gå att bygga även i Sthlm till skäliga priser?
     

    Jämför du Gbg med Stockholm i attraktivitet? Fler vill ha en bostad i 08 än i Gbg.

    11000 för en nyproducerad 3:a låter ungefär rätt. Kanske till och med lite billigt beroende på antalet kvadratmeter.

    8000 för en trea i en förort till Stockholm låter heller inte helt fel. Beroende på kvadraten.

    En fastighetsägare tar givetvis ut så mycket som möjligt i hyra. Kan ha få 8000 i stockholmsförorten så tar han det.

    Priset för att bygga nytt är i stort sett detsamma oavsett ort - med en skillnad kan vara markpriserna.
    Tom Araya skrev 2014-01-27 15:22:40 följande:
    Sedan kan jag inte riktigt förstå hur ett läge intill en storstad kan vara mindre attraktivt i jämförelse med inga bostäder alls.

    "Intill" är ju en definitionsfråga men i mångt och mycket handlar det ju om resorna till och från arbetet.
  • Flash Gordon
    Tom Araya skrev 2014-01-28 07:16:43 följande:
    Fast 08-området är stort, inte riktigt jämförbart med enbart en större stads kärna i detta fall.

    Precis vad jag menar, i alla fall i jämförelse med nämnda 08-trea från 70-talet.


    Stockholm är attraktivare än . Det inkluderar dess förorter.

    Här har du en detaljerad genomgång av kostnaderna från tre olika projekt 2009:
    http://www.boverket.se/Global/Webbokhandel/Dokument/2009/Produktionskostnader_nyproduktion_flerbostadshus.pdf

    25-30 papp/m2 och jämför du hyran/m2 för Stockholmsobjektet så skulle det ge att lägenheten för 11000 i månaden i gbg skulle vara på ca 94 m2.

  • Flash Gordon
    Tom Araya skrev 2014-01-28 14:01:42 följande:
    Jo, men om du får ta hur stor byta som helst och jämföra endast med en stad så kan du få vilken Svensk stad som helst t.o.m. Stockholm att verka mindre attraktiv som bostadsort.

    ?
  • Flash Gordon
    Tom Araya skrev 2016-12-01 06:58:57 följande:

    Jag är inte socialist, men...
    Den fria marknaden skulle ta hand om byggandet enligt högern, som sålde ut stora delar av de allmännyttiga bolagens bostadsbestånd och byggde inget nytt. När marknaden inte byggde skyller man på många överklaganden, höga byggkostnader, bristande kapacitet/ont om byggarbetare och inte minst på att hyresmarknaden regleras så att inte marknadshyror kan tas ut. Men vilken marknad vill betala mer än 10-20 000 i månaden för en 3-4 rummare i storstadens utkant? Vad skulle hända med sk "marknadshyror" om man sätter fart på byggandet av hyresrätter? Vilka är egentligen de riktiga skälen till att det byggs/byggts för lite?


    Utförsälningen har varit ett sätt för de kommunala bostadsbolagen att finansiera nybyggda hyresrätter.

    Det finns ingen fri hyresmarknad idag. Alla boende jämför hyrorna en sedan länge avbetald 60-tals-fastighet med 6000 i månaden för en fyrarummare.

    Regleringar och lagar och en massa annat ÄR ett problem för att bygga nytt och snabbt.

    Dessutom finns det resursbrister i branschen.

    Ska vi bygga mycket och snabbt så måste det antingen handla om stora statliga subventioner med skttemedel eller en total omstöpning av hela bostadspolitiken.
  • Flash Gordon
    Tom Araya skrev 2016-12-08 16:41:19 följande:
    Det hade kunna varit så ja, men hur många kommuner har använt pengarna så?

    Nej, marknaden är inte fri idag, jag syftade på effekten av det om förespråkana fått som de velat.

    Det är skitsnack att hyresreglering är ett hinder för byggande, eftersom en icke reglerad marknadshyra skulle sjunka i takt med att bostäderna blir fler.
    Marknaden har egensyften med att inte bygga i så hög takt de borde.
    Däremot finns säkert en hel del annat som bör ses över för att göra det enklare och billigare att bygga.

    Här har marknaden själv skapat problemet. Av lång tid med lågt byggande samt allt mer av utländsk arbetskraft får vi konsekvensen att färre svenskar blir byggnadsarbetare och fler svenskar lämnar det yrket/branchen samt att läget nu blivit så akut att tillgängliga resurser inte räcker till, vilket hade varit annat om man hållit byggtakten mer jämn över tid.



    - Förmodligen de flesta kommunala bostadsbolag. Pengarna som kommer in vid försäljning stannar normalt sett i bolaget och går till exempelvis nybyggen eller renoveringar.

    - Hyresreglering är ett hinder för att specifikt bygga hyresrätter. det är sant att villa-marknaden inte inte påverkas nämvärt av dem.

    - Det handlar inte primärt om byggarbetare från Baltikum och polska lastbislchafförer. Det kan man få tag på. Däremot går det inte lika lätt att få tag i jurister till miljödomstolarna, handläggare till kommuernas detaljplaneavdelningar, projektledare till bostadsbolagen och konsulter som kan rita husen
  • Flash Gordon
    Tom Araya skrev 2016-12-13 13:25:23 följande:
    När man säljer av bestånd borde det innebära mindre investeringsbehov i renoveringar, alltså mer till att bygga. Skulle vi haft dagens problem med stor bostadsbrist om de pengarna verkligen hade använts så?
    Statistiken visar ju inte på att det byggts i särskilt hög grad i alla fall.

     Du får närmare förklara hur hyror som sjunker vid byggande kan stimulera just byggande.

     Som jag tidigare skrev är det en naturlig konsekvens av marknaden. Folk söker sig inte till yrken och i yrken särskilda inriktningar i perioder då de inte efterfrågas.

    - Du ahr fortfarande renoveringsbehov för det befintliga beståndet. Dit går en del penar. andra går till nybyggen. Sedan är det så att du inte får in 1 mot 1. Dvs värdet av det du säljer ger inte en ny lägenhet rakt av utan bara delvis en ny lägenhet. Försäljningar av befintligt bestånd (ofta med renoveringsbehov) täcker inte för lika många ny, modernare lägenheter

    - Fri hyressättning på nybyggen skulle generera fler som rä intresserade av att bygga hyresrätter. Nu bygger man istället bostadsrätter där man snabbt får tillbaka investeringen och kan göra vinst. Det finns idag ingen anleding att tro att hyrorna skulle sjunka om vi hade marknashyror. Underskottet är för stort för att det teoretiska resonmanget skulle infalla.

    - Du skrev om snickare. Marknaden kan förse oss med hur många estländska snickare som helst. Resurserna saknas på andra håll och den typen av resurser kan du inte köpa hur som helst på någon marknad. Till att börja med har du en 4-5 års utbildning som måste avklaras innan du kan få en ny resurs.
  • Flash Gordon
    Tom Araya skrev 2016-12-13 14:51:10 följande:
    Finansieras rimligtvis genom hyresintäkter.

    Säljer man gammalt för att skaffa nytt måste man såklart räkna med att lägga till pengar, investera. Att ständigt minska beståndet på detta vis kan vem som helst räkna ut inte är hållbart.

    För att fler hyresrätter ska kunna ge avkastning med högre hyra måste efterfrågan finnas, alltså tillräckligt stor del av befolkningen med tillräckligt hög inkomst som föredrar hyresrättslägenhet som boendeform, vilket det säkerligen finns en gräns för. Den stora efterfrågan borde ligga på billigare lägenheter.

    Självklart måste underskottet minskas rejält innan det kan påverka en marknadshyra nedåt, vilket jag menar på är ett incitament för marknaden att inte bygga så mycket.

    Jag tog upp ett exempel. Resurser handlar såklart om alla nödvändiga personalkategorier, kompetenser och även materiella resurser.
    Med vår bostadsbrist är försvårar det att importera arbetskraft och likaså att få inhemsk arbetskraft att flytta med jobben.
    Här bor 6-7 polacker i en tvåa i andrahand och betalar 800-1000 kronor per skalle och vecka.

    - Du verkade misstro att pengarna från utföräljning verkligen går tillbaka till bolagets investeringar. Utförsäljning är ett sätt att dra in eget kapital för att finasiera bygget av nya hyresrätter.

    - Fram tills den punkt där balans råder på bostadsmarknaden och hyrorna (teoretiskt) sänks pga nya hyresrätter finns (återigen, teoretiskt) incitamentet att bygga nya hyresräter - om hyresregleringen försvinner.

    - Billigare bostäder? Hurdå? Ja, om vi sänker kraven på yta och komfort. Där kommer regelverket in. Delvis. Annars så får folk helt enkelt ta sig råd. En dryg tredejdel av nettoinomsten är inget att klaga på för bostaden. Två vuxna med normala inkomster kan/får vara beredda att betala 15000 i hyra. Men alla vill självklart bo gratis och jämför med sedan länge avbetalda lägenheter från 50-talet.

    - Du kan importera snickare från Polen men inte handläggare för bygglov så resurs-bristerna lär bestå ett tag till. 
  • Flash Gordon
    Tom Araya skrev 2016-12-14 18:41:05 följande:
    Det var väl precis det jag skrev, marknadshyror kommer att begränsa marknadens vilja att bygga. Alltså är det kontraproduktivt. Marknaden skulle i sådant fall försöka kontrollera byggtakten, vilket skulle leda till kartellbildning, även det kontraproduktivt.

    Snälla, alla tjänar inte 45 000 netto i månaden. Det finns fortfarande jobb med under 20 000 i nettolön för en heltidstjänst, så inte ens ett par kommer upp i sådan inkomst och även ensamstående föräldrar måste ju ha råd att bo med sina barn...

    Ju lägre lön destå mindre summa utgör de återstående två tredjedelarna att leva på.

    På skoj kollade jag på bostadsföretaget Hässelbyhems hemsida och testade deras kalkylator för boendekostnad...enligt den fick hyran uppgå till max 6300 kr per månad för en barnskötare på heltid i Stockholms stad. Man få hoppas att den barnskötaren då inte har egna barn hemma...

    Jag har försökt hitta hyresstatistik från förr, låg verkligen hyresnivåerna så högt i 0-5 år gamla hyreshus under 60-, 70-, och 80-talet omräknat efter den tidens penningvärde?

    I 1945 år bostadssociala utredning räknade man på att en industriarbetare skulle kunna hyra en modern tvårumslägenhet och lägga 20% av disponibel inkomst på boende, något som visade sig lätt att uppnå tack vare 50- ocvh 60-talets ökade lönenivåer. 2004 la svensken i genomsnitt 24% av sin inkomst på boende, en hög siffra internationellt sett och även över Europa-genomsnittet.

    Man kan fråga sig vad som lett till att boendet blivit dyare i förhållande till inkomsterna...


    - V har inte nått den teoretiska punkt där balans råder. En tok-brist på lägenheter och ändå byggs inte hyresrätter. För att man inte kan ta ut full marknadshyra för dem.

    Å andra sidan betalar folk andrahandshyror som ligger i närheten av vad marknadshyror skulle vara. Så vi har hyresnivån men inte  ett officiellt system utan svart.

    - En inkomst på 25000 i månaden (svensk snitt-lön) Ger 19500 efter skatt i Stockholm. Två sådana inkomster Ger 39000 netto (tillkommer ev bidrag) och då är de där 15000 den där lite dryga tredjedelen jag skrev om.

    15000 i hyra för två normalt arbetade svenskar är inget märkvärdigt alls. Faktiskt.

    Men självklart vill folk helst bo gratis och inte behöva snåla in på bil och utlands-semestrar för att istället behöva betala sitt boende.
Svar på tråden Bostad och bostadspolitik - Hur kommer det sig...?