frökenelisabeth skrev 2014-01-08 19:46:53 följande:
Förslagsvis de barn där matsituationen är ett stort problem, vilket man väl som förälder bör avgöra i samråd med förskolan. Det är oftast där som det börjar strula och lätt kan gå överstyr. Vad är ett stort problem? Vem avgör det? Och hur? Jag ser framför mig en avdelning med 25 barn där Kalle inte äter potatismos, Stina vägrar grytor och såser, Ahmed inte står ut med fisk, Lina vägrar grönsaker, Oskar enbart äter makaroner och ketchup osv. Den matsituationen blir ju en mardröm.
Det som mimmibanan beskriver här nedanför är ju jättesmarta sätt att lösa problemen på som inte inkluderar någon typ av specialkost eller olika maträtter till olika barn. Att t.ex. servera köttet för sig och såsen för sig istället för att blanda det till en gryta är ju ett smidigt sätt att komma runt problemet på. Där jag jobbar äter ca 80 barn åt gången, och det skulle helt enkelt inte funka att servera 15-20 olika maträtter till olika barn utifrån deras problematik och/eller smak, utöver den allergi och specialkost som redan serveras.
mimmibanan skrev 2014-01-08 20:08:08 följande:
Jag jobbar som kock inom kommunen (på förskola och skola) och har svårt att förstå varför er förskola motsätter sig special- eller önskekost. Majoriteten av våra npf-barn har antingen special-eller önskekost vissa dagar. Vissa dagar fungerar ju även den vanliga maten och ibland räcker det ju exempelvis att skippa såsen i grytan och ta undan köttet direkt efter att man har brynt det. Inget extrajobb öht. Många barn, med eller utan diagnoser, föredrar exempelvis grönsaker som inte är ihopblandade så vi serverar de flesta saker på salladsbordet så "rent" som möjligt. Så kan alla ta det de vill ha och blanda på sin egen tallrik. Hoppas att de tänker om så att ni kan få hjälp med maten! Och nej, ni som tagit upp kräsna barn, det här är inte alls samma sak som att vara kräsen.