Zinfandel skrev 2013-06-17 10:39:23 följande:
Åh jag ska vara lite tydligare! Studien grundar sig på en jämförelse med färska. När man tar ut ett gäng ägg från kvinnan så sållar man bort icke livsdugliga från finfina ägg. Man får förmoda att de/det allra bästa, eller ett av dem, återförs i kvinnan och resterande fryses ner. Där är klinikerna olika restriktiva och kompetenta, därför är upptiningsgraden väldigt varierande. En klinik jag gick på frös väldigt få men å andra sidan hade vi 100% upptiningsgrad. Av dessa finingar, frysta som färska, leder något fler färska till graviditet och levande barn än frysta men skillnaden är oftast marginell. Studien menar att de frysta dock "mår bättre" och så kan det vara men om det verkligen vore så, hade man då inte fryst samtliga..? Det gör man inte för det medför fler risker (och antagligen färre graviditeter just därför) och är dyrare men framförallt så tror jag att studien inte överbevisade, det har ju gått några år och hade resultatet varit övertygande så tror jag, och hoppas, att man hade arbetat annorlunda. Kanske beror resultatet inte få själva frysningen utan på kvinnans minskade medicinintag & behandling?
Så tror jag!
Låter vettigt. Självklart ger ju färskförsök högre chans till plus o barn, det säger ju alla kliniker. Men just detta att de frysta "mår bättre", dvs åtminstone inte ger skador på barnet (de som tar sig så långt), känns ju ändå ganska bra för de som ska ge sig på FET. Får se vad framtida forskning säger om detta, men vad jag har läst så här långt så mår IVF-barn, "frysta" som "färska" lika bra som andra barn, och det lugnar ju ett blivande IVF-modershjärta
.